«Απάντηση» Υπουργού για την έλλειψη γιατρού στη Σύμη

«Απάντηση» Υπουργού για την έλλειψη γιατρού στη Σύμη

«Απάντηση» Υπουργού για την έλλειψη γιατρού στη Σύμη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 540 ΦΟΡΕΣ

Κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεπεραστεί το πρόβλημα

Απαντώντας στις ερωτήσεις, που κατατέθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων από τους Βουλευτές κ.κ. Ν. Νικολόπουλο και Μ. Κόνσολα, σχετικά με την έλλειψη γιατρού στη Σύμη σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

«1) Σύμφωνα με το άρθρο 8, του Ν. 4316/14 (ΦΕΚ 270/Α), οι θέσεις ιατρών υπαίθρου προκηρύσσονται πέντε μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των ιατρών που υπηρετούν σε αυτές. Μετά τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης για τις θέσεις που δεν καλύπτονται και είναι σε νησιωτικές περιοχές ή άγονες και προβληματικές, σύμφωνα με το π.δ. 131/1987 (Α’ 73), καθώς και στα χαρακτηρισμένα ως άγονα Περιφερειακά Ιατρεία, ανακοινώνεται πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Αν η θέση που προκηρύσσεται δεν καλυφθεί, μπορεί να παραταθεί η θητεία του ιατρού που υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας ή σε Περιφερειακό Ιατρείο ή σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της ευθύνης του. Αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλο Περιφερειακό Ιατρείο ή Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, ευθύνης του ίδιου Κέντρου Υγείας, και εφόσον ανήκει στις άγονες ή νησιωτικές περιοχές η θητεία παρατείνεται μέχρι την κάλυψη της θέσης από ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου.

2) Σύμφωνα με την παρ. Β3 του άρθρου δεύτερου του Ν. 4163/13 (ΦΕΚ 155/Α), “Σε περίπτωση που μετά από δύο διαδοχικές προκηρύξεις αποβεί άγονη η προκήρυξη για την πλήρωση θέσης ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου επί θητεία ενώ εξακολουθούν να προηγούνται για την πλήρωση οι υπόχρεοι γιατροί”.

3) Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4213/13 (ΦΕΚ 261/Α), οι Ο.Τ.Α. και τα Ν.Π.Δ.Δ. των απομακρυσμένων νησιωτικών και προβληματικών περιοχών δύνανται να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής για τον τοποθετημένο ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου στην περιοχή τους, για όλη τη διάρκεια της σύμβασης.

Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι από 9-6-2015 και με πρωτοβουλία των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθορίστηκε η καταβολή επιδόματος διαμονής και σίτισης στους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου ορισμένων Περιφερειακών Ιατρείων, προκειμένου να καλυφθούν Περιφερειακά Ιατρεία όπου για μεγάλα χρονικά διαστήματα παρέμειναν κενά.

4) Με την από 2/8/2013 Ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου μας, αναρτήθηκε στον διαδικτυακό ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας (www.moh.gov.gr) πίνακας με τα διαθέσιμα καταλύματα, βασισμένος στα στοιχεία που μας απέστειλε η κάθε ΥΠΕ ξεχωριστά, των περιοχών ευθύνης τους, που συνεχώς συμπληρώνεται.

Ειδικότερα:
Το ΠΕΔΥ Π.Π.Ι ΣΥΜΗΣ είναι διθέσιο (2). Στην πρώτη θέση υπηρετεί ιατρός υπόχρεος υπηρεσίας υπαίθρου. Η δεύτερη θέση προκηρύσσεται ανελλιπώς από 3/1/2014, χωρίς όμως να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από υποψήφιο ιατρό, ενώ έχει συμπεριληφθεί στην από 12/10/2015 πρόσκληση ενδιαφέροντος της υπηρεσίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επίσης από 4-11-2015 έως και 19-11-2015 υπάρχει οπλίτης ιατρός στο νησί. Επιπλέον, υπηρετεί ιατρός μόνιμος του ΕΣΥ, με ειδικότητα Διευθυντή Παθολογίας.
Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη στελέχωση με οπλίτες ιατρούς των ακάλυπτων Περιφερειακών Ιατρείων που βρίσκονται σε δυσπρόσιτες απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

Έχει κατατεθεί σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει τη διάθεση οπλιτών ιατρών σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρείς. Στους εν λόγω ιατρούς θα καταβάλλεται μισθός αγροτικού ιατρού από το Υπουργείο Υγείας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ»

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο