Διοργανώθηκαν με επιτυχία οι 1οι Αγώνες Επιχειρηματολογίας Γραμμάτων Πολιτεία 2016

Διοργανώθηκαν με επιτυχία οι 1οι Αγώνες  Επιχειρηματολογίας Γραμμάτων Πολιτεία 2016

Διοργανώθηκαν με επιτυχία οι 1οι Αγώνες Επιχειρηματολογίας Γραμμάτων Πολιτεία 2016

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 562 ΦΟΡΕΣ

Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός Γραμμάτων Πολιτεία, στo πλαίσιο της πλούσιας εκπαιδευτικής του δράσης και εκτός των φροντιστηριακών αιθουσών, πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο, για πρώτη φορά, Αγώνες Επιχειρηματολογίας στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.

Οι φιλόλογοι καθηγητές των φροντιστηρίων έκαναν κλήρωση μέσα από την οποία αναδείχθηκε η ομάδα των μαθητών που θα στήριζε και η ομάδα που θα αντέκρουε την άποψη: «Είναι προτιμότερο ή όχι οι νέοι να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό με δεδομένες τις συνθήκες της χώρας μας».


Η Ομάδα του «Ναι», αποτελούνταν από μαθητές των φροντιστηρίων του Οργανισμού «Μεθοδικό – Παιδεία» Κρεμαστής και «Ένεκα – Πλεονέκτημα» Ιαλυσού και η ομάδα του ΟΧΙ απαρτίστηκε από μαθητές των φροντιστηρίων του Οργανισμού «Ορόσημο-Θεμέλιο», «Μεταίχμιο Γραμμάτων» και «Ένεκα – Πλεονέκτημα» Ρόδου. Από την αρχή – δύο μήνες πριν- εκδηλώθηκε ζωηρό ενδιαφέρον για τη δράση, συγκεντρώνοντας μάλιστα μεγάλο αριθμό συμμετοχών. Τελικά, για κάθε ομάδα επιλέχθηκαν 14 μαθητές από τους οποίους οι 6 θα ήταν οι ομιλητές και οι 8 θα αποτελούσαν τα μέλη του συμβουλίου.


Οι προετοιμασίες ήταν εντατικές και από τις 2 δεκατετραμελείς ομάδες και οι μαθητές αναζήτησαν, συνέλεξαν και αξιολόγησαν υλικό σχετικό με την άποψη που καλούνταν να υποστηρίξουν σαν άλλοι δικηγόροι σε δικαστική αίθουσα. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους καθηγητές, που ενορχήστρωσαν τις εργασίες της προετοιμασίας, η μεθοδικότητα, η κριτική στάση απέναντι στα ευρήματα της έρευνάς τους και η επιτυχής παρουσίασή τους ήδη κατά τη διάρκεια των «προπονήσεων».

Κορύφωση όλων των ετοιμασιών, η διεξαγωγή των Αγώνων που έλαβαν χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου. Στον φιλόξενο χώρο του και στην κατάμεστη αίθουσά του γονείς, φίλοι, συμμαθητές και καθηγητές περίμεναν με αγωνία να ακούσουν τους νέους, να προβληματιστούν, να διατηρήσουν ή να δοκιμάσουν να αλλάξουν την άποψή τους πάνω στο ζήτημα.

Η κριτική επιτροπή, η οποία απαρτίζονταν από τους Δρ. Αναστάσιο Πλατή – Ψυχίατρο, Δρ. Ιωάννη Κρικώνη – Κοινωνιολόγο, κ. Αντώνη Κολιάδη – Οικονομολόγο και τον κ. Μιχαήλ Παπαγεωργίου – Δικηγόρο, η ομάδα μαθητών του «Ναι», η ομάδα μαθητών του «Όχι» καθώς και η παρουσιάστρια κ. Ρένα Διακίδη – Παυλάκη πήραν θέση στη σκηνή του θεάτρου. Τα χρονόμετρα ήταν κιόλας έτοιμα για την αντίστροφη μέτρηση.

Τα παιδιά απάντησαν στις καίριες ερωτήσεις των κριτών με τις οποίες τους δινόταν η ευκαιρία να αποδείξουν την αλήθεια της άποψής τους, μέσα σε καθορισμένο χρόνο, μετά από σύντομη συνεδρίαση με την υποστηρικτική ομάδα των συμβούλων.

Οι μαθητές της ομάδας του «ΟΧΙ» υποστήριξαν με θέρμη ότι οι Έλληνες έχουν χρέος να δώσουν το δικό τους ατομικό και συλλογικό αγώνα, πολεμώντας την κρίση και την ανεργία με καινοτόμες ιδέες, επιστρατεύοντας τις γνώσεις, τις ικανότητες, τη δημιουργικότητα και την αγάπη τους για την πατρίδα.

Έτσι, οι νέοι θα καταφέρουν να οικοδομήσουν στα σαθρά θεμέλια του παρελθόντος και στα συντρίμμια του παρό-ντος μια αξιοκρατική κοινωνία. Δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι αυτή η ελπιδοφόρα προοπτική θα ήταν αδύνατη, με την απουσία των νέων και μορφωμένων Ελλήνων, καθώς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη στασιμότητα και τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια χώρα γερόντων.


Η βασική κατευθυντήρια γραμμή των μαθητών της ομάδας του «ΝΑΙ» ήταν ότι η επιλογή τους να μεταναστεύσουν έχει ως εφαλτήριο και τελική επιδίωξη να βοηθήσουν την χώρα να θεραπευτεί από ό,τι την πληγώνει - την έλλειψη της αξιοκρατίας, τις αναχρονιστικές αντιλήψεις, τη διαπλοκή- επιστρέφοντας σε αυτή με ανανεωμένη νοοτροπία και εξοπλισμένοι με γνώσεις και εμπειρία. Τα κίνητρα, τόνισαν, δεν είναι ωφελιμιστικά. Τα παιδιά στήριξαν την στάση εκείνων που με βαθιά συναίσθηση του πατριωτικού τους χρέους οφείλουν να βρουν τους τρόπους, ώστε να συναντήσει η Ελλάδα το μέλλον που της αξίζει.

Και κατέληξαν επισημαίνοντας ότι η ελληνικότητα, ως σύνολο αξιών, είναι ένας διαρκής αγώνας για την κατάκτησή της και όχι αδιαφιλονίκητη βεβαιότητα, κάτι το αυτόματα δεδομένο για όποιον απλώς γεννήθηκε σε αυτή τη χώρα. Γι’ αυτό οι μαθητές αποδοκίμασαν όσους, ενώ ζουν στη χώρα και ωφελούνται από την κατάστασή της, φυγαδεύουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, ενώ επιδοκίμασαν εκείνους που προτιμούν να φυγαδεύσουν στο εξωτερικό ό,τι ατόφιο και πολύτιμο έχουν, για να μη χαθεί εδώ: τον σεβασμό για τις αξίες της ελληνικότητας και τα όνειρά τους.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που ανέδειξαν νικήτρια την Ομάδα του «Ναι» για τον τρόπο με τον οποίο αυτή στήριξε την άποψη που της είχε δοθεί. Όσο για την ίδια την άποψη… αυτή αφήνεται στην κρίση του καθενός από εμάς αν υιοθετηθεί η αλήθεια της ή όχι.

Οι δράσεις του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Γραμμάτων Πολιτεία στόχο έχουν την πολύπλευρη ανάπτυξη δεξιοτήτων εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα από τους μαθητές, προκειμένου να τις υιοθετήσουν γόνιμα στη μετέπειτα πορεία τους.

Διαβάστε ακόμη

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης