Υπουργός μπαίνοντας ή βγαίνοντας;

Υπουργός μπαίνοντας  ή βγαίνοντας;

Υπουργός μπαίνοντας ή βγαίνοντας;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 80 ΦΟΡΕΣ

Εάν κάποιος σας πει ότι ανήκει στην Αριστερά, ρωτήστε τον: Αριστερά μπαίνοντας ή Αριστερά βγαίνοντας;

Η παραπάνω φράση χαρακτηρίστηκε ως "αλησμόνητη ατάκα" του Γ. Πανούση από την iefimerida όταν τον παρουσίαζε σε άρθρο της ως νεοεκλεγέντα βουλευτή με τη ΔΗΜ.ΑΡ. Φαίνεται όμως ότι αυτή την ατάκα την σκεφτόταν τα τελευταία 20 χρόνια περίπου. Να εξηγήσω τι εννοώ.

Ο συνάδελφος Πανούσης υπήρξε πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θράκης, πανεπιστήμιο της περιφέρειας που όπως όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Ένα απ' αυτά είναι και η ασυνεχής παραμονή των μελών τους στην έδρα τους.

Βασικό μέλημα των πρυτανικών αρχών σε τέτοια πανεπιστήμια είναι πώς θα καταφέρουν να διαμορφωθούν συνθήκες τέτοιες ώστε τα μέλη τους ουσιαστικά να παραμένουν στην έδρα τους -για προφανείς λόγους- και όχι απλώς σύμφωνα με τον νόμο. Δηλαδή δύο, άντε τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Οι δυο κατηγορίες που διαμορφώνονται στα περιφερειακά πανεπιστήμια εξαιτίας αυτής της κατάστασης, αυτοί δηλαδή που μένουν σταθερά στον τόπο εργασίας τους και αυτοί που πηγαινοέρχονται κάθε εβδομάδα, είναι κι ένας λόγος δυσλειτουργίας των Τμημάτων, όπως μπορεί να φανταστεί κάποιος που έχει κάποια σχέση με τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Αδιαμφισβήτητα ο Γ. Πανούσης, ως πρύτανης σε περιφερειακό πανεπιστήμιο, θα περίμενε κανείς να συνέβαλλε στη θεραπεία αυτής της "πληγής" των περιφερειακών πανεπιστημίων. Μια "πληγή" που κοντεύει να εξελιχθεί σε γάγγραινα, εξαιτίας της -δικαιολογημένης τις περισσότερες φορές- επιθυμίας μετακίνησης των πανεπιστημιακών από την περιφέρεια στο κέντρο.

Πράγματι συνέβαλε. Το 1997, που έληξε η θητεία του ως πρύτανη στο Θράκης, μετακινήθηκε αμέσως, την ίδια χρονιά, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δίνοντας το "καλό παράδειγμα" στους πρώην συναδέλφους του. Τον φαντάζομαι να τους λέει στην αποχαιρετιστήρια συνάντησή τους: Αν κάποιος σας πει γιατί θέλετε να γίνετε πρύτανης, να τον ρωτήσετε: πρύτανης μπαίνοντας ή πρύτανης βγαίνοντας;

Ο συνάδελφος συνέχισε να είναι απόλυτα συνεπής προς τον εαυτό του. Δέχθηκε (sic!) να γίνει υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση της Αριστεράς, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. Στη σύντομη συμμετοχή του διαπίστωσε ότι η Αριστερά που έβγαλε αυτή την κυβέρνηση είναι η "Αριστερά τού τίποτα".

Και επειδή είναι "ντόμπρος" ως Αρκάς, από τη μια πλευρά, και "ευλύγιστος", από την άλλη, ως Κορίνθιος -κατά δήλωσή του, απ' ό,τι διάβασα- διατύπωσε τη θέση του και δημόσια σε συνέντευξή του πριν λίγους μήνες.

Έμαθα από τις μυστικές υπηρεσίες, με τις οποίες ως γνωστόν έχω ισχυρές σχέσεις, ότι με το τέλος της συνέντευξης απηύθυνε, off the record, στον δημοσιογράφο την εξής ερώτηση: Αν κάποιος σας πει γιατί συνεργάζεστε με την Αριστερά τού τίποτα, να τον ρωτήσετε: Συνεργαζόμενος μπαίνοντας ή συνεργαζόμενος βγαίνοντας;

Ο δημοσιογράφος, που δεν κατάλαβε καλά την ερώτηση και έμεινε με την απορία τότε, κατάλαβε λίγους μήνες αργότερα και την ερώτηση και βρήκε και την απάντηση. Του την έδωσε ο ίδιος ο Γ. Πανούσης με συνεχείς δηλώσεις του στα κανάλια, όταν, στη λυσσαλέα επίθεση του παλαιού πολιτικού συστήματος στις προ... επτά ετών (αυτό και αν είναι επίκαιρο ζήτημα) δηλώσεις του υπουργού Παιδείας -δημοσιογράφος τότε ο Ν. Φίλης- περί γενοκτονίας ή εθνοκάθαρσης των Ποντίων, κατήγγειλε σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτες -όχι οπωσδήποτε Πόντιους- κατά τη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Την κατάλαβε ο δόλιος δημοσιογράφος όταν την επαναδιατύπωσε, χωρίς όμως να την αλλοιώσει: Αν κάποιος σας πει γιατί είστε υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην Αριστερά τού τίποτα, να τον ρωτήσετε: Θέλεις να σε προστατεύω μπαίνοντας ή να σε προστατεύω βγαίνοντας από το υπουργείο;

Έτσι πρέπει να μάθουμε κι εμείς οι αριστεροί τού τίποτα, σύντροφε Θανάση, να απαντάμε. Σταράτα και ευέλικτα!

ΥΓ.1: Ελπίζω να μην κατηγορηθώ για προσπάθεια αποδόμησης του συναδέλφου, γιατί ούτως ή άλλως φρόντισε να συμπεριληφθεί στην εγκυκλοπαίδεια της Δομής (τόμ. 23, σελ. 796) και με τη φωτογραφία του μάλιστα δίπλα από τον ανδριάντα τού... οπλαρχηγού Πανουργιά. Όχι σαν κι εμάς που κοντεύουμε να αγγίξουμε το απόλυτο τίποτα και δεν μας ξέρει ούτε... ο Νταλάρας. Τζίμη, ούτε εσένα έχει η Δομή.

ΥΓ.2: Τελικά μ' ένα Π, από ανούσιος γίνεσαι Πανούσι(ο)ς. Φίλε Ανούση, σκέψου το.

Γράφει στην “ΑΥΓΗ” o Κώστας Βρατσάλης
Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου - σε λίγες μέρες λήγει η θητεία του ως κοσμήτορα και βλακωδώς θα παραμείνει σ' αυτό.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"