Ο καλλιεργητής του κόκκινου βασιλικού!

Ο καλλιεργητής του κόκκινου βασιλικού!

Ο καλλιεργητής του κόκκινου βασιλικού!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4367 ΦΟΡΕΣ

Ο κ. Μιχάλης Δραμουντανής, τα βότανά του και η φυσική καλλιέργεια που τα κάνει μοναδικά

Υπάρχουν κι αυτοί που έχουν πρόταση, μια άλλη οπτική και πετυχαίνουν γιατί όταν κάνεις ό,τι όλοι, ένα ακόμα μαγαζί με ρούχα, ένα ακόμα φαγάδικο, μια προσπάθεια ίδια με τις άλλες, τις περισσότερες φορές δεν έχει τύχη γιατί είναι «ένα ακόμα»!

Υπάρχουν λοιπόν κι αυτοί που έχουν μεράκι και βάζουν πολύ αγάπη. Φροντίδα και αγάπη χρειάζονται τα φυτά και τα βότανα για να μεγαλώσουν και να δώσουν τις ιδιότητές τους, κι αυτό το ήξερε από μικρός ο κ. Μιχάλης Δραμουντανής από την Κρεμαστή που ακολούθησε αυστηρά το δρόμο της φυσικής καλλιέργειας και είδε ότι στη σκληρή δουλειά έρχεται η επιτυχία.

Στα δύο χρόνια που δραστηριοποιείται επαγγελματικά αφήνοντας τα βότανά του να μεγαλώνουν ανάμεσα στα αγριόχορτα χωρίς λιπάσματα και άλλα χημικά, είδε την αναγνώριση να έρχεται με τις προσκλήσεις από τους σεφ, και τις επισκέψεις διασήμων στη φάρμα του όπου καλλιεργεί περίπου 20.000 σπάνια βότανα από είκοσι διαφορετικά είδη μεταξύ των οποίων τον κόκκινο βασιλικό! Πόσοι ξέρουν ότι ο κόκκινος βασιλικός υπάρχει στη Ρόδο και τώρα που ξεκίνησαν να τον μαθαίνουν γίνεται περιζήτητος;

Πως προέκυψε το ενδιαφέρον σας για τη γη, τα φυτά, τα βότανα;
Είμαι από αγροτική οικογένεια της Κρεμαστής. Ο πατέρας μου ασχολείτο με τη ζωοτροφία και μάλιστα βραβεύτηκε το 1984 από το υπουργείο Γεωργίας για την προσφορά του. Ήμουν εννιά χρονών τότε και το θυμάμαι. Είχα την τύχη πάντα να μένω σε φάρμα έξω από την Κρεμαστή, κι αυτό διαμόρφωσε τη συμπεριφορά μου κι έμαθα να εκτιμάω τη ροδίτικη γη. Στα 25 μου χρόνια, μετά το θάνατο του πατέρα μου, κι ενώ είχα ασχοληθεί με τον τουρισμό, επέστρεψα στη μάνα γη για να συνεχίσω το δικό του έργο και να δημιουργήσω το δικό μου.

Ποια ήταν η πρώτη σκέψη, τι ξεκινήσατε να καλλιεργείτε;
Ξεκίνησα με την καλλιέργεια λαχανικών και μ΄ άρεσε να καλλιεργώ δέντρα σπάνια όπως τα σούπερ φουντ γκότζι μπέρι, ιπποφαές… γενικά τροπικά φυτά που ευδοκιμούν στη Ρόδο αν τα φροντίσεις. Πάντα μου άρεσε η δυσκολία στην καλλιέργεια. Παράλληλα ξεκίνησα την καλλιέργεια βοτάνων. Οι ιδιότητές τους, τα χρώματά τους, τα αρώματά τους… Τώρα καλλιεργούνται στο κτήμα μου περισσότερα από 20.000 αρωματικά βότανα από περίπου 20 διαφορετικά είδη. Από τρία είδη φασκόμηλου, την αλισφακιά που λέμε στη Ρόδο, μέχρι βότανα πολύτιμα που είναι καταπραϋντικά του άγχους και της κατάθλιψης που κυριεύει τον σύγχρονο άνθρωπο.

Με τον Λευτέρη Λαζάρου έναν από τους διάσημους σεφ που ανακάλυψαν τα βότανά τουΜε τον Λευτέρη Λαζάρου έναν από τους διάσημους σεφ που ανακάλυψαν τα βότανά του

Πως λέγονται τα βότανα για το άγχος και την κατάθλιψη;
Το συγκεκριμένο βότανο λέγεται «βάλσαμο». Το βάλσαμο το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι, κυρίως οι Σπαρτιάτες για να γιατρεύουν τις πληγές τους στις μάχες.

Συλλέγουμε το άνθος του βοτάνου, το παντρεύουμε με το θαυματουργό ελαιόλαδο του τόπου μας και αφού κάνουμε την πρόσμιξη το αφήνουμε για ένα μεγάλο διάστημα για να μας δώσει τις ιδιότητές του. Απ΄ αυτήν την παραγωγή, τα έλαια βάσης, όπως λέγονται, δημιουργούμε και κρέμες προσώπου, σαπούνια και άλλα. Είναι πολλά… είναι το Αχιλλέα που πήρε το όνομα από τον Αχιλλέα. Του το έστειλαν οι Θεοί για να προστατεύσουν τα τραύματα που έφερναν οι μάχες.

Και βέβαια η «καλέντουλα». Οι πρώτοι χριστιανοί την έβαζαν δίπλα στην εικόνα της παρθένου Μαρίας, έμεινε γνωστή ως το βότανο της νεότητας, υπάρχει απλόχερα στη φύση και χρησιμοποιείται για την ενυδάτωση του δέρματος και την αποκατάσταση από τις φθορές που φέρνει ο χρόνος. Και βέβαια είναι οι κρέμες από το κερί της μέλισσας και το ελαιόλαδο που παράγει ο τόπος μας μαζί με τα βότανα.

Επιλέξατε για τις καλλιέργειές σας τη δυσκολότερη μέθοδο, την φυσική!
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι καλλιέργειας στον πρωτογενή τομέα: η χημική, η βιοδυναμική, η βιολογική και η φυσική καλλιέργεια όπου η φύση έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Αυτήν επέλεξα εγώ. Η ικανοποίηση σε ιδιότητες που μας δίνουν όλα αυτά που παράγουμε οφείλονται στη μέθοδο καλλιέργειας που χρησιμοποιούμε κι αυτή είναι η μέθοδος της φυσικής καλλιέργειας. κατά την οποία όχι μόνο δεν απαιτείται, αλλά απαγορεύεται η χρήση γεωργικών μηχανημάτων και κάθε είδους φάρμακα, λιπάσματα, και βοτάνισμα, δηλαδή η καταστροφή των ζιζανίων και των αγριόχορτων. Εγώ βάζω μόνο την αγάπη σ΄ αυτό που κάνω και η φύση μου προσφέρει απλόχερα την αγάπη της δίνοντάς μου ποιοτικά βότανα. Η αποκομιδή γίνεται συγκεκριμένη στιγμή ώστε να πάρω ιδιότητες από τα βότανα. Ο στόχος είναι το 100%, γι’ αυτό δεν με ενδιαφέρουν οι ποσότητες.

Πως μάθατε τόσα πολλά για τα βότανα;
Μ΄ αρέσει να μαθαίνω γι’ αυτά, να ανακαλύπτω, να διαβάζω, να πειραματίζομαι γιατί τα βότανα είναι ένα ταξίδι καλλιεργητικό που δεν σταματά ποτέ. Όλα τα φάρμακα έχουν ως βάση τους τα βότανα.

Λίγο καιρό ασχολείστε επαγγελματικά, αλλά έχετε κάνει πάρα πολλά!
Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά. Είχα την τύχη, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο να λάβω μέρος σε πέντε πανελλήνιες εκθέσεις, μεταξύ των οποίων η μία ήταν διεθνής που έγινε στην Αθήνα, γνώρισα πολλούς διάσημους σεφ οι οποίοι χρησιμοποιούν στις επιδείξεις τους δικά μου προϊόντα, τα περισσότερα εκ των οποίων χρησιμοποιούν για πρώτη φορά όπως τον κόκκινο βασιλικό που μαγείρεψε ο Λευτέρης Λαζάρου και καλλιεργείται μόνο στη Ρόδο. Συνεργάζομαι επίσης με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και δημιουργούμε συνεχώς νέες συνταγές με βότανα. Έχουν μεγάλη διαφορά οι συνταγές αυτές, τα βότανα δίνουν τις ιδιότητές τους μέσω της γαστρονομίας.

Δηλαδή ο κόκκινος βασιλικός είναι πραγματικά κόκκινος;
Είναι κόκκινος και οι ιδιότητές του είναι θαυματουργές για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και στη μαγειρική που δίνει πολλά αρώματα. Όσο πιο σκούρος είναι στο χρώμα τόσες περισσότερες ιδιότητες και αρώματα δίνει.

Συμμετέχετε και σε εκθέσεις!
Εκπροσώπησα τη μέθοδο φυσικής καλλιέργειας βοτάνων μεταξύ 2.000 εκθετών στις πέντε εκθέσεις που σας είπα. Δεν ξαναπέρασε κάποιος παραγωγός με τη μέθοδο φυσικής καλλιέργειας βοτάνων, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τον τόπο μας και για την προβολή του. Έχω προσκληθεί και θα είμαι με άλλους 19 παραγωγούς απ΄ όλη την Ελλάδα, σ΄ ένα έντυπο που θα αφορά την καλλιέργεια βοτάνων. Οι άλλοι 19 είναι της βιολογικής καλλιέργειας, κι εγώ της φυσικής.

Με τον ηθοποιό Λευτέρη Ελευθερίου που όπως κι άλλοι τον επισκέφτηκαν στη φάρμα του έξω από την ΚρεμαστήΜε τον ηθοποιό Λευτέρη Ελευθερίου που όπως κι άλλοι τον επισκέφτηκαν στη φάρμα του έξω από την Κρεμαστή

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Στόχος είναι μέσα στο 2016 τα προϊόντα μου να βρίσκονται σε επιλεγμένα σημεία της Ελλάδας και του εξωτερικού και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και προτάσεις για να τα διαθέσω όπως και προτάσεις από εταιρίες. Για παράδειγμα τον κόκκινο βασιλικό εταιρεία εδώ στη Ρόδο θέλει να δημιουργήσει μ΄ αυτόν σάλτσες, ενώ εταιρεία ζυμαρικών θέλει να δημιουργήσει γεύσεις.

Και θέλετε να μάθετε και σε άλλους τη φυσική μέθοδο καλλιέργειας!
Έχω πάρει ένα κτήμα στα Καλαβάρδα στο οποίο ξεκίνησα τις εργασίες για να κάνω εκμάθηση και νέες προσπάθειες για μένα, αλλά κυρίως για τους νέους του τόπου μας που θέλω να ασχολούνται με τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας βοτάνων. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι ο πρώτος και ο μόνος, θέλω κι άλλοι να στραφούν στο όμορφο ταξίδι των αρωμάτων και των φαρμακευτικών βοτάνων, πάντα με τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας. Κι επίσης θεωρώ ότι επιβάλλεται στον τόπο μας να υπάρχει μια τράπεζα σπόρων σε ό,τι αφορά τα βότανα τα οποία εξαφανίζονται, αλλά κι ένα μουσείο βοτάνων που πλέον θα μπορεί ο καθένας, κι από μικρή ηλικία να μαθαίνει την ιστορία τους και τις ιδιότητές τους. Μακάρι να τύχουν στήριξης οι προσπάθειες αυτές γιατί η Ρόδος είναι ένας ευλογημένος τόπος και κάποτε ήταν πολύ μπροστά στον πρωτογενή τομέα. Είμαι σίγουρος και αισιόδοξος ότι η σημερινή κατάσταση θ΄ αλλάξει.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος