Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν τα πράγματα με τον ΠΡΟΤΟΥΡ

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν τα πράγματα με τον ΠΡΟΤΟΥΡ

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν τα πράγματα με τον ΠΡΟΤΟΥΡ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 283 ΦΟΡΕΣ

Αδυναμία να καλύψουν τα έξοδα δήλωσαν οι εκπρόσωποι των φορέων

Σε αδιέξοδο φαίνεται να έχει περιέλθει, προς το παρόν, ο ΠΡΟΤΟΥΡ καθώς είναι δύσκολο να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες του, με αποτέλεσμα να είναι διάχυτη η αβεβαιότητα ανάμεσα στα μέλη του, τα οποία, στη χθεσινή γενική συνέλευση, διατύπωσαν διάφορες παρατηρήσεις και επιφυλάξεις για ορισμένες διατάξεις του νέου καταστατικού και, έτσι, η λήψη απόφασης αναβλήθηκε για μία εβδομάδα.

Χθες, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνεδρίαση του ΠΡΟΤΟΥΡ, αρχικά του Διοικητικού του Συμβουλίου από τις 11:00 το πρωί και στη συνέχεια η γενική συνέλευση του Οργανισμού η οποία τελείωσε λίγο μετά τις 4:00 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι, η τροποποίηση του καταστατικού κρίθηκε αναγκαία επειδή το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου αποφάσισε να επιχορηγήσει τον ΠΡΟΤΟΥΡ με 200 χιλιάδες ευρώ για την κάλυψη των άμεσων λειτουργικών αναγκών του (σ.σ. μισθοδοσία του 2015, ΙΚΑ, ΦΠΑ κ τλ.) προκειμένου να κλείσει η περυσινή χρονιά, ωστόσο στις 30 Δεκεμβρίου ήρθε από τον Επίτροπο η απορριπτική απόφαση για το χρηματικό ένταλμα επειδή μέσα στο καταστατικό του αναφερόταν ότι χρηματοδοτείται με το 10% των εσόδων από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., το οποίο πλέον έχει καταργηθεί.

Σύμφωνα με την τροποποίηση που προτείνει ο Δήμος, θα επιχορηγεί τον ΠΡΟΤΟΥΡ στο πλαίσιο του 1,5% που προβλέπεται από τον Καλλικράτη για τα Σωματεία. Και πάλι, όμως, ανακύπτει πρόβλημα αφού με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χρ. Βερναρδάκη στις 5 Ιανουαρίου, οι Δήμοι δεν μπορούν να επιχορηγούν Σωματεία για λειτουργικές δαπάνες, παρά μόνο για δράσεις.

Το μέγα ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, και από το οποίο, στην ουσία, κρίνεται και το αν θα επιβιώσει αυτού του προβλήματος ο ΠΡΟΤΟΥΡ, είναι ποιος θα καλύπτει τις λειτουργικές του δαπάνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις χθεσινές συνεδριάσεις, οι φορείς που είναι μέλη του Οργανισμού, δηλαδή η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ), η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι ταξιτζήδες κτλ., δήλωσαν την αδυναμία τους να καλύψουν τις δαπάνες αυτές. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε κάποια στιγμή, οι λειτουργικές δαπάνες του ΠΡΟΤΟΥΡ υπολογίζονται στα 300 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Ο Πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε αδυναμία για να καλύψει ο φορέας του όλο το ποσό ενώ το ίδιο έκαναν και οι εκπρόσωποι των άλλων φορέων. Έτσι, είπαν ότι θα φέρουν το θέμα στα Διοικητικά Συμβούλια των συλλογικών τους οργάνων ώστε να πάρουν απόφαση.

Το πρωτεύον, λοιπόν, τόσο στη χθεσινή διαδικασία όσο και για τη λειτουργία του ΠΡΟΤΟΥΡ είναι η οικονομική αδυναμία που υπάρχει και η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί από το Δήμο.
Στη γενική συνέλευση, όμως, λένε οι ίδιες πληροφορίες, εκφράστηκαν αρκετές επιφυλάξεις όσο αφορά στην πρόταση για την τροποποίηση του καταστατικού. Ειδικότερα, ο κ. Καμπουράκης, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής, εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με το ρόλο που θα έχει, τι θα γίνεται σε έκτακτες περιπτώσεις, τι σημαίνει ότι η επιτροπή θα πρέπει να βρίσκεται εντός το πλαισίου των αποφάσεων του δ.σ. κτλ. Γενικά, θεώρησε ότι ορισμένες διατάξεις στο νέο καταστατικό είναι ασαφείς ως προς το ρόλο της εκτελεστικής επιτροπής.

Και άλλα, μέλη, όμως, εξέφρασαν τις παρατηρήσεις και τις επιφυλάξεις τους για επιμέρους θέματα. Ο Δήμαρχος, από την πλευρά του, πάντως, έδειξε καλή διάθεση να ακούσει όλους και να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις τους.

Έτσι, λόγω των επιφυλάξεων αυτών που διατυπώθηκαν, λόγω του μείζονος προβλήματος για το πως θα καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες και βέβαια της αλλαγής στο καταστατικό που έχει να κάνει με το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., αποφασίστηκε να αναβληθεί η λήψη απόφασης και να συνέλθουν εκ νέου σε μία εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα αφού μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει κλείσει το θέμα του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι, χθες, ήταν παρών ο νομικός σύμβουλος του Δήμου κ. Θόδωρας Παπαγεωργίου ο οποίος και θα αναλάβει να συντάξει την τροποποίηση του καταστατικού με βάση τις παρατηρήσεις.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου