Το σπίτι στη Λίνδο του διάσημου σχεδιαστή Jasper Conran

Το σπίτι στη Λίνδο του διάσημου σχεδιαστή Jasper Conran

Το σπίτι στη Λίνδο του διάσημου σχεδιαστή Jasper Conran

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2665 ΦΟΡΕΣ

Αφιέρωμα στην εφημερίδα The Wall Street Journal

Με τίτλο "το ελληνικό εξοχικό του μεγιστάνα του σχεδίου Jasper Conran", η γνωστή ηλεκτρονική εφημερίδα "The Wall Street Journal" αναφέρεται στο σπίτι που βρίσκεται στη Λίνδο και ο γνωστός σχεδιαστής μόδας έχει στην κατοχή του απο την περσινή χρονιά.

Σε ένα ιδιαίτερα κολακευτικό άρθρο για τη Λίνδο, η δημοσιογράφος της ηλεκτρονικής εφημερίδας, αναφέρεται στο νέο απόκτημα του διάσημου σχεδιαστή. Στο εν λόγω άρθρο η δημοσιογράφος τονίζει το γεγονός οτι ο κ. Conran επέλεξε την εξοχική κατοικία του έπειτα απο έρευνα σε διάφορα φημισμένα νησιά, όπως η Μαγιόρκα, η Ίμπιζα, το Κάπρι κ.λπ.

"Χωρίς ιδιαίτερο κόπο και από την άνεση του κρεβατιού του, ο Conran μπορεί να ρεμβάζει βλέποντας από το παράθυρο το λιμάνι της Λίνδου και ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής πλευράς του νησιού. Από πολυτελή γιότ μέχρι ψαρότρατες, την άμμο που απλώνεται με τις πολύχρωμες ομπρέλες και ένα κομμάτι γης που εισχωρεί στο Αιγαίο και τελειώνει με το ταφικό μνημείο του Κλεόβουλου του Λινδίου" είναι τα λόγια με τα οποία ξεκινάει το άρθρο της η δημοσιογράφος.

Ο Τζάσπερ Κόνραν, είχε δημιουργήσει ένα απο τα τρία νυφικά που επέλεξε η πριγκίπισσα Kate για το γάμο της, ενώ έχει δημιουργήσει στο παρελθόν νυφικά και ρούχα που άφησαν ιστορία.
Μάλιστα, ο ίδιος συνέχισε και την εταιρεία του πατέρα του, την Habitat, γνωστή εταιρεία επίπλων και ειδών οικιακής χρήσης.

Ο ίδιος, μιλώντας στη Wall Street Journal, αναφορικά με το σπίτι που έχει αγοράσει σημειώνει, "ξυπνάω στις 6 το πρωί και είναι μαγεία. Έχει πλήρη ησυχία και μόνο το τιτίβισμα των πουλιών ακούγεται. Είναι και η θέα της θάλασσας που σε γεμίζει, και η αίσθηση της ικανοποίησης που νιώθω είναι μαγική"!

Το οίκημα σύμφωνα με τη δημοσιογράφο αποτελείται από δύο, τα οποία ενώθηκαν τη δεκαετία του 1960. Το μεγαλύτερο από το 16ο αιώνα αποτελεί το κύριο σπίτι και ένα μικρότερο από το 18ο αιώνα το οποίο έχει διαμορφωθεί για τους φιλοξενούμενους. Τα σπίτια ανήκαν στους περιβόητους καπεταναίους της Λίνδου που επί τουρκοκρατίας (1453-1912) που κυριαρχούσαν στο εμπόριο την εποχή εκείνη. Οι καπεταναίοι, ήταν οι κροίσοι της εποχής και διατηρούσαν την αρχιτεκτονική που επικρατούσε στην οθωμανική περίοδο, με βοτσαλωτές αυλές και πατώματα, θολωτές πόρτες και ανοίγματα, ξύλινες επενδύσεις ταβανιών κ.ά., γεγονός που τα ξεχωρίζει από την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων και την πιο ευρωπαϊκού τύπου σπιτιών της Ύδρας.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, "είναι ένα παλιό σπίτι σε χωριό, υπέροχους γείτονες, ένα τεράστιο κήπο, η βάρκα μου εκεί κάτω και αυτό είναι όλο! Εδώ έχουμε γαϊδουράκια όχι αυτοκίνητα. Στην Πάτμο απαγόρευσαν τα γαϊδουράκια και γέμισε μηχανές. Αυτό με κάνει να νιώθω κάπως ικανοποιημένος".

Ο κ. Conran μιλώντας στη δημοσιογράφο, αναφέρει οτι κατά την πρώτη επίσκεψη του στο σπίτι αυτό το 2012 θαύμαζε την συλλογή κεραμικών και χειροποίητων χαλιών. Τότε έμαθε ότι το οίκημα ανήκε στην Βαρόνη Βεατρίκη Μόντι Ντελλα Κόρτε Φον Ρεζόρι. Μια κοινωνική δύναμη που ήταν έμπορος έργων τέχνης και σύζυγος του συγγραφέα Γκρεγός Φον Ρεζορι. Έκανε την Ελλάδα το σπίτι της για πάνω από 50 χρόνια!

"Είχε μια δυνατή αύρα", τονίζει ο Conran, "και μόλις αντίκρισε τη μικρή κουζίνα την ερωτεύτηκε.
Μέσα στα χρόνια, η Βεατρίκη είχε κάνει κάποιες ενδιαφέρουσες προσθήκες τις οποίες θέλει να διατηρήσει με την αγάπη και την φροντίδα που το έκανε εκείνη. Θα χρειαστεί αρκετή υπομονή διότι τα οικήματα στην Λίνδο υπόκεινται στην αρχαιολογία και όποια παρέμβαση χρειάζεται, πρέπει να το εγκρίνει η αρχαιολογική υπηρεσία. Έχει κάποιο πρόβλημα η οροφή και χρειάζεται έγκριση για να επέμβουμε"

Στο μεταξύ, ο κ. Conran έχει προσθέσει κάποιες δικές του πινελιές στο σπίτι. Δεν υπάρχουν άνετες καρέκλες, τηλεοράσεις, μπάνια που συνοδεύουν τις κρεβατοκάμαρες, ούτε κιγκλιδώματα που να προστατεύουν τις σκάλες που συνδέουν τα δωμάτια. Αλλά τα οικήματα του τύπου αυτού έχουν φθίνει από την δεκαετία του ’50 και ο ίδιος αισθάνεται ότι είναι υποχρέωση του να το διατηρήσει και να το προστατέψει, αυτό ειδικά που θεωρείται το καλύτερο στο είδος του στο χωριό. "Αν θέλω να επέμβω, υπάρχουν άλλα σπίτια που μπορώ να το κάνω", και προσθέτει χαρακτηριστικά "ένα αρχαίο σπίτι έχει ιστορία και αυτό οφείλουμε να σεβαστούμε".

Σε οτι αφορά γενικότερα το σπίτι, ο ίδιος μιλώντας στη δημοσιογράφο αναφέρει οτι ο κήπος είχε εγκαταλειφθεί για αρκετά χρόνια και έτσι έχει αρκετή δουλειά να κάνει προκειμένου να το συνεφέρει, ενώ το πάνω διάζωμα έχει καθαριστεί και έχει μετατραπεί σε κιόσκι όπου παίρνει τα γεύματα του.

Μάλιστα ο ίδιος περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την υπέροχη θέα που έχει το νέο του σπίτι λέγοντας "οι ιβίσκοι και οι βουκαμβίλιες που ήταν εκτός ελέγχου, κλαδεύτηκαν και καλλωπίστηκαν ώστε να σχηματίζουν ένα είδος κορνίζας για τα παράθυρα του δευτέρου ορόφου με φόντο την θάλασσα".

Ενώ, περιγράφοντας τις διακοπές του στη Λίνδο σημειώνει "ήσυχα πρωινά και μετά μια βόλτα με τη βάρκα για μια βουτιά σε έναν κοντινό κολπίσκο ή για φαγητό. Το απόγευμα κάποιο ποτό, μετά δείπνο και παιχνίδι με χαρτιά λίγο πριν πάω για ύπνο".

Ο σχεδιαστής, δεν έχει ακόμη εξερευνήσει το εσωτερικό του νησιού αλλά αναφέρει "μου αρκεί να τριγυρνώ γύρω στο σπίτι και των κήπο και να τακτοποιώ διάφορα. Αυτό μπορώ να το κάνω για εβδομάδες. Με βοηθάει να ηρεμήσω και να βάλω σε σειρά τις σκέψεις μου. Και εντέλει, έτσι μου αρέσει".

Το άρθρο, δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο, και ήταν τότε που ο διάσημος σχεδιαστής αποφάσισε να κοινοποιήσει το γεγονός οτι έχει αγοράσει σπίτι στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Λίνδο. Η "Ροδιακή" σε περσινό δημοσίευμα της, είχε αναφερθεί στη σημαντική αυτή αγορά ενός ιστορικού σπιτιού στη Λίνδο, έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ, η πώληση του οποίου πραγματοποιήθηκε μέσω της εταιρείας ENGEL & VÖLKERS που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στο νησί μας. Τότε, ο σχεδιαστής είχε ζητήσει απο τον managing director της εταιρείας, κ. Γιώργο Πετρά να μη διαρρεύσει το όνομα του, καθώς ο ίδιος θα το έλεγε όποτε αυτός επέλεγε.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πόσο σημαντική είναι η αγορά ενός σπιτιού απο διάσημους ξένους, οι οποίοι θα μπορέσουν να φέρουν στο νησί της Ρόδου, λίγη απο τη χαμένη αίγλη της.

Διαβάστε ακόμη

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ γιατρό Κώστας Κωτικώστας

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου