Κάντο μόνος σου: Πως να βάψεις τα μεταλλικά κάγκελα

Κάντο μόνος σου: Πως να βάψεις τα μεταλλικά κάγκελα

Κάντο μόνος σου: Πως να βάψεις τα μεταλλικά κάγκελα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 10709 ΦΟΡΕΣ

Βάψαμε το σπίτι μέσα και έξω, μονώσαμε και το δώμα, θα ασχοληθούμε σήμερα με τα κάγκελα. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι εύκολη υπόθεση. Νομίζουν ότι ένα πινέλο και ένα δοχείο χρώμα είναι αρκετά. Εργαλεία και υλικά, χωρίς γνώση οδηγούν σε κακό αποτέλεσμα.

Θα ασχοληθούμε με μεταλλικά κάγκελα που δεν έχουν ξαναβαφτεί. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι, εάν κατασκευάσουν τα κάγκελα τους με σωλήνα ή στράντζα γαλβανισμένη θα είναι καλύτερα. Είναι μεγάλο λάθος.

Το γαλβάνισμα δεν βάφετε εύκολα, γι' αυτό βλέπουμε ξεφλουδισμένα κάγκελα, ακόμη και σε καινούργια σπίτια. Εάν λοιπόν, τα κάγκελα μας είναι γαλβανισμένα τα αλείφουμε με διαβρωτικό χρωμάτων, ώστε να καταστρέψουμε την λεία επιφάνεια τους.

Πριν από αυτό όμως, με ατσαλόβουρτσα, ξύνουμε όλες τις κολλήσεις, ώστε να αφαιρέσουμε την κρούστα που έχει δημιουργηθεί από την ηλεκτροκόληση. Με νωπό σφουγγάρι, πλένουμε πολύ καλά την μαύρη κάπνα που δημιούργησαν οι κολλήσεις. Εάν δεν κάνουμε αυτή την προεργασία, το χρώμα δεν θα έχει συνάφεια με το μέταλλο. Όταν τελειώσουμε, με τα ξυσίματα, τους καθαρισμούς και το διαβρωτικό, τρίβουμε όλες τις επιφάνειες με γυαλόχαρτο Ν60 που είναι σκληρό, για πρώτο χέρι και με γυαλόχαρτο Ν220 για δεύτερο χέρι.

Σκουπίζουμε καλά όλες τις επιφάνειες, για να αφαιρέσουμε όλη τη σκόνη που προκάλεσε το τρίψιμο. Εάν τα κάγκελα δεν είναι γαλβανισμένα, τότε δεν χρειάζεται το διαβρωτικό, πρέπει όμως να τα πλύνουμε με διαλυτικό, για να αφαιρέσουμε το λάδι που έχουν στην επιφάνεια τους.


Αλείφουμε με αντισκωριακό αστάρι τα κάγκελα. Την επόμενη ημέρα, αλείφουμε με ριπολίνη το πρώτο χέρι και μετά μία ημέρα το δεύτερο χέρι. Πριν από το δεύτερο χέρι, τρίβουμε απαλά, με το γυαλόχαρτο Ν220, ότι βάψαμε στο πρώτο χέρι, για να εξασφαλίσουμε καλύτερη συνοχή στη ριπολίνη. Να μη ξεχάσετε, σε όλα τα βήματα, να τοποθετείτε χαρτόνι κάτω από τα κάγκελα, για να μη λερώσουμε τα στηθέα που τα στηρίζουν.

Όσον αφορά το κοστολόγιο της δουλειάς, η ατσαλόβουρτσα κοστίζει δύο ευρώ, το πινέλο τρία ευρω, τα γυαλόχαρτα δύο ευρώ, το διαβρωτικό ενός λίτρου δέκα τέσσερα ευρώ, το αντισκωριακό αστάρι των 0,75 Lt οκτώ ευρώ, το διαλυτικό των 0,80 Lt τέσσερα ευρώ και η ριπολίνη των 0,75 Lt εννέα ευρώ.

Όπως διαπιστώσατε, όσα κάναμε ήταν εύκολα, απλά και οικονομικά και η ουσία είναι ότι βάψαμε τα κάγκελα μας σωστά. Έτσι θα τα προστατέψουμε από την οξείδωση. Ελπίζω, οι συμπαθείς μπογιατζήδες να με δικαιολογήσουν για τα άρθρα μου. Η γνώση δεν έβλαψε ποτέ κανένα. Χαρούμενη Κυριακή και να έχετε μια παραγωγική εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B