«Έγιναν 520 στεφανιογραφίες και 250 αγγειοπλαστικές στο Νοσοκομείο»!

«Έγιναν 520 στεφανιογραφίες και  250 αγγειοπλαστικές στο Νοσοκομείο»!

«Έγιναν 520 στεφανιογραφίες και 250 αγγειοπλαστικές στο Νοσοκομείο»!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2142 ΦΟΡΕΣ

Ο κ. Νικήτας Μόσχος μιλά για το υψηλό επίπεδο του αιμοδυναμικού εργαστηρίου της Ρόδου

Στο αιμοδυναμικό εργαστήριο του νοσοκομείου της Ρόδου γιατροί και προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, δουλεύουν ασταμάτητα. Ο αγώνας δίνεται, οι μάχες κερδίζονται, η ανακούφιση μετά φανερή στο πρόσωπο όλων. Παίζουν με τα λεπτά, δεν χάνουν χρόνο και κερδίζουν ζωές.

Πεντακόσιες είκοσι στεφανιογραφίες και διακόσια πενήντα μπαλονάκια, όπως συνηθίζεται να λέγεται έχουν γίνει στο νοσοκομείο της Ρόδου από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του το αιμοδυναμικό.

Τότε που είχα μιλήσει για τη «Ροδιακή» με τον κ. Δημήτρη Κρεμαστινό, ο οποίος είχε κάνει σκοπό της ζωής του τη δημιουργία του «για να μην είναι αδικημένοι οι νησιώτες».

Δεκαπέντε μήνες πέρασαν και σήμερα ο Συντονιστής Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής κ. Νικήτας Μόσχος, που μαζί με τους άλλους γιατρούς και το προσωπικό δίνει ψυχή εκεί μέσα, ανακοινώνει ένα μεγάλο νούμερο συμπολιτών μας που σώθηκαν, που αν δεν ήταν εδώ θα έτρεχαν αλλού, θα ξόδευαν χρήματα και το κυριότερο μπορεί να μην προλάβαιναν!

Ο κ. Νικήτας Μόσχος με τους γιατρούς Ιωάννη Ματθαίο, Νίκο Παπαγιάννη και Τσαμπίκο ΓιακουμάκηΟ κ. Νικήτας Μόσχος με τους γιατρούς Ιωάννη Ματθαίο, Νίκο Παπαγιάννη και Τσαμπίκο Γιακουμάκη

Πόσες στεφανιογραφίες έχουν γίνει στο νοσοκομείο της Ρόδου από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί το αιμοδυναμικό εργαστήριο;
Έγιναν 520 στεφανιογραφίες, αριθμός υψηλός με δεδομένο ότι το αιμοδυναμικό εργαστήριο λειτουργεί 15 με 16 μήνες και τους πρώτους μήνες δεν υπήρχε το απαραίτητο και κατάλληλο υλικό για τη λειτουργία του. Όλες οι στεφανογραφίες αυτές ήταν επείγουσες και όχι προγραμματισμένες.

Ποια θεωρείται επείγουσα στεφανιογραφία;
Τα άτομα τα οποία παρουσιάζουν οξύ θωρακικό άλγος και οι εξετάσεις τους οι βιοχημικές είναι θετικές για τη νόσο των στεφανιαίων αρτηριών έχουν άμεση ανάγκη διαγνωστικής προσπέλασης των στεφανιαίων αγγείων διότι κάποια απ΄ αυτά έχουν αποφραχθεί μερικώς ή πλήρως με αποτέλεσμα η περιοχή της καρδιάς που εξαρτάται απ΄ αυτήν την αρτηρία, να βρίσκεται σε κίνδυνο νέκρωσης. Αποτέλεσμα αυτής της νέκρωσης είναι να επέλθει καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμα και πιο μοιραίο γεγονός, αρρυθμίες θανατηφόρες.

Οι άνθρωποι λοιπόν αυτοί, οι 520, τι αισθάνθηκαν;
Πόνο θωρακικό.

Το όφελος για τους συμπολίτες μας από τη λειτουργία αιμοδυναμικού στο νοσοκομείο, ποιο είναι;
Η ίδια η ζωή τους διότι όπως είπαμε προηγουμένως ή θα επέλθει θάνατος αφού σε ποσοστό περίπου 30% δηλαδή το 1|3 των οξέων εμφραγμάτων πεθαίνεις, ή θα τους απομείνει αναπηρία.
Μέχρι πριν από 15 μήνες τι ίσχυε για αυτούς που αισθάνονταν τον πόνο;
Όσοι απ΄ αυτούς επιβίωναν προσπαθούσαμε να τους σταθεροποιήσουμε και κατόπιν να τους διακομίσουμε σε νοσοκομείο κεντρικό για να υποβληθούν σε στεφανιογραφία. Άρα το πρώτο που κερδίσαμε είναι η ίδια η ζωή και το δεύτερο είναι ότι κάποια άτομα πλέον δεν έχουν αναπηρία.

Κάποιοι συμπολίτες μας έχαναν τις αισθήσεις τους στο δρόμο (συγκοπή) και δεν είχαμε το ιστορικό τους αφού είχαν και απώλεια συνείδησης. Και αυτοί οι ασθενείς έχρηζαν διάγνωσης με στεφανιογραφία που ήταν επείγον να γίνει. Επείγοντα περιστατικά, λιγότερο σοβαρά βέβαια, αλλά επείγοντα είναι οι περιπτώσεις εκείνες οι οποίες σε τυχαία καρδιολογική εκτίμηση ο θεράπων καρδιολόγος τους, διέγνωσε σοβαρή καρδιακή νόσο και τους συνιστούσε την άμεση διακομιδή τους στην Αθήνα προκειμένου να υποβληθούν σε στεφανιογραφία.

Στις περιπτώσεις αυτές οι ασθενείς με συνοδούς, συζύγους ή τέκνα μετέβαιναν στην Αθήνα διαβιώντας σε κάποιο ξενοδοχείο και διατροφή εκτός οικίας, με όποιο οικονομικό κόστος συνεπάγεται αυτό και περίμεναν συχνά στην… ουρά προκειμένου να τους γίνει η στεφανιογραφία το γρηγορότερο.

Αντιμετωπίσατε αυτό το διάστημα της λειτουργίας του αιμοδυναμικού και κάποια προγραμματισμένα περιστατικά;
Η κλινική μας αντιμετώπισε περιορισμένα μόνο προγραμματισμένα περιστατικά και τα περισσότερα απ΄ αυτά προέρχονταν από τα γύρω νησιά όπου οι νησιώτες μας αισθάνονται μια μεγαλύτερη ανασφάλεια και φόβο γιατί διαμένουν σε περιοχές που δεν έχει γιατρούς ειδικευμένους ή έχει γιατρούς ειδικευμένους οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε τέτοιου είδους παρεμβατικές μεθόδους. Να σημειώσουμε ότι εμείς δεχόμαστε τον τελευταίο καιρό κάθε μήνα τουλάχιστον 10 οξέα περιστατικά καρδιολογικά από τα γύρω νησιά. Και η κλινική μας εξυπηρετεί όλο το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Επομένως σε πόσο κόσμο απευθύνεται η κλινική της Ρόδου;
Η κλινική αντιμετωπίζει τα καρδιολογικά περιστατικά μιας περιοχής που σε μόνιμο πληθυσμό ανέρχεται στους 250.000 κατοίκους και το καλοκαίρι αντιμετωπίζει τα οξέα περιστατικά όχι μόνο αυτών αλλά και 5 εκατομμυρίων ακόμα ξένων επισκεπτών της Δωδεκανήσου. Για αυτό η Πολιτεία πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία γι’ αυτή την περιοχή η οποία είναι η πιο απομακρυσμένη απ΄ όλες, η πιο απομονωμένη και πυκνοκατοικημένη. Είμαστε πέντε φορές περισσότεροι από τις Κυκλάδες, κι έχουμε την πιο δυσχερή συγκοινωνία τους χειμερινούς μήνες.

Είναι ασφαλές να κάνει κάποιος στεφανιογραφία στο Νοσοκομείο της Ρόδου;
Οφείλουμε να παρουσιάσουμε με αριθμούς τα επιτεύγματα της κλινικής μας και το επίπεδο της δουλειάς μας. Η θνητότητα στο Τμήμα των Επειγόντων Καρδιολογικών Περιστατικών ανέρχεται στο 3% ενώ διεθνώς η θνητότητα η νοσοκομειακή σε κέντρα που αντιμετωπίζουν τα ίδια μ΄ εμάς περιστατικά, υπερβαίνει το 8%. Θα μου πείτε «τι είστε, είστε μάγοι εσείς;».

Όχι, απλώς μας διευκολύνει πρώτον το ότι έχουμε ένα Κέντρο στα πόδια των συμπατριωτών μας όταν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο που εφημερεύει χρειάζονται τρεις ή τέσσερις και πέντε ώρες. Το δεύτερο γεγονός είναι ότι τα νούμερα αποδεικνύουν την άρτια εκπαίδευση του επιστημονικού προσωπικού που στελεχώνει την κλινική μας, αλλά και τον μεγάλο αγώνα που δίνεται καθημερινά. Γι’ αυτό είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης.

Η αγγειοπλαστική τι είναι ακριβώς;
Η στεφανιογραφία είναι η μέθοδος επεμβατικής διάγνωσης της νόσου των στεφανιαίων αρτηριών. Η αγγειοπλαστική των αρτηριών είναι η θεραπεία (μπαλόνι stent). Είναι η θεραπευτική παρέμβαση της νόσου που αν δεν γίνει αυτή το επόμενο βήμα είναι το χειρουργείο.

Πόσες αγγειοπλαστικές έχετε κάνει στο Νοσοκομείο της Ρόδου;
Έχουμε κάνει 250. Στις μισές δηλαδή περιπτώσεις που έγινε στεφανιογραφία χρειάστηκε να προχωρήσουμε στην άμεση θεραπεία της νόσου. Οι υπόλοιποι ασθενείς ή διακομίσθηκαν σε καρδιοχειρουργικά κέντρα προκειμένου να χειρουργηθούν ή τους χορηγήσαμε φαρμακευτική αγωγή. Το μεγάλο κέρδος επομένως είναι η άμεση διάγνωση ώστε να διακομιστούν τα περιστατικά που χρήζουν χειρουργείου. Και όσο παρέμεναν σε αναμονή για να γίνει η στεφανιογραφία στα κέντρα της πρωτεύουσας, μπορεί και να απεβίωναν, ενώ ανέμεναν. Παλαιότερα λοιπόν ο Ροδίτης διακομιζόταν σε νοσοκομείο του κέντρου όταν ήταν «καμένος» γιατί ο χρόνος υπερκερνούσε το χρόνο βιωσιμότητας της καρδιάς. Ήταν «καμένος» δηλαδή.

Ήταν μια πρόκληση για εσάς φαντάζομαι, ξεκινώντας τη δουλειά στο αιμοδυναμικό της Ρόδου!
Δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ όμως θα πρέπει να πω ότι από το ξεκίνημά μου ως καρδιολόγος ήμουν επεμβατικός. Έκανα εμφυτεύσεις μονίμων βηματοδοτών και στεφανιογραφίες και όνειρό μου ήταν να ολοκληρωθεί στη Ρόδο ένα αιμοδυναμικό τμήμα αντίστοιχο των Αθηνών, όπου ο Ροδίτης θα ολοκλήρωνε τις μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας χωρίς να χρειαστεί να διακομίζεται. Αυτό ήταν ένα όνειρο.
Η ολοκλήρωση του ονείρου απαιτούσε σκληρή δουλειά, παιδεία, μόρφωση, εκπαίδευση και πειθαρχία. Μέχρι και την ηλικία των 59 ετών είχα συνεχή εκπαίδευση στο εξωτερικό και σε ελληνικά πανεπιστημιακά κέντρα.

Ένας στόχος τώρα για το Νοσοκομείο της Ρόδου ποιος είναι;
Ο στόχος είναι να εκπαιδεύονται όσο το δυνατόν περισσότεροι γιατροί ούτως ώστε να είναι η κλινική όλα τα 24ωρα σε ετοιμότητα και να επεκταθούμε όχι μόνο στην περιφέρεια απέναντι στην οποία ανταποκρινόμαστε, αλλά και στο υπόλοιπο Αιγαίο.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος