Η Ρόδος γέφυρα του παγκόσμιου beach volley

Η Ρόδος γέφυρα του παγκόσμιου beach volley

Η Ρόδος γέφυρα του παγκόσμιου beach volley

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 917 ΦΟΡΕΣ

Εκλεισαν εικοσιπέντε χρόνια παρουσίας του στο νησί μας με σημαντικές διοργανώσεις μεγάλης εμβέλειας

Το beach volley είναι ένα άθλημα που γνωρίζει τρομακτική ανθηση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Η Ρόδος το νησί μας ήταν μια μεγάλη γέφυρα των διοργανώσεων ανά τον κόσμο αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο πώς από τις μεγάλες διοργανώσεις της Ρόδου μέχρι και σήμερα, πόλεις χωρίς υγρό στοιχείο γύρω τους, γεμίζουν από κόσμο που θέλει να παρακολουθήσει το θέαμα στην άμμο σε παγκόσμιες αλλά και πανευρωπαϊκές διοργανώσεις .

Η Ρόδος σίγουρα ήταν σταθμός για τις μεγάλες διοργανώσεις και με το τέλος του 2015 συμπληρώνει 25 ολόκληρα χρόνια από το ξεκίνημα της ύπαρξης του beach volley στις παραλίες της, στα γήπεδα της μα περισσότερο στην πλατεία Δημαρχείου όπου έλαβαν χώρα σπουδαίες διοργανώσεις παγκόσμιας εμβέλειας

Ο Νίκος Μαγριπλής αθλητικός συντάκτης τότε έγραφε στο περιοδικό «Δώδεκα» για το 1ο τουρνουά beach volleyball στη Ρόδο του καλοκαιριού του 1990 με σημαντικότατες συμμετοχές.

«Τρεις διεθνείς παίκτες οι Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Λυκούδης και Δημήτρης Καζάζης που αγωνίζονται με τα χρώματα του Ολυμπιακού

Πειραιά καθώς και οι γνωστοί βολλεϋμπολίστες Γιώργος Σπανός του Παράδεισου και Χρήστος Αδάμ του Ιωνικού Ν.Φ. πήραν μέρος στο τουρνουά. Επίσης μέρος πήραν και αρκετοί Ροδίτες βολλεϋμπολίστες καθώς και ο Ιταλός διεθνής παίκτης Καβαλιέρι που σαν παίκτης της Μόντενα Φίλιπς κατέκτησε το πρωτάθλημα Ευρώπης…

…Στο τουρνουά που έγινε στο διάστημα από 3 μέχρι και 5 Αυγούστου, πήραν μέρος οι παρακάτω πέντε ομάδες.

• Τριανταφυλλίδης, Λυκούδης, Καζάζης.
• Αδάμ, Σπανός, Μαμαλίγκας.
• Δικαστόπουλος, Βακόνδιος, Σκαρτσίλης.• Χατζημανώλης, Γιαχαναρτζής, Καβαλιέρι.
• Τσοπανάκης, Νικηταράς, Κουπάδης...»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1990

Έχει οντως μεγάλη σημασία το ξεκίνημα της γνωριμίας με το άθλημα στο νησί μας.

Χρονικά το 1ο τουρνουά beach volleyball στη Ρόδο, διεξάγεται τον Αύγουστο του 1990.

Αυτό έχει μεγάλη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι το 1987 έγινε το πρώτο διεθνές τουρνουά, στο Rio de Janeiro, υπό την αιγίδα την FIVB (Παγκόσμια Ομοσπονδία Βόλεϊ).

Το beach volleyball γίνεται Ολυμπιακό άθλημα και παρουσιάζεται για πρώτη φορά το 1996 στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα.

Στη Χρυσή βίβλο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (Ε.Ο.ΠΕ), ως πρώτοι επίσημοι πρωταθλητές αναφέρονται οι Μιχ.Τριανταφυλίδης και ο Στ. Καζάζης, αθλητές που έλαβαν μέρος σε αγώνες στη Ρόδο, άρα και επίσημη έναρξη των πρωταθλημάτων στην Ελλάδα το 1994, τέσσερα (4) χρόνια μετά από αυτό της Ρόδου, στο ξενοδοχείο «Εσπερίδες»

ΤΣΟΠΑΝΑΚΗΣ: «ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ…»

Σπουδαίας σημασίας είναι οι δηλώσεις, του τότε εφόρου του Διαγόρα και προέδρου της Τ.Ε Ε.Ο.ΠΕ Δωδεκανήσου, Δημήτρη Τσοπανάκη, στο περιοδικό «Δώδεκα»

«Ο λόγος που διοργανώσαμε αυτό το τουρνουά είναι για να μπορέσουμε στο μέλλον να προχωρήσουμε στην διεξαγωγή ενός διεθνούς πλέον τουρνουά,…»

Την ίδια ώρα και με δεδομένη την διοργάνωση των τουρνουά στη Ρόδο ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης δήλωνε χαρακτηριστικά:.

«Στη Ρόδο ήλθε η εθνική ομάδα μπιτς-βόλεϊ και μετά τη Ρόδο θα πάρουμε μέρος σε τουρνουά διεθνούς επιπέδου που θα γίνει στη Γαλλία. Ο Σύνδεσμος βολλεϋμπολιστών ετοιμάζει του χρόνου ένα σιρκουί, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία, για να καθιερώσουμε το μπιτς-βόλεϋ σαν καλοκαιρινό άθλημα σε όλη την Ελλάδα και επειδή η Ρόδος είναι ιδανικό μέρος θα πάρει μέρος στο σιρκουί που θα γίνει με χρηματικά έπαθλα...»

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΑΞΗ

Αναμφίβολα από τότε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του μπιτς βόλεϊ στο νησί μας, έπαιξε η εντονη δραστηριότητα που ανέπτυξε για τη μεγάλη του αγάπη, ο αείμνηστος Παναγιώτης Βακόντιος, στον οποίο τουλάχιστον στο νησί μας πρέπει κάθε δόξα και τιμή.

Οι δηλώσεις τότε του Παναγιώτη Βακόντιου, αρχηγού της ομάδας βόλεϊ του Διαγόρα, που έπαιζε στην Γ΄ Εθνική κατηγορία ανδρών αλλά δραστηριοποιήθηκε στη συνέχεια και στην αμμο, ηταν το εναυσμα για την Ρόδο και έγιναν αμέσως μετά πράξη.

«Οι προοπτικές είναι για του χρόνου να γίνει ένα τουρνουά σε διεθνή επίπεδα με χρηματικό έπαθλο και θα γίνει η Ρόδος ένας πόλος έλξης για αυτό το ωραίο άθλημα του καλοκαιριού…»

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ

Οι δηλώσεις αυτές έχουν μια ξεχωριστή σημασία, μια και επρόκειτο να γίνουν προάγγελος, διεθνών διοργανώσεων, που διεξήχθησαν στη Ρόδο οκτώ (8) χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1998 με το

*Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Beach volleyball, (The 1998 European Beach Volleyball Championships were held from August 24 to August 27, 1998 on the island of Rhodos in Greece)

*Το παγκόσμιο γυναικών το 2002 (Women's Greek Open 2002

Rhodes, 24 - 28 July)

*Το παγκόσμιο γυναικών το 2003 (Women's Greek Open 2003

Rhodes, 11 - 15 June)

*Το παγκόσμιο γυναικών το 2004 (Women's competition, Rhodes

From 19 May To 23 May 2004).

Και τα τέσσερα (4) πρωταθλήματα έγιναν στην πλατεία Δημαρχείου της πόλης της Ρόδου, που ομολογουμένως άφησαν εποχή για την άρτια διοργάνωση τους, καθώς και την παγκόσμια προβολή του νησιού μας.

ΥΠΑΡΚΤΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Είναι διοργανώσεις που δεν ξεχνιούνται εύκολα. Οι εικόνες τους κάνουν ακόμα και σήμερα τον γύρο του κόσμου. Οι φωτογραφίες τους κοσμούν τα γραφεία σπουδαίων ανθρώπων του αθλήματος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, και οι ιθύνοντες των Ομοσπονδιών αναζητούν ακόμα τη Ρόδο και θέλουν να διοργανώσουν εδώ και πάλι μεγάλους αγώνες που θα συγκεντρώσουν και πάλι τα βλέμματα των ανθρώπων του αθλητισμού σε όλο τον κόσμο.

Πριν από τρία χρόνια στην Κω, στη διοργάνωση των μεγάλων ευρωπαϊκών αγώνων, ο Τσέχος κ. Χρόνεκ αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας δεν σταματούσε ποτέ να αναρωτιέται «Where is Rodos»…παίρνοντας την απάντηση από τους ανθρώπους της ΕΟΠΕ αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεγάλου συνδιοργανωτή σε τέτοιες περιπτώσεις… «Το βλέπουμε…»!

Στην Ρόδο εκλεισαν από χθες 31 Δεκεμβρίου 25 χρόνια ύπαρξης του beach volley. Το νησί με αυτές τις διοργανώσεις στο συγκεκριμενο άθλημα έχει αποκτήσει μεγάλη αίγλη και προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο. Από το 2004 και μετά αν εξαιρέσει κανείς ένα προολυμπιακό στο Καρακόνερο, η Ρόδος δεν έχει αναλάβει μεγάλη διοργάνωση και να προβληθεί ξανά.

Το άθλημα κλείνει 25 χρονια παρουσίας και επιβαλλεται με αυτά τα γενέθλια να δραστηριοποιηθεί ξανά μαζί με την ΤΕ η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, προκειμένου το άθλημα αλλά και το νησί μας να ζήσουν μεγάλες αθλητικές στιγμές.!!!

Διαβάστε ακόμη

Γ’ εθνική κατηγορία: Κρίσιμα παιχνίδια για Ιάλυσο και ΑΕΡΑ

Γιορτή αναπαράστασης των Ολυμπιακών Αγώνων στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου!

Με 28 μετάλλια επέστρεψαν οι «Πιγκουίνοι» από τη Χαλκίδα!

Ανατροπές προγνωστικών στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκάκι Γυναικών

Στις εγκαταστάσεις του Κένταυρου ο πρόεδρος κι ο προπονητής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας

Σε αγώνα στη Γαλλία η Ειρήνη Παπαδημητρίου Σταμπόρη

Ο διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου σε υψηλότερο επίπεδο!

Α’ Κατηγορία ΕΠΣΔ: Έμεινε και μαθηματικά ο Κλεάνθης