Ποιοι μαθητές της Ρόδου έλαβαν το… «βάπτισμα του αέρος»

Ποιοι μαθητές της Ρόδου έλαβαν το… «βάπτισμα του αέρος»

Ποιοι μαθητές της Ρόδου έλαβαν το… «βάπτισμα του αέρος»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 78 ΦΟΡΕΣ

ΦΛΑΣ στο παρελθόν - Εν Ρόδω Κυριακή 15 Ιανουαρίου 1956 Αριθ. Φύλλου 1423

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠ’ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Βάπτισμα αέρος με την ΤΑΕ
Ποιοί μαθητές... βαπτίστηκαν και τι είδαν

Εικοσιεπτά μαθήτριες και μαθητές, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές, έλαβαν χθες το απόγευμα το “βάπτισμα του αέρος”, με ένα αεροπλάνο της Ελληνικής Αεροπορικής Εταιρείας ΤΑΕ. Ένα χαλύβδινο πουλί, διατέθηκε από την Εταιρεία χθες, για να πάρη τις Ροδιτοπούλες και τα Ροδιτόπουλα και να τους δώση για λίγο τη σφοδρή συγκίνηση της επαφής με τον αέρα, του πλησιάσματος με τον ουρανό. Το μάθημα που είχαν μάθει οι 27 αυτοί νέοι στα θρανία του δημοτικού σχολείου, το μάθημα του Δαίδαλου και του Ίκαρου, αισθητοποιήθηκε!

***
Τα δύο λεωφορεία της ΤΑΕ, ξεκίνησαν στις 1.30 χθες με τους πρόσχαρους νέους του Βενετοκλείου, του Καζουλλείου και της Εμπορικής, με κατεύθυνση το αεροδρόμιο.
Η αλλαγή της ατμόσφαιρας, του περιβάλλοντος, της ρουτίνας και η αναμονή της συγκινήσεως που ερχόταν, είχε σημαδέψει τα πρόσωπα όλων σχεδόν με ένα κόκκινο χρώμα και τα μάτια, στριφογύριζαν ανήσυχα. Κοίταγαν οι μαθητές τα Κρητικά, τα Τριάντα, την Κρεμαστή, είδαν τα δένδρα, τις φορτωμένες πορτοκαλιές, τη θάλασσα που κένταγε δαντέλλα στο ακρογιάλι-κι όμως τίποτε δεν είχαν.

***
Στο αεροδρόμιο αφού κατέβηκαν απ’ τα λεωφορεία της ΤΑΕ κι εξετάσανε τις εγκαταστάσεις, τους μίλησε ο υπάλληλος κ. Δαλιάννης ο οποίος με σύντομα λόγια τους ανέπτυξε την ιστορία της Αεροπορίας απ’ τον καιρό του Δαίδαλου μέχρι σήμερα που σε 9 ώρες βρίσκεται κανείς απ’ την Ευρώπη στην Αμερική.
Αμέσως μετά οι νέοι μπήκαν στο αεροπλάνο, που πριν λίγο είχε φτάσει, και το αεροπλάνο μεταβλήθηκε σε... μελίσσι. Λέγανε, λέγανε οι νέοι και μια νευρικότητα ήταν διάχυτη στα πρόσωπα όλων. Μερικές κοπέλες είχαν χλωμιάσει. Αλλοι γελούσαν-χωρίς να γελούν.
Και το σύνθημα δόθηκε. Το αεροπλάνο απογειώθηκε.

***
Στην επιστροφή τους, τα συναισθήματα όλων ήταν ακαταστάλαχτα ακόμα. Είχαν δη βέβαια την Ρόδο, τα νησιά, τα βουνά, τον γραφικό Προφήτη Ηλία, τον όμορφο Αττάβυρο, αλλά όλα αυτά ήταν συγκεχυμένα.
Αργότερα θα μπορούσαν να σκεφθούν, να αποφασίσουν για το τι έννοιωσαν και να το διατυπώσουν. Ωστόσο, τα κεφάλια τους στέκονταν ψηλά, σαν να είχαν κάνει κατόρθωμα. Κι εδώ που τα λέμε, ήταν τέτοιο αλλά σ’ αυτό βοήθησε περισσότερο η ΤΑΕ!

Οι μαθήτριες ήταν οι Βαλασία Ζαχαριάδου, Αν. Χατζησταματίου, Στελ. Κακκιού, Θεοδ. Σαρζετάκη, Ειρήνη Καραγιάννη, Ιουλ. Ιωαννίδου, Ιουλ. Μηλιάδου, Σεβαστή Τηλιακού, Τσαμ. Διακοσάββα, Μαρ. Σπόργιτα και Παμπαλή. Οι μαθητές ήταν οι Εμμ. Αλαφάκης, Ιωάν. Παπαϊωάννου, Στ. Στεφανίδης, Αν. Αναστασιάδης, Δ. Κακίβελης, Γεώργ. Χατζηχριστοδούλου, Γεωργ. Χατζάκης, Παντ. Διακογεωργίου, Μ. Σύκαλλος, Εμμ. Κανάκης, Αν. Αναστασάκης, Π. Σαρικάς, Μ. Κιόττος, Ν. Κορδίνας, Ν. Κωνσταντάς και Σταμ. Σαρικάς.
Όλοι αυτοί θα γράψουν εκθέσεις επί των εντυπώσεών τους και θα διεκδικήσουν τα βραβεία της

ΤΑΕ.
Γ. ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕΝ Ο κ. ΚΩΤΙΑΔΗΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΟΝ
ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΝ

Δια του χθεσινού αεροπλάνου της γραμμής αφίχθη ο τέως Βουλευτής Ρόδου κ. Στ. Κωτιάδης, όστις αρχίζει από σήμερον την προεκλογικήν περιοδείαν του εις την ύπαιθρον της νήσου.
Κατόπιν συνεννοήσεως μετά του Προέδρου της Κυβερνήσεως και Αρχηγού της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως κ. Κωστ. Καραμανλή ο κ. Κωτιάδης θα επιστρέψη και πάλιν εις Αθήνας την προσεχή Τετάρτην δια τον οριστικόν καταρτισμόν του συνδυασμού.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή η σύνθεσις του συνδυασμού του κ. Καραμανλή, τα δε γραφόμενα εις τον τύπον σχετικώς, δεν ελέγχονται ακριβή.
Ο κ. Καραμανλής ανέθεσεν εις τον κ. Κωτιάδην να τον αντιπροσωπεύση και τον εξουσιοδότησε να προβή εις τας δεούσας βολιδοσκοπήσεις ωρισμένων προσώπων, εις τρόπον ώστε ο συνδυασμός της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως να απαρτισθή από τους ικανωτέρους πολιτευτάς της Δωδεκανήσου.

Η ΚΙΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Η κίνησις ασθενών του Κρατικού Νοσοκομείου κατά την παρελθούσαν εβδομάδα είχεν ως ακολούθως:
Εισήλθον 83, εξήλθον 75, χειρουργ. επεμβάσεις 17, ωτορινολαρυγγολογικαί 6, μαιευτικαί 4, τοκετοί 4, απεβίωσεων 1.
Εξετασθέντες εις εξωτερικά ιατρεία: Παθολογικόν 55, χιερουργ. 74, ωτορινολαρυγγολογικόν 27, παιδιατρικόν 1, μαιευτικόν -, γυναικολογικόν 6, αφροδισιακόν 25, σύνολον εξετασθέντων 188.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Σπυρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"