Παρέμβαση για τη λειτουργία και Οργάνωση των Δημοτικών Ιατρείων της Ρόδου

Παρέμβαση για τη λειτουργία και Οργάνωση των Δημοτικών Ιατρείων της Ρόδου

Παρέμβαση για τη λειτουργία και Οργάνωση των Δημοτικών Ιατρείων της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 289 ΦΟΡΕΣ

Από την τοπική σύμβουλο κα Κατερίνα Κουμεντή

Επιστολή στην αντιδήμαρχο προστασίας και Προαγωγής Υγείας, απέστειλε χθες η τοπική σύμβουλος Ρόδου κα Κατερίνα Κουμεντή, ζητώντας έτσι να πληροφορηθεί αναλυτικά για το πώς λειτουργούν τα ιατρεία στην πόλη μας και κατά πόσο εξυπηρετούν τους εκατοντάδες ασθενείς δημότες.

Στην επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Ουδέν ώφελος εκ των απάντων αγαθών εστί, εάν το υγιαίνειν και μόνο άπη». Αν λοιπόν απουσιάσει η υγεία από τον άνθρωπο, δεν υπάρχει κάποιο όφελος γι’ αυτόν απ’ όλα γενικά τα άλλα αγαθά του, έλεγε ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης.

Κοινωνικό αγαθό η υγεία, την οποία το κράτος πρώτιστα, οφείλει να παρέχει στους πολίτες του βελτιώνοντας και στηρίζοντας τις υπάρχουσες δομές. Σε εποχές που το Εθνικό Σύστημα Υγείας νοσεί και σιγά-σιγά διαλύεται και που το 30% του πληθυσμού είναι ήδη ανασφάλιστο, οι τοπικοί φορείς αυτοδιοίκησης πρέπει να προσπαθήσουν να καλύψουν στο σημείο και το μέτρο που μπορούν, τα κενά και τις ελλείψεις των κεντρικών δομών υγειονομικής περίθαλψης.

Είναι εξαιρετικά πολύτιμο σήμερα να δούμε ως δήμος ποιες άμεσες και δραστικές προσπάθειες μπορούμε να κάνουμε σε θεσμικό, λειτουργικό και οικονομικό επίπεδο για να βελτιώσουμε το θεσμό πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, δηλαδή τα δημοτικά ιατρεία.

Με βάση αυτά ερωτάται η αντιδήμαρχος:
Τα δημοτικά ιατρεία, ως φορείς Α/θμιας φροντίδας και υγείας πρέπει να παρέχουν τις βασικές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως υπηρεσίες προσυμπτωματικού ελέγχου, αντιμετώπισης μικροτραυματισμών, συμβουλευτική για διάφορες καταστάσεις.

Το θέμα της συνταγογράφησης έχει αποτελέσει μείζον θέμα για τα δημοτικά ιατρεία, αφού έτσι σιγά-σιγά κινδυνεύουν να χάσουν τον ουσιαστικό τους ρόλο που είναι και προληπτικός μέσω ενημερωτικών δράσεων.
Ποιός ο σχεδιασμός και ποιες οι συγκεκριμένες ενέργειες του δήμου που θα αναπλαισιώσουν το ρόλο των δημοτικών ιατρείων;

Στην πόλη της Ρόδου λειτουργούν έξι δημοτικά ιατρεία (Παλιάς Πόλης, Αγ. Ιωάννη, Ανάληψης, Ροδινιού, Αγ. Αποστόλων, Κρητικών), με ένα γιατρό και δύο νοσηλευτές. Σε μία πόλη 50.000 κατοίκων περίπου, λειτουργούν σχεδόν τόσα δημοτικά ιατρεία όσα και στο δήμο Αθηναίων, με 650.000 κάτοικους περίπου.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι, με δεδομένες τις ελλείψεις σε προσωπικό, η λειτουργία και των έξι δεν είναι συνεχής και οργανωμένη. Υπάρχει σχεδιασμός για ένα μικρότερο, πολυδύναμο λειτουργικότερο σχήμα δημοτικών ιατρείων; (και οικονομικότερο σε περίπτωση που δε στεγάζονται σε κτήρια του Δήμου)

Σε μια προσπάθεια προώθησης του εθελοντισμού υπάρχει σχεδιασμός για τη σύσταση κοινωνικού φαρμακείου, γεγονός που θα ελαφρύνει τον προϋπολογισμό του δήμου ο οποίος οφείλει να εγγράψει σχετικό κονδύλι τόσο για τα φάρμακα όσο και για τα ιατρικά υλικά των δημοτικών ιατρείων και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί κατά πόσον θα αναζητήσει ενδεχόμενες χορηγίες;

Η ερωτούσα
τοπική σύμβουλος
δημοτικής κοινότητας Ρόδου
Κουμεντή Κατερίνα
Δασκάλα».

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη