Eγκαταλείπεται το στρατόπεδο που λειτουργεί στις Καλυθιές

Eγκαταλείπεται το στρατόπεδο που λειτουργεί στις Καλυθιές

Eγκαταλείπεται το στρατόπεδο που λειτουργεί στις Καλυθιές

Μπάμπης Μαστροδημήτρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3510 ΦΟΡΕΣ

Υπάρχει πρόταση να μεταφερθεί εκεί η Πυροσβεστική

Μείζον ζήτημα για την τοπική κοινωνία των Καλυθιών αναμένεται να προκύψει μέσα στο επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι ειδοποιήθηκε η Δημοτική Κοινότητα, καθώς και η Εκκλησιαστική Επιτροπή του χωριού ότι ο στρατός πρόκειται να εγκαταλείψει εξολοκλήρου το 294 Τάγμα Εθνοφυλακής που εδρεύει εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή.

Ειδικότερα, τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο διοικητής, όσο και ο υποδιοικητής του στρατοπέδου, στο οποίο όπως είναι γνωστό δεν υπάρχει πλέον εδώ και μερικά χρόνια «ζωή» (συγχωνεύθηκε με το 211 ΤΕ στις Πεταλούδες), επισκέφθηκαν τον πρόεδρο του οικισμού κ. Μιχάλη Καφετζή.

Στην συνάντηση που είχαν του ζήτησαν τη βοήθειά του ώστε να μεταφερθούν όλα τα πράγματα του στρατού από το συγκεκριμένο χώρο και ακολούθως να αποχωρήσει και η φρουρά που βρίσκεται εντός του Φυλακίου που υπάρχει πλέον στο στρατόπεδο.

Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο όμως που στις Καλυθιές ούτε να σκέφτονται δεν θέλουν. Κατ’ αρχάς το οικόπεδο και τα κτήρια, ανήκουν στην εκκλησία του χωριού και υπάρχει άλλωστε και στο χώρο και το μοναστήρι της Παναγίας Ελεούσας, το οποίο εκτιμάται ότι μετράει περισσότερα από 100 χρόνια ύπαρξης.

Ως εκ τούτου σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιστραφεί από τον στρατό στην εκκλησία. Όμως προφανώς είναι κατανοητό ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να συντηρηθούν όλες αυτές οι εγκαταστάσεις είτε από την Εκκλησιαστική Επιτροπή, είτε από την Κοινότητα με την οποία ούτως ή άλλως βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία.

«Να μην φύγει ο στρατός»
Μιλώντας χθες στην «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλυθιών κ. Μιχάλης Καφετζής, τόνισε: «Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να μην αποχωρήσει ο στρατός και να παραμείνει τουλάχιστον το φυλάκιο, όπως τώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσει να προστατεύεται ο χώρος και θα αποτραπούν οι λεηλασίες στο στρατόπεδο και στο μοναστήρι. Είμαστε σε επαφή και με τον πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής πατέρα Θεόδουλο Κασταμούλα, ώστε να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ώστε να παραμείνει το φυλάκιο».

Πρόταση για μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής
Ωστόσο στην περίπτωση που τελικά δεν υπάρξει υπαναχώρηση από την αρχική απόφαση της Μεραρχίας, ο κ. Καφετζής καταθέτει μέσω της «Ροδιακής» μια εναλλακτική πρόταση: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει οι εγκαταστάσεις να παραμείνουν ανοχύρωτες και να αφεθούν να καταστραφούν, όπως συνέβη με άλλα παλαιά στρατόπεδα της Ρόδου. Επιδίωξή μας είναι να βρούμε σε αυτή την περίπτωση έναν τρόπο να αποκτήσει ξανά ζωή ο χώρος.

Γνωρίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει με τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου στο Μαντράκι, θα μπορούσαμε να δούμε σοβαρά και σε συνεργασία με το δήμο Ρόδου, την Εκκλησιαστική Επιτροπή, την Μητρόπολη και φυσικά την ΠΥΡ το ενδεχόμενο να μεταφερθεί στις Καλυθιές ένα κλιμάκιο ή το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων και των οχημάτων, ώστε να υπάρξει ουσιαστική αποκέντρωση της υπηρεσίας και να αποφορτιστεί παράλληλα και το κέντρο της Ρόδου. Πρόκειται για ένα χώρο που είναι κοντά στην πόλη, διαθέτει μεγάλους χώρους στάθμευσης, εγκαταστάσεις και γενικότερα ο χώρος είναι συμβατός με μια τέτοια δραστηριότητα».

O πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλυθιών  κ. Μιχάλης ΚαφετζήςO πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλυθιών κ. Μιχάλης Καφετζής

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη