Σπάστε τη σιωπή για τη βία κατά των γυναικών

Σπάστε τη σιωπή για τη βία κατά των γυναικών

Σπάστε τη σιωπή για τη βία κατά των γυναικών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 602 ΦΟΡΕΣ

Ηχηρό μήνυμα από την πλατεία Δημαρχείου

Φωνάζοντας δυνατά το σύνθημα που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, «Σπάσε τη Σιωπή», ήταν το ηχηρό μήνυμα που έστειλε και η Ρόδος για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Νοεμβρίου, με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, στην πλατεία Δημαρχείου, από το Δήμο Ρόδου σε συνεργασία με αρκετούς φορείς.

Συγκεκριμένα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ρόδου:
Όταν η κοινωνία συμμετέχει …… η σιωπή σπάει
Το ηχηρό παρόν της έδωσε η Ρόδος για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών. Με μια διαφορετική εκδήλωση επιχειρήθηκε η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα κατά της βίας.


Ο Δήμος Ρόδου σε συνεργασία με τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Europe Direct Rhodes) της ΑΝΔΩ ΑΕ, την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου, την Επιτροπή «Αιγαίο 50:50, Ισόρροπη Συμμετοχή», τη ΧΕΝ, το Μουσικό Σχολείο Ρόδου, τη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου (Άγιος Ιωάννης, Μεσαιωνική Πόλη, Ιαλυσός) οργάνωσαν την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου ομιλίες, προβολές video, θεατρικά δρώμενα και μουσική εκδήλωση.

Η δράση ευαισθητοποίησης ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με χαιρετισμούς της κας. Άννα Ζωάννου, αντιδημάρχου Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας των Φύλων και Τρίτης ηλικία, της κας Ελένης Θεοδωροπούλου, κοσμητόρισσας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, της κας Χρυσής Βιτσιλάκη, προέδρου του ΤΕΠΑΕΣ, του κου Λοΐζου Σοφού, προέδρου του ΠΤΔΕ και της κας Κατερίνας Φραντζή, αναπληρώτριας προέδρου του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών. Κεντρικός ομιλητής και συντονιστής ήταν ο κος Διονύσης Γουβιάς, Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΠΑΕΣ και μέλος της Επιτροπής «Αιγαίο 50:50, Ισόρροπη Συμμετοχή».


Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία των συμμετεχόντων/ουσών μέχρι το πεζόδρομο «Θεοδωράκη». Εκεί η θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την κα Μαρία Κλαδάκη, Λέκτορα του ΠΤΔΕ, και με συνοδεία λίρας και κρουστών των μαθητών του Μουσικού Σχολείου και του καθηγητή τους κου Ηλία Αναστασιάδη, παρουσίασε θεατρικά δρώμενα με θέμα τη βία κατά των γυναικών.


Τα στελέχη των δομών υπέρ των γυναικών του Δήμου Ρόδου (Ξενώνας Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και Κέντρο Συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας) μοίρασαν φυλλάδια για τις υπηρεσίες που προσφέρονται εντελώς δωρεάν από το Δήμο Ρόδου σε όσες γυναίκες έχουν πέσει θύματα περιστατικών βίας.


Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ρόδου της ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε. μοίρασε φυλλάδια με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα Ισότητας και ενδοοικογενειακής βίας. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου διένειμε φυλλάδιο με νομικές πληροφορίες για θέματα ενδοοικογενειακής βίας, και η ΧΕΝ χρηστικό φυλλάδιο για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς σε κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.


Η πορεία έκανε στάσεις στην πλατεία Κύπρου, στο ΑΚΤΑΙΟΝ και κατέληξε στην πλατεία Δημαρχείου. Εκεί η θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πλαισιωμένη με τα άτομα «τρίτης ηλικίας» από τα ΚΑΠΗ του Δήμου Ρόδου, έδωσαν το μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας: «Σπάσε τη σιωπή», παροτρύνοντας συμβολικά γυναίκες που έχουν υποστεί βία να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια. Δεν είναι οι μόνες, δεν είναι μόνες. Η κοινωνία έχει αγκαλιάσει πλατιά το θέμα. Από την «τρίτη ηλικία» έως τους νέους, έχει διαπεραστεί το μήνυμα ότι η ανοχή είναι συνενοχή.


Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια ερμηνευμένα από τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου υπό την καθοδήγηση του κου Μιχάλη Καλαετζή.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου