Χάθηκαν 20 εκατομμύρια από τα έσοδα του δήμου

Χάθηκαν 20 εκατομμύρια  από τα έσοδα του δήμου

Χάθηκαν 20 εκατομμύρια από τα έσοδα του δήμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 333 ΦΟΡΕΣ

Το βασικό κομμάτι χάθηκε από την κατάργηση του Δημοτικού Φόρου

Ένας…άθλος είναι, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Γιάννη Περδίκη, το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2015 εκτελέστηκε στο ακέραιο και ο Δήμος στάθηκε όρθιος, παρά τους αρχικούς φόβους, την ίδια στιγμή που περιέγραψε μία δραματική κατάσταση με την υστέρηση εσόδων του Δήμου της Ρόδου από την Κεντρική Διοίκηση, που, συνολικά, υπολογίζονται στα είκοσι εκατομμύρια ευρώ!

Η τοποθέτηση του κ. Περδίκη έγινε κατά την εισήγησή του στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η οποία κλήθηκε να εγκρίνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, το οποίο πέρασε κατά πλειοψηφία αφού το μέλος της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ στην Επιτροπή, και μοναδική συμμετέχουσα από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, κα Ευαγγελία Παναή, ψήφισε «παρών».

Ο νέος προϋπολογισμός του Δήμου, λοιπόν, ο οποίος είναι ισοσκελισμένος, ανέρχεται στο ποσό των 189 εκατομμυρίων 189 χιλιάδων 565 ευρώ, με μία πρόβλεψη στις 31/12 χρηματικού υπολοίπου που εκτιμάται στο ποσό των 9 εκατ. 895 χιλιάδων 242 ευρώ, το οποίο εάν είναι παραπάνω ή παρακάτω από αυτό το ποσό, αυτόματα από την 1η Ιανουαρίου θα τους οδηγήσει σε αναμόρφωσή του.

Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, προκειμένου να είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός, αναγκάστηκαν το αποθεματικό να είναι πάρα πολύ χαμηλό και αν συγκριθεί με τα προηγούμενα χρόνια, εκεί που τα αποθεματικά ήταν γύρω στα 2-2,5 εκατ. ευρώ, πλέον αυτό που προβλέπουν στο φετινό προϋπολογισμό αγγίζει μόλις τα 250 χιλιάδες ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάτι απρόβλεπτο συμβεί στο Δήμο, δεν έχει και πολλά περιθώρια να πάρει την αντίστοιχη πίστωση από αυτόν τον κωδικό για να ανταπεξέλθει σε τυχόν υποχρεώσεις.

Τεράστια η μείωση των εσόδων!
Στη συνέχεια, όμως, ο κ. Περδίκης έκανε μία…δραματική περιγραφή της περικοπής των εσόδων του Δήμου, αναφέροντας ότι, σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2015, που τον είχαν ψηφίσει πριν από ένα χρόνο περίπου, άλλαξε άρδην μέσα σε ένα μήνα, μετά την απόφαση της κατάργησης του Δημοτικού φόρου όπου αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε τροποποίησή του για ποσό περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.

«Γνωρίζαμε από την αρχή ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, να ανταπεξέλθουμε μετά τη μείωση αυτού του πόρου, που ήταν ένα ζεστό χρήμα στα ταμεία του Δήμου, και ενός πόρου πάνω στον οποίο ανδρώθηκαν, όπως έχω ξαναπεί άπειρες φορές, οι προηγούμενοι Δήμοι, που δυστυχώς το κόστος του εξακολουθεί να παραμένει μέχρι και σήμερα», είπε.

Στη συνέχεια, μίλησε για την αγωνία τους, μαζί με το οικονομικό επιτελείο για το πως θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν το 2015 και ανέφερε ότι η αγωνία η δικιά του είναι σε καθημερινή βάση όλο αυτό τον καιρό, για το πως θα κινηθούν τα ίδια έσοδα τα οποία μπορεί ο Δήμος να ελέγξει.

Είπε, όμως, στη συνέχεια, ο κ. Περδίκης, ότι παρά την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., παρά το ότι, όπως είχε πει τον Ιούλιο, όταν είχε έρθει η έκθεση για το 2ο τρίμηνο του 2015 και το τρίτο τρίμηνο για το οποίο θα έρθει η έκθεση, τους πόρους από την Κεντρική Διοίκηση…ακόμη τους περιμένουν να έρθουν.

Έτσι, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, υπάρχει μία υστέρηση η οποία διαμορφώνεται ως εξής: Ως προς το φόρο εισοδήματος, σε σχέση με αυτό που πήραν πέρυσι, το οποίο, μάλιστα, είναι ένα ποσό που τους έχουν υποχρεώσει να το εγγράψουν με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου και το 2016.

Τους αποδόθηκε, λοιπόν, ένας φόρος εισοδήματος στα 7 εκατ. 819 χιλιάδες ευρώ και μέχρι σήμερα ο Δήμος έχει πάρει…μηδέν. Και είπε: «Άρα, μία τεράστια υστέρηση, εκτός από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. ο οποίος μαζί με τα ΠΟΕ κυμαινόταν στα 11,5 με 12 εκατ. ευρώ, Εάν σ’ αυτά προστεθούν και τα 7,8 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος που δεν έχουν έρθει μέχρι σήμερα, συν ότι, μέχρι στιγμής, από τη ΣΑΤΑ έχουν έρθει μόνο τέσσερις κατανομές μέχρι τον Ιούλιο. Δηλαδή από ένα ποσό της τάξεως του 1,8 εκατ. ευρώ, στο Δήμο έχουν έρθει μόλις 600 χιλιάδες ευρώ, από τα οποία τα 240 χιλιάδες ευρώ είναι παρακρατήσεις για το δάνειο του πρώην Δήμου Πεταλουδών.

Εάν, λοιπόν, σ’ αυτά συνυπολογίσουμε ότι πολλές δομές έχουν υστέρηση, όπως είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι», ο Ξενώνας των κακοποιημένων γυναικών κ.α. και το κόστος της λειτουργίας τους ο Δήμος αυτή τη στιγμή το καλύπτει με ίδιους πόρους ενώ έπρεπε να έχουν έρθει τα χρήματα.

Και αν, σ’ αυτό, προσθέσουμε και ένα κονδύλι που υπερβαίνει το μισό εκατ. ευρώ από τους πρώην δημοτικούς αστυνόμους που επανήλθαν στο Δήμο ενώ με την εισήγηση της επαναφοράς τους τότε το ποσό αυτό για το 2015 θα κάλυπτε το Υπουργείο, μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ. Δηλαδή, αυτοί οι δημοτικοί αστυνόμοι πληρώνονται από ίδιους πόρους του Δήμου.

Αφού ανέφερε, λοιπόν, ότι, τώρα, Οκτώβρης του 2015, εκτελείται ο προϋπολογισμός στο έπακρον, λειτουργούν όλες οι δομές και τα Νομικά Πρόσωπα, δεν υπάρχει καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών, στα έργα, ο Δήμος πληρώνει ακόμα και ΠΟΕ και διαταγές πληρωμής, είπε:

«Νομίζω ότι με αυτό που έχει καταφέρει η υπηρεσία μέχρι αυτή τη στιγμή και σας εγγυούμαι και σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα μέχρι τις αρχές του 2016, με την προϋπόθεση ότι, τουλάχιστον ένα μέρος αυτών των καθυστερούμενων κρατικών πόρων θα έρθουν τώρα, μετά πλέον και όλη αυτή την πολιτική αναμπουμπούλα με τις εκλογές, θα κατασταλάξει μία κυβέρνηση και θ’ αρχίσουν επιτέλους να δουλεύουν και τα Υπουργεία, άρα να μπορούμε να έχουμε και κάποια πρακτικά αποτελέσματα τουλάχιστον όσο αφορά το οικονομικό κομμάτι».

Συνολικά ο Δήμος αυτή τη στιγμή έχει υστέρηση 20 εκατ. ευρώ στα έσοδα του και εάν έρθει ένα μέρος από τα παραπάνω που ανέφερε ο κ. Περδίκης σε αυτό το κομμάτι του προϋπολογισμού του 2015, θα μπορέσει ο Δήμος να φθάσει μέχρι και την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο όπου κάποια έσοδα θ’ αρχίσουν να “τρέχουν”.

Ο Αντιδήμαρχος, πάντως, θέλησε να αναδείξει ότι αυτό είναι ένα θαύμα, ένας άθλος, όπως είπε, γι’ αυτή τη Δημοτική Αρχή, ότι δηλαδή μπορεί να πορεύεται στο κομμάτι αυτό για το 2015 απρόβλεπτα και το πως ο προϋπολογισμός θα ψήφισε θα εκτελεστεί στο ακέραιο χωρίς να δημιουργηθεί για τη φετινή χρονιά κανένα ατύχημα, παρά τους φόβους που είχαν.

Φυσικά, είπε ότι αυτό δεν έγινε τυχαία αφού από πολύ νωρίς, από τον Δεκέμβρη είχαν εισηγηθεί και είχαν ξεκινήσει να προχωρούν σε κάποιες αποφάσεις που θα απέφεραν κάποια έσοδα. Μάλιστα, ενημέρωσε ότι, στο κομμάτι αυτό, ο Δήμος πάει ιδιαιτέρως καλά και είναι αυτό που τους σώζει μέχρι αυτή τη στιγμή.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει ότι στο Δήμο της Ρόδου δεν συμβαίνει αυτό που αποτυπώνεται στον Κρατικό προϋπολογισμό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2015, δηλαδή ούτε τρομερή υστέρηση των ιδίων εσόδων του, ούτε αύξηση των λειτουργικών δαπανών του αλλά ούτε οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του στο τέλος του χρόνου θα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με το 2014.

Καλώντας ο ίδιος τα μέλη να εγκρίνουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα έρθει για ψήφιση στο δ.σ., είπε ότι και ο ίδιος δεν τον χαρακτηρίζει αναπτυξιακό αφού ανάπτυξη στη χώρα πλέον δεν υπάρχει. Έτσι, το πρώτο μέλημά τους είναι οι προϋπολογισμοί να είναι τουλάχιστον διαχειρίσιμοι μέχρι να ξεπεράσουμε τον κάβο. Ευελπιστούν, ακόμη, ότι το 2016 θα είναι ένα έτος οικονομικής ανάτασης για τη χώρα, κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στο Δήμο, ωστόσο δεν εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος γι’ αυτό.

Η συζήτηση
Απαντώντας σε ερώτηση της κας Παναή σχετικά με μία μελέτη βιωσιμότητας του Δήμου που προτίθεται να εκπονήσει το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Αντιδήμαρχος εμφανίστηκε θετικός, αν και, όπως είπε, μπορούν να το κάνουν και οι υπηρεσίες του Δήμου. Ωστόσο, άφησε να διαφανεί η πολιτική που θέλει να ακολουθήσει αυτή την περίοδο η Δημοτική Αρχή λέγοντας ότι εάν π.χ. έρθει το Οικονομικό Επιμελητήριο και πει ότι ο Δήμος πρέπει να συρρικνωθεί στο προσωπικό, αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Ή τους πει ότι με ίδιους πόρους ο Δήμος δεν μπορεί να πληρώνει τις δομές, ο κ. Περδίκης επεσήμανε ότι αυτή είναι μία πολιτική απόφαση, να πρέπει να στηριχθεί η κοινωνία, ο πολίτης που χρειάζεται την πρόνοια, οι παιδικοί σταθμοί κτλ. Ακόμη και για τα ανταποδοτικά τέλη κτλ. που μπορεί να ήθελαν να προχωρήσουν σε αύξηση των τελών αλλά δεν το έκαναν, και συνειδητά όπως είπε.

«Δεν επιβάλαμε κανένα νέο φόρο, κανένα νέο τέλος και καμία αναπροσαρμογή», τόνισε και ανέφερε ότι, παρά το κόστος που έχει ο Δήμος αυτή τη στιγμή , δεν θα τα ρίξουν πάνω στους αδύναμους συμπολίτες μας αφού μία οποιαδήποτε μικρή αύξηση και αν γίνει αποτυπώνεται στο σύνολο του πληθυσμού και θα το πληρώσει και ο τελευταίος άνεργος πολίτης.

«Θαύματα δεν γίνονται» είπε και τόνισε ότι, για να γίνει το οτιδήποτε, χρειάζεται πόρους που είναι πολύ δύσκολο, υπάρχει τεράστια επιβάρυνση των πολιτών και ο Δήμος θα ήταν ο τελευταίος που θα ήθελε να επιβαρύνει παραπάνω τους πολίτες, γι’ αυτό και κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπορεί να λειτουργεί ο Δήμος και τα Νομικά του Πρόσωπα, απρόσκοπτα, και γι’ αυτό που περιέχει ο προϋπολογισμός, το μικρό, για το οποίο, όπως είπε, δεν πανηγυρίζει.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, οι οποίοι συνεχάρησαν τον κ. Περδίκη και τις οικονομικές υπηρεσίες ενώ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και να οραματίζονται.

Τέλος, η κα Παναή, είπε, μεταξύ άλλων, ότι της προξενεί εντύπωση που χθες δεν ειπώθηκε λέξη για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και ότι ωσότου αυτό το θέμα αποτελέσει γεγονός πολιτικής εκμετάλλευσης, όλοι οι τοπικοί παράγοντες κατέβαιναν στην πλατεία ενώ τώρα το θεωρούν δεδομένο και δεν αντιστέκεται κανείς.

Διαβάστε ακόμη

Ακυρώνεται η εκλογή του Βάιου Καλοπήτα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ γιατρό Κώστας Κωτικώστας

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου