Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το bazaar της Ανάδοχης Αγκαλιάς

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το bazaar της Ανάδοχης Αγκαλιάς

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το bazaar της Ανάδοχης Αγκαλιάς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 455 ΦΟΡΕΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά φέτος το Χριστουγεννιάτικο bazaar για την Ανάδοχη Αγκαλιά με την συμμετοχή και την ενεργό συμπαράσταση αρκετών επαγγελματιών και συμπολιτών μας.

Η εκδήλωση έγινε στο Ακταίον στις 22 Νοεμβρίου και με αφορμή το γεγονός αυτό σε ανακοίνωση της η κ. Κατερίνα Βορεινάκη αναφέρει για την μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ανάδοχη Αγκαλιά»:
… «Η αγάπη που αποδέχεται την ευθύνη και τις υποχρεώσεις της είναι αγάπη που δεν ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα προνόμιά της αν και είναι ευγνώμων για όποια έχει απ΄ αυτά.

Βλέπει τον εαυτό της κυρίως όχι ως ένα συναίσθημα, αλλά ως ένα επιλεγμένο τρόπο ζωής και την απασχολεί περισσότερο η αφοσίωση παρά ο ενθουσιασμός….π. Φιλόθεος Φάρος «Η διαχείριση της αγάπης».

Αναγνωρίζοντας, την αναγκαιότητα υποστήριξης του παιδιού και της οικογένειας σε μία εποχή όπου οι αρχές και οι ανθρώπινες αξίες περνούν κρίση ιδρύσαμε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «ΑΝΑΔΟΧΗ ΑΓΚΑΛΙΑ» με στόχο την προώθηση του θεσμού της αναδοχής, την υπoστήριξη των ανάδοχων οικογενειών αλλά και την υποστήριξη των παιδιών που ζουν στους χώρους των ιδρυμάτων .

Ορισμός: Με τον όρο «αναδοχή» ή ανάδοχη φροντίδα εννοούμε την ανάληψη της φροντίδας ενός παιδιού από μία οικογένεια η οποία δεν είναι η φυσική του για όσο χρονικό διάστημα κριθεί κατάλληλο για το παιδί.
Ο θεσμός της ανάδοχης φροντίδας ξεκίνησε την μεταπολεμική περίοδο ως μία εναλλακτική λύση στην τότε ιδρυματική φροντίδα των ορφανών του πολέμου , έχει εξελιχθεί και είναι πλέον η καλύτερη προοπτική που υποκαθιστά το ίδρυμα .

Aφορά την ανάληψη της φροντίδας ενός παιδιού από ανάδοχη οικογένεια ή ανάδοχο άτομο Δεν αποτελεί εκδήλωση φιλανθρωπίας, αλλά προσφορά εξατομικευμένης φροντίδας στο παιδί , η οποία περιλαμβάνει ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη με ευκαιρίες ανάπτυξης κοινωνικών και εκπαιδευτικών δεξιοτήτων.
Σύμφωνα με το θεσμό η ανάδοχη οικογένεια αναπληρώνει την αδύναμη φυσική οικογένεια προσφέροντας στο ανήλικο τέκνο ικανοποίηση των βιολογικών αναγκών, ασφάλεια, αγάπη και την ευκαιρία να μεγαλώσει σε περιβάλλον οικογενειακό, να αναπτύξει την ταυτότητά του και να διαμορφώσει προσωπικότητα υγιή με αρχές και αξίες.

Συντελεί στην ανατροφή και στη διαμόρφωση μίας προσωπικότητας από την οποία εκλείπει το στίγμα του «ιδρύματος» και η ταμπέλα «ότι αυτό το παιδί μεγάλωσε σε ίδρυμα ».
Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού (ΔΣΔΠ) του Ο.Η.Ε (1989) έγινε νόμος του ελληνικού κράτους το 1992 (Ν.2101/92).

Ιδιαίτερα σημαντικά για το θεσμό είναι τα άρθρα 9 & 20 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Η παράγραφος 3 του άρθρου 20 της Σύμβασης ότι δίνεται προτεραιότητα στην τοποθέτηση του ανήλικου στην ανάδοχη οικογένεια, έναντι του ενδεχομένου τοποθέτησής του σε ίδρυμα, αφού το τελευταίο χαρακτηρίζεται ως «περίπτωση ανάγκης».

Αλλωστε, η διαβίωση ενός παιδιού ακόμα και σε μη συγγενικό οικογενειακό περιβάλλον φροντίδας, ενδείκνυται, για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του σε αντίθεση με την παραμονή του σε κάποιο ίδρυμα.

Η αναδοχή δεν παραπέμπει απλά, σε ένα σύμπλεγμα υποχρεώσεων ευθυνών φύλαξης και φροντίδας αλλά στην αντίληψη του ανήκω της κοινωνικής αλληλεγγύης, της διαπαιδαγώγησης και της ουσιαστικής προαγωγής των δικαιωμάτων του παιδιού.

Οι δράσεις της Ανάδοχης Αγκαλιάς επικεντρώθηκαν στη διοργάνωση ενημερωτικών ομιλιών σχετικά με το θεσμό έτσι ώστε στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης ο θεσμός να γίνει γνωστός.
Η ροδιακή κοινωνία ευαίσθητη και ανθρώπινη ανταποκρίθηκε στην προσπάθειά μας και έτσι ο θεσμός καθιερώθηκε στην καρδιά και τη συνείδηση όλων.

Η ανταμοιβή μας είναι το πλατύ χαμόγελο των παιδιών που έχουν τοποθετηθεί στις ανάδοχες οικογένειες, οι άριστες σχολικές επιδόσεις και η σχέση αγάπης με τους «γονείς της καρδιάς».
Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε τις υποψήφιες ανάδοχες οικογένειες σε κάθε επίπεδο που κρίνεται αναγκαίο, (νομική συμβουλή, ψυχολογική και υλική στήριξη) αλλά και σύμφωνα με το καταστατικό μας, κάθε παιδί που η οικογένειά του είναι σε κρίση.

Κρίση στην οικογένεια δεν έχουμε μόνο στην περίπτωση που η οικογένεια αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Κρίση έχουμε όταν έχουμε θάνατο, τροχαίο ατύχημα, διαζύγιο και οτιδήποτε ανατρέπει την δομή και τις ισορροπίες μιας οικογένειας.

Με αφορμή τα παραπάνω, στηρίζουμε τα τελευταία χρόνια οικογένειες που βίωσαν και βιώνουν κρίση, ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά ενώ καταφέραμε ν’ αποφύγουμε σε κάποιες περιπτώσεις την έξωση και την έκθεση των παιδιών σε κίνδυνο που αυτή επιφέρει. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι οι οικογένεεις αυτές κατάφεραν να ξεπεράσουν την κρίση, να οργανώσουν τη ζωή τους και ν’ αυτονομηθούν ξανά. Βασική αρχή αλλά και πρόκληση για εμάς δεν είναι μόνο η στήριξή τους την περίοδο της κρίσης αλλά και η δημιουργία συνθηκών για «να σταθούν στα πόδια τους» ξανά χωρίς εμάς.

Φέτος λοιπόν για δεύτερη χρονιά οργανώσαμε το bazaar αγάπης στο Ακταίον την Κυριακή 22.11.2015 με την συμμετοχή και την ενεργό συμπαράσταση του Rhodes in Style, της δυναμικής Σταματελοπούλου Κατερίνας, του Body Shop και του ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένου και αγαπημένου μας Σωτήρη Βασίλα.

Σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Υπήρξε προσέλευση κόσμου και ο κόσμος είχε την ευκαιρία να απολαύσει την Κωσταντίνα – Ειρήνη και Ηλιάννα στο τραγούδι το Los Tsampikos salsa club σε χορευτικές επιδόσεις να απολαύσει υπηρεσίες από επαγγελματίες της κομμωτικής της αισθητικής και των προιόντων ομορφιάς (Κουρδουμπά Ελισάβετ Κουτσουρά Ραφαηλία Φρινδικαια Αναστασία, Μάτσης Πάρης Χαρτοφύλακα Μαρία Στέιση Καλτσουνάκη Μίκα Χατζημακρή Κατερίνα Ατσά Λίτσα Χίου Φωτεινή Ζαχόπουλου Κυριακή Καραπάνου Μαίρη Χατζησάββα Κωσταντίνα Κυπραίου).

Παράλληλα χειροποίητες δημιουργίες σπιτικά προιόντα κλπ τιμήθηκαν δεόντως από τους επισκέπτες όπως επίσης και οι δημιουργίες των παιδικών σταθμών ΖΟΥΖΟΥΝΑΚΙΑ ΧΑΡΑΥΓΗ και ΠΑΙΖΩ και Μαθαίνω
Στον αγιασμό ο οποίος τελέσθηκε από τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Ιωάννη Χαλκιά και τον ιερέα Σκλιβάκη Εμμανουήλ παρεβρέθη ο Δήμαρχος Ρόδου οι τοπικοί σύμβουλοι Παγκάς Μίλτος και Καράμπελα Φωτεινή καθώς και ο τ. Αστ, Μιχ. Ζεμπιλάς Την εκδήλωση τίμησε ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου με τους συνεργάτες του.

Τους ευχαριστούμε από καρδιάς, ευχόμαστε και εμείς με τη σειρά μας υγεία και ευτυχία σ’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε για την παραχώρηση της αίθουσας του Ακταίον στον πρόεδρο της ΔΕΡΜΑΕ Α.Ε. κ. Γιάννη Κούρτη, στον υπεύθυνο κ. Μανωλά και στο προσωπικό για τις άριστες υπηρεσίες που παρείχε.

Συνταγή για να γίνει κάποιος ανάδοχος γονιός δεν υπάρχει.
Αυτό που καταθέτουν οι ανάδοχοι γονείς από την εμπειρία τους είναι ότι η σχέση που δημιουργείται είναι δυνατή, αληθινή γιατί είναι μοναδική.

Προυποθέσεις βασικές είναι το ενδιαφέρον, η αγάπη, η προσφορά και η προσωπική θυσία για την ανατροφή ενός παιδιού που δεν είναι δικό σου.
Ενός παιδιού που δεν είναι το παιδί « της κοιλιάς» αλλά είναι «το παιδί της καρδιάς».

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο