Επίσκεψη σχολείων στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων

Επίσκεψη σχολείων στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων

Επίσκεψη σχολείων στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 778 ΦΟΡΕΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε προ ημερών η πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη σχολείων στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων Ρόδου.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων Ρόδου επαναλειτουργεί από την φετινή σχολική χρονιά μετά από πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.

Μετά από σχετική πρόσκληση "τιμής ένεκεν", του κέντρου στο δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Θελόγου Ρόδου καθώς το ΚΠΕ εδρεύει στο κτήριο του πνευματικού κέντρου Θεολόγου, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και αποτέλεσαν τα πρώτα σχολεία που υποδέχθηκε το ΚΠΕ.

Οι μαθητές, οι μαθήτριες αλλά και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του κέντρου ξεκινώντας από τον χώρο υποδοχής στον πρώτο όροφο του ΚΠΕ όπου παρατήρησαν ένα αυθεντικό ποδήλατο αγώνων πίστας, τον εξοπλισμό του αναβάτη και την τομή ενός σκελετού ποδηλάτου.

Στη συνέχεια παρατήρησαν μέσα από μικροσκόπια και στερεοσκόπιο μικροοργανισμούς, τα φτερά μιας πεταλούδας και την επιφάνια ενός φύλλου ελιάς. Είδαν από κοντά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από ένα αυτόνομο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στοιχεία το οποίο τροφοδοτεί έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα μετεωρολογικό σταθμό με ενδείξεις ταχύτητας και φοράς ανέμου, θερμοκρασίας , υγρασίας και ατμοσφαιρικής πίεσης. Τέλος σε μια παρουσίαση στην αίθουσα προβολών του ΚΠΕ οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν μια ολοκληρωμένη παρουσίαση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της σχολικής χρονιάς 2015-2016 και εκπαιδευτικά βίντεο από την κοιλάδα των πεταλούδων.

Με αφορμή την πρώτη επίσκεψη σχολείων στο ΚΠΕ Πεταλούδων Ρόδου μετά την επαναλειτουργία του ευχόμαστε ολόψυχα στους μαθητές μας καλή και δημιουργική σχολική χρονιά με συμμετοχές και άλλων σχολικών μονάδων για να ευαισθητοποιήσουμε το μαθητικό κοινό απέναντι στο περιβάλλον μας. Υπεύθυνος του ΚΠΕ Πεταλούδων Ρόδου είναι ο εκπαιδευτικός Χαράλαμπος Β. Συργιάννης

Χαιρετισμός Β. Καραγιάννη
Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του κέντρου, ο περιφερειακός διευθυντής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νοτίου Αιγαίου Βασίλης Καραγιάννης έστειλε στο ΚΠΕ τη μέρα επίσκεψης των πρώτων μαθητών τον παρακάτω χαιρετισμό:

«Αγαπητοί μαθητές, συνάδελφοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης,
Μετά τις συντονισμένες προσπάθειες, την επιμονή και τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που στέκεται σημαντικός αρωγός του εκπαιδευτικού μας έργου, με εκπροσώπους της Κοινότητας Θεολόγου Δήμου Ρόδου, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμου Ρόδου Στέργιο Παρδαλό, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητος Θεολόγου Παναγιώτη Τσαλόλη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Νοτίου Αιγαίου σε θέματα Δια Βίου Μάθησης και Παιδείας Άγγελο Ανανία, αλλά πρωτίστως με τη σημαντική συμβολή και το μεράκι του υπευθύνου Χαράλαμπου Συργιάνη, επαναλειτουργεί το ΚΠΕ Πεταλούδων Ρόδου.

Το ΚΠΕ Πεταλούδων Ρόδου αποτελεί μια πολύ σημαντική εκπαιδευτική δομή του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, εφόσον προάγει ποικιλοτρόπως την εκπαιδευτική δραστηριότητα, συνδέοντας το σχολείο με καινοτόμα περιβαλλοντικά προγράμματα. Ο χώρος της Εκπαίδευσης αποτελεί άλλωστε γόνιμο πεδίο ενεργοποίησης πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην προώθηση της αειφόρου Ανάπτυξης. Η δημιουργία, η καινοτομία και η εξωστρέφεια είναι βασικά χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης εκπαιδευτικής πολιτικής με σκοπό τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων.

Επίσης το ΚΠΕ Πεταλούδων Ρόδου αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της φυσικής κληρονομιάς του νησιού σας, που ξεχωρίζει όπως και κάθε νησιωτικό περιβάλλον για τη βιοποικιλότητά του. Σήμερα θα έχετε τη δυνατότητα μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων να ενημερωθείτε., να ευαισθητοποιηθείτε, να συνεργαστείτε και να αξιοποιήσετε οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό.

Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή πρώτη επίσκεψη θα αποτελέσει αφορμή για μια αποδοτική και δημιουργική σχολική χρονιά με πολλές συμμετοχές και άλλων σχολικών μονάδων τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου. Είμαι σίγουρος ότι η δράση του ΚΠΕ Πεταλούδων Ρόδου θα προάγει ιδέες και νέες συνεργασίες και με άλλα Περιβαλλοντικά Κέντρα Εκπαίδευσης του Νοτίου Αιγαίου και της Ελλάδος.
Καλωσορίσατε.”

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)