Τήλος: Το πρώτο πράσινο ελληνικό νησί με 100% ΑΠΕ πήγε Παρίσι

Τήλος: Το πρώτο πράσινο ελληνικό νησί με 100% ΑΠΕ πήγε Παρίσι

Τήλος: Το πρώτο πράσινο ελληνικό νησί με 100% ΑΠΕ πήγε Παρίσι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 410 ΦΟΡΕΣ

Με ελπίδες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και με αναζωπυρωμένες ελπίδες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του φαινομένου του Θερμοκηπίου ολοκληρώθηκε η 21η Πλανητική Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι (COP21).

Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε στο χώρο της Έκθεσης από το πρωτοποριακό έργο TILOS, το οποίο υλοποιείται στο ομώνυμο νησί της Τήλου με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2020.

Το έργο TILOS διεξάγεται υπό το συντονισμό του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ (www.sealab.gr), με συμβολή ευρείας κοινοπραξίας 15 συνολικά εταίρων από επτά ευρωπαϊκές χώρες και με συμμετοχή εγχώριων φορέων ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως ο επενδυτικός όμιλος EUNICE και η εταιρεία ΕUROSOL, φορέων δημοσίου συμφέροντος, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, περιβαλλοντικών ΜΚΟ, όπως το WWF Ελλάς, αλλά και με την αμέριστη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας και της δημοτικής αρχής της Τήλου.

Στα πλαίσια του Έργου επιχειρείται -μέσω της δημιουργίας ενός έξυπνου ηλεκτρικού δικτύου– το νησί της Τήλου να καταστεί ενεργειακά ανεξάρτητο από την κατανάλωση εισαγόμενου πετρελαίου για την κάλυψη των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια, αξιοποιώντας το διαθέσιμο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της περιοχής σε συνδυασμό με καινοτόμα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης ενεργειακής ζήτησης.


Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η ενεργειακή αυτονόμηση του νησιού δεν θα επιφέρει μόνο οικονομικά και μακροοικονομικά οφέλη από τη μείωση εισαγωγών πετρελαίου αλλά και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως με την επιτυχή υλοποίηση του Έργου αναμένεται περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 2400 τόνους ετησίως, δηλαδή ετήσια μείωση κατά περίπου πέντε τόνους εκπομπών ανά μόνιμο κάτοικο του νησιού για διάρκεια είκοσι ετών, καθιερώνοντας έτσι την Τήλο ένα απτό παράδειγμα τοπικής κοινωνίας που πραγματώνει το όραμα για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Δ/ντης του Εργαστηρίου και συντονιστής του Ερευνητικού Έργου Δρ Ιωάννης Κ. Καλδέλλης και ο επικεφαλής υλοποίησης του έργου Δρ Δημήτριος Ζαφειράκης εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η Ελληνική Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στην υλοποίηση ενός έργου εθνικής σημασίας που στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, στον εκσυγχρονισμό των υποδομών στα ελληνικά νησιά, στην ενίσχυση της νησιωτικότητας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και στη δημιουργία τέλος ενός πρότυπου παραδείγματος μιας ολοκληρωμένης και πιστοποιημένης ενεργειακής λύσης με δυνατότητα εφαρμογής σε πλήθος νησιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)