Στα ύψη οι υποχρεώσεις των ξενοδοχειακών μονάδων

Στα ύψη οι υποχρεώσεις  των ξενοδοχειακών μονάδων

Στα ύψη οι υποχρεώσεις των ξενοδοχειακών μονάδων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 454 ΦΟΡΕΣ

Αρκετά ξενοδοχεία της Ρόδου και της Κω περιλαμβάνονται στη λίστα

Στα ύψη παραμένουν οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των ξενοδοχειακών ομάδων, παρά την αύξηση των εσόδων και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων τα δύο τελευταία χρόνια, με τους ξενοδόχους να φοβούνται ότι πολλές μονάδες θα αφελληνιστούν μέσω της διαδικασίας μεταβίβασης των “κόκκινων” δανείων.

Σε ένα δείγμα 936 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τα στοιχεία των οποίων έχει επεξεργαστεί η ΙCAP και περιλαμβάνονται σε αυτό όλοι οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι της χώρας, οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις των εταιρειών φθάνουν τα 2.839 δισ. ευρώ το 2014, έναντι 2.830 δισ. ευρώ στη χρήση 2013, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,31%. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν στη χρήση 2014 στα 2.291 δισ. ευρώ, έναντι 2.293 δισ. ευρώ στη χρήση του 2013, σημειώνοντας ελάχιστη μείωση (-0,09%).

390 ξενοδοχεία στο... όριο
Επιπλέον να σημειωθεί ότι περισσότερες από 240 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του δείγματος έχουν δείκτη ξένα προς ίδια κεφάλαια πάνω από 1, ενώ 150 εξ αυτών έχουν δείκτη πάνω από 2, που σημαίνει ότι είναι υπερχρεωμένες, με το μέλλον τους να είναι αβέβαιο.

Τα προαναφερόμενα στοιχεία αποκτούν ιδιαίτερη σημασία το επόμενο διάστημα, καθώς με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αναμένεται να μπει στο τραπέζι το θέμα των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, τα οποία στον τομέα των ξενοδοχείων φαίνεται να φθάνουν το 40%.
Οι τραπεζίτες, όπως έγινε φανερό και από πρόσφατη συνάντηση της διοίκησης της Eurobank με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), θα επιδιώξουν το ξεκαθάρισμα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Μεγάλο αγκάθι αποτελεί το γεγονός ότι στον ξενοδοχειακό κλάδο οι ισχυροί όμιλοι συγκεντρώνουν μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων (“κόκκινων”) ή δανείων που τείνουν να μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα, ανεβάζοντας έτσι και τους σχετικούς δείκτες στα βιβλία των τραπεζικών ομίλων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 100 μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με βάση υπολογισμού τα έσοδα (συνολικά έσοδα 1,48 δισ. ευρώ) έχουν συνολικές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 1.818 δισ. ευρώ και βραχυπρόθεσμες 1,338 δισ. ευρώ, δηλαδή το 64% του συνόλου του δείγματος και στις δύο περιπτώσεις (μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες). Επίσης οι δέκα ξενοδοχειακοί όμιλοι με τις μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις αντιπροσωπεύουν το 26% των συνολικών υποχρεώσεων.

Κάθε περίπτωση ξεχωριστά
Οι τραπεζίτες έχουν ξεκαθαρίσει στους ξενοδόχους ότι θα προχωρήσουν γρήγορα στην αναδιάρθρωση ή μεταβίβαση δανείων, αλλά η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά. Αρχικά οι τράπεζες θα επιδιώξουν να έρθουν σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη και θα του παράσχουν την απαραίτητη βοήθεια, εφόσον είναι διατεθειμένος να προχωρήσει και ο ίδιος σε κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας ή έχει συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Εάν διαπιστωθεί ότι ο επιχειρηματίας δεν είναι διατεθειμένος να “υποστεί θυσίες” για την επιχείρησή του, τότε η τράπεζα θα αναλαμβάνει δράση. Οι εναλλακτικές που εξετάζουν αυτή τη στιγμή οι τράπεζες σε σχέση με τα ξενοδοχεία αφορούν είτε την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όρους... αγοράς, είτε της ίδιας της επιχείρησης κατόπιν συμφωνίας με τους ξενοδόχους, οι οποίοι ωστόσο δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να αποχωριστούν την περιουσία τους, είτε να ομαδοποιήσουν τα δάνεια σε “πακέτα” που θα αφορούν περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες ώστε να επιτύχουν καλύτερες τιμές. Αυτή η διαδικασία του “πακέτου” είναι που προβληματίζει έντονα τους ξενοδόχους, καθώς φοβούνται ότι οι τραπεζίτες για να τα καταστήσουν ελκυστικά στα ξένα funds θα συμπεριλάβουν σε αυτά και επιχειρήσεις που έχουν θετικές προοπτικές ταυτόχρονα με όσες έχουν υπέρογκο δανεισμό.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίες και οι προειδοποιήσεις που απευθύνει προς όλες τις πλευρές ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος για κίνδυνο αφελληνισμού των ελληνικών ξενοδοχείων. Να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι πολλών ξένων funds βρίσκονται ήδη στην Αθήνα εν αναμονή των τραπεζικών αποφάσεων σε σχέση με τα “κόκκινα δάνεια”. Δεν είναι βέβαια μόνο ο ξενοδοχειακός κλάδος που εστιάζουν τα funds, αν και ο τουρισμός προκαλεί το σημαντικότερο ενδιαφέρον λόγω των θετικών προσδοκιών που υπάρχουν για το μέλλον. Από πλευράς ηγεσίας της Eurobank, πάντως, ανακοινώθηκε ότι η τράπεζα θα επιδιώξει την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων και θα είναι πάντα δίπλα στον κλάδο, για τον οποίο εκτιμά ότι η ανάπτυξή του θα είναι σημαντική τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης