Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1138 ΦΟΡΕΣ

> Φακόρυζο
• 2 φλιτζάνια φακή
• 1 φλιτζάνι ρύζι
• 314 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
•2 ντομάτες (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε τη φακή σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Μόλις βράσει ρίχνουμε μέσα το ρύζι και ανάλογο αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Μόλις βράσει και το ρύζι σο-τάρουμε σε 1 φλιτζάνι λάδι το κρεμμύδι τριμμένο, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη φακή και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε το φακόρυζο ζεστό και ρίχνουμε από πάνω πιπέρι.

Παραλλαγή: Μόλις σοταριστεί το κρεμμύδι, μπορούμε να προσθέσουμε και 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, τριμμένες και χωρίς τα σπόρια τους, να τις αφήσουμε λίγο να πάρουν μία βράση και μετά να τις προσθέσουμε στο φακόρυζο.

> Λουκουμάδες του ρυζιού
Για τη ζύμη:
• 250 γραμ. ρύζι
• 1 ποτήρι πορτοκαλόζουμο
• 1 ποτηράκι ούζο ή κονιάκ
• λίγη μαστίχα κοπανισμένη


• ξύσμα δυο λεμονιών
• αλεύρι όσο σηκώσει (περίπου 1-1 1/2 κιλό)
• λίγη μαγιά του φούρνου
• αλάτι
• λάδι μπόλικο για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι:
• μισό κιλό μέλι
• μισό ποτήρι ζάχαρη
• 1 ποτήρι νερό
• 250 γραμ. σουσάμι
• κανέλα

Βράζουμε το ρύζι με νερό, πολύ καλά, μέχρι να χυλώσει. Το περνάμε από τη μηχανή του πουρέ και το βάζουμε σε λεκάνη.

Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα λεμονιού, τη μαοτίχα, το κονιάκ και τη μαγιά διαλυμένη ο' ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό.

Ρίχνουμε το αλεύρι και λίγο αλάτι και τα ζυμώνουμε με νερό χλιαρό τόσο, ώστε να γίνει μια ζύμη μάλλον μαλακιά. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε και την αφήνουμε περίπου δύο ώρες ν' ανέβει (να διπλασιαστεί σε όγκο).

Βάζουμε λάδι μπόλικο σε κατσαρόλα και, αφού κάψει, αρχίζουμε το τηγάνισμα ως εξής: Έχουμε σε ποτήρι με νερό δυο κουταλάκια. Παίρνουμε το ένα, το γεμίζουμε με ζύμη και με μια απότομη κίνηση το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Αφήνουμε το κουταλάκι στο νερό για να ξεκολλά και μετά παίρνουμε το άλλο. Συνεχίζουμε έτσι, αλλάζοντας κάθε φορά τα κουτάλια.

Αφού ψηθούν οι λουκουμάδες, τους μαζεύουμε με την τρυπητή κουτάλα για να μην έχουν λάδι.
Στο μεταξύ βράζουμε το μέλι με το ένα ποτήρι νερό, τη ζάχαρη και τα μυ¬ρωδικά και το ρίχνουμε πάνω στους Βάζουμε μπόλικο λάδι σε μικρό τη¬γάνι και μόλις κάψει ρίχνουμε 2-3 κουταλιές χυλό. Κουνάμε το τηγάνι ν' απλωθεί ο χυλός σε όλο τον πάτο και να γίνει ένα λεπτό φύλλο. Όταν τηγα¬νιστούν από τη μια μεριά, τις γυρίζου¬με και από την άλλη, φροντίζοντας να γίνουν τραγανές χωρίς να καούν.

Σερβίρουμε τις πίτες σε πιατέλα και τις περιχύνουμε με μέλι ή τις πασπαλί¬ζουμε με ζάχαρη και μπόλικη κανέλα.

*Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.

Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές