Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 605 ΦΟΡΕΣ


> Τυρί
2-3 Κιλά γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο
ελάχιστη πυτιά (είδος μαγιάς) στη μύτη ενός μικρού κουταλιού
2-3 σταγόνες λεμόνι
αλάτι

Bράζουμε το γάλα και το αφήνουμε μέχρι να γίνει χλιαρό. Διαλύουμε την πυτιά σε μισό ποτήρι νερό και τη ρίχνουμε μέσα στο γάλα ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και 2-3 σταγόνες λεμόνι.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα και την αφήνουμε μέχρι να πήξει το γάλα. Μόλις πήξει το αδειάζουμε στο τυροβόλι ή τυρικό (ειδικό καλαθάκι για τυρί) και το αφήνουμε να στραγγίξει.

Αν δεν έχουμε τυροβόλι, αδειάζουμε το μίγμα σε μία πετσέτα (ή σε ένα τουλουπάνι), τη δένουμε από πάνω και την κρεμάμε μέχρι να στραγγίξει όλο του το ζουμί. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε ένα δοχείο.

Το τυρί αυτό τρώγεται είτε φρέσκο είτε ξερό. Για να διατηρηθεί φρέσκο το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, το τοποθετούμε σε ένα βάζο και το σκεπάζουμε με ελαφριά σαλαμούρα (άλμη ή αλατόνερο).

Πα να το ξεράνουμε το αφήνουμε να στραγγίξει, το αλατίζουμε απέξω και το βάζουμε να στεγνώσει στον ήλιο ακουμπώντας το πάνω σε μία καλαμωτή ή μέσα σε ένα καλάθι. Στη συνέχεια το βάζουμε σε μία γυάλα ή σε ένα πήλινο δοχείο μαζί με λάδι. Το τυρί αυτό ξερό είναι πολύ ωραίο για σαγανάκι ή για να το τρίβουμε πάνω από τα μακαρόνια.
Τέλος, αν θέλουμε μπορούμε να το κάνουμε και παστό, ρίχνοντας χοντρό αλάτι και αφήνοντας το να στεγνώσει.


> Πηχτή
4 κιλά αγελαδινό γάλα ζάχαρη

Βράζουμε το γάλα για αρκετή ώρα ανακατεύοντας συνέχεια. Το αφήνουμε στο δοχείο που το βράσαμε μέχρι να κρυώσει εντελώς και μετά μαζεύουμε την κρούστα που θα σχηματιστεί από πάνω με ένα κουτάλι. Αυτό είναι το καϊμάκι που το πασπαλίζουμε με ζάχαρη και το τρώμε σαν γλυκό.

*Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.

Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές