Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1240 ΦΟΡΕΣ

> κουραμπιέδες
• 640 γραμμάρια βούτυρο,
• 320 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα,
• 1-2 κρόκους αυγών,
• 2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
• 1 φλυτζάνι του καφέ αλεσίφα (σταχτόνερο),
• 1 κουταλάκι, ζύμη σκόνη (μπέϊκίν πάουντερ},
αλεύρι όσο σηκώσουν,
• ανθόνερο,
• 640 γραμμάρια ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα.

Δουλεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη πολλή ώρα, ώσπου να ασπρίσει. Ρίχνουμε τους κρόκους και εξακολουθούμε να δουλεύουμε και στη συνέχεια τα αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα, τη ζύμη σκόνη (μπέϊκιν πάουντερ), το αλεύρι λίγο - λίγο με την αλεσίφα και το κονιάκ. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε διάφορα σχήματα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Μόλις βγουν από το φούρνο, τους ραντίζουμε με ανθόνερο και ρίχνουμε από πάνω μπόλικη ζάχαρη αχνή με το κόσκινο ή μεγάλο σουρωτήρι.

> λουκουμάδες
Γίνονται 100 λουκουμάδες
Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα

για τη ζύμη
• κούπα χλιαρό νερό
• κούπα χλιαρό γάλα
• 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 60 γρ. νωπή
• 1 κουταλιά ζάχαρη
• 1 κουταλάκι αλάτι
• 4 κουταλιές λάδι
• 3 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
για το γαρνίρισμα
μέλι, κανέλα, καρύδια ψιλοκομμένα

Διαλύατε τη μαγιά στο νερό. Βάλτε τη στο μπολ του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και χτυπήστε τα όλα μαζί 2' στη δυνατή ταχύτητα, να γίνουν λείος χυλός. Σκεπάστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε το σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει η ζύμη. Για να φουσκώσει πιο γρήγορα, βάλτε το μπολ μέσα στο φούρνο, που έχετε προηγουμένως θερμάνει στους 50°0, σβηστέ τον κι αφήστε τη ζύμη μία ώρα περίπου, ώσπου να κάνει φούσκες στην επιφάνεια. Πατώντας τη ζύμη μέσα στη χούφτα σας, κόψτε μ'ένα κουτάλι, βουτηγμένο σε νερό. κομματάκια ζύμης και ρίξτε τα σε καυτό λάδι. Το κουτάλι θα το Βουτάτε στο νερό κάθε φορά, πριν κόψετε τη ζύμη, για να μην κολλάει σ'αυτό. Με μια τρυπητή κουτάλα πατάτε τους λουκουμάδες, ώστε να καλύπτονται από το λάδι, για να ροδίσουν απ'όλες τις πλευρές. Μόλις τους βγάζετε από το λάδι, περιχύνετε τους με ζεστό μέλι, κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια. Αν το μέλι είναι πολύ πυκνό, αραιώστε το με λίγο νερό και βραστέ το. Αφαιρέστε τον αφρό και χρησιμοποιήστε το. Οι λουκουμάδες σερβίρονται μόνο ζεστοί και φρεσκοψημένοι.

*Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.
Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές