Η Αναγέννηση της χώρας μας μέσα από τις στάχτες

Η Αναγέννηση της χώρας μας μέσα από τις στάχτες

Η Αναγέννηση της χώρας μας μέσα από τις στάχτες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 200 ΦΟΡΕΣ

Όπως ένα δάσος που έχει καεί αλλά στην συνέχεια από τις στάχτες του ξαναγεννιέται ένα νέο δάσος, έτσι και η χώρα μας πρέπει να αναγεννηθεί από την στάχτη της καταστροφής και της κατάρρευσης που βιώνουμε σήμερα και που ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε θα σταματήσει αυτή η κατρακύλα της χώρας. Το ότι φτάσαμε στο σημείο που βρισκόμαστε σαν χώρα δεν είναι τυχαίο γεγονός αλλά είναι αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και των διαφόρων παθογενειών που μάστιζαν την χώρα μας ειδικά μετά την μεταπολίτευση.

Παθογένειες και μια νοοτροπία του ωχ αδελφισμού της ανευθυνότητας και των πρόσκαιρων λύσεων με κατασπατάληση του δημοσίου πλούτου και των πόρων σε διαφόρου είδους βολέματα, σε μίζες, σε ρουσφέτια και έργα που αρκετές φόρες υπερκοστολογιζόταν. Οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τον τόπο μετά την μεταπολίτευση σε μεγάλο βαθμό απέτυχαν η κάθε μια από την θέση της στο να δημιουργήσουν μια μοντέρνα χώρα ευρωπαϊκού τύπου που θα είχε και ένα δημόσιο που θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες της εποχής και των πολιτών.

Ακόμα και σήμερα στην εποχή της ηλεκτρονικής εποχής που σε άλλες χώρες όπως η Σουηδία που η συναλλαγή με τις δημόσιες υπηρεσίες σε βαθμό 70-80 τις εκατό γίνεται μέσω διαδικτύου στο δημόσιο της χώρας μας κυριαρχεί ακόμα η γραφειοκρατία και η στασιμότητα ενώ αν είχε εκμοντερνιστεί τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη προς όφελος των πολιτών που θα γλύτωναν τις ώρες στην ουρά για να ταχτοποιήσουν τις διάφορες υποθέσεις τους στο δημόσιο αλλά και οι επιχειρήσεις θα είχαν λιγότερη γραφειοκρατία να αντιμετωπίσουν και ευκολότερα θα ερχόταν και ξένοι επενδυτές αν δεν τους αποθάρρυνε από το να έλθουν μεταξύ άλλων και η γραφειοκρατία.

Φυσικά δεν είναι μόνο ο δυσκολοκίνητος δημόσιος τομέας και η γραφειοκρατική λειτουργία του που δυσκολεύει τους πολίτες αλλά δυσκολεύει και τους ίδιους τους εργαζόμενους στο δημόσιο της χώρας αφού αρκετοί από αυτούς εργάζονται συνήθως και σε χώρους ανθυγιεινούς και χωρίς τους πόρους που χρειάζεται η υπηρεσία για να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα.

Ως παράδειγμα αναφέρω ότι στην Σουηδία πού εργαζόμουν ως κρατικός λειτουργός, στην υπηρεσία μας υπήρχε μέχρι και επιστημονικός έλεγχος εργασιακών συνθηκών ώστε ακόμα και το ύψος του καθίσματος και η απόσταση και ύψος του πληκτρολογίου και της οθόνης του υπολογιστή στο γραφείου του κάθε υπαλλήλου ήταν σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κουράζει τον υπάλληλο. Υπάρχουν αυτά στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας μας;

Αμφιβάλω όταν βλέπω αρκετούς υπάλληλους στις δημόσιες υπηρεσίες πνιγμένους στην κυριολεξία μέσα στους φάκελους, ντοσιέ, κασόνια, ράφια και αρκετά άλλα αντικείμενα. Φυσικά ευθύνη για την σημερινή κατάσταση της χώρας σε μεγάλο βαθμό εκτός των πολιτικών επιλογών υπάρχει και στην νοοτροπία του πολίτη. Λόγου χάριν η απαξίωση στο περιβάλλον μας με το να πετούν τα σκουπίδια κάποιοι όπου τους αρέσει χωρίς να υπολογίζουν ότι η πράξη αυτή είναι εις βάρος της φύσεως και της ομορφιάς του τόπου μας αλλά και της ιδίας μας της υγείας.

Αυτό το σκουπιδαριό με τις χωματερές και τα σκουπίδια που έχουμε εδώ δεν υπάρχει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Φυσικά την μεγάλη ευθύνη την έχει το κράτος και η ΟΤΑ που χρόνια τώρα δεν έχουν οργανώσει καλύτερα την όλη αυτή κατάσταση με τα σκουπίδια. Ευθύνη έχει όμως και ο πολίτης που αρκετοί τα πετούν όπου βρουν χωρίς ίχνος σεβασμού στο περιβάλλον η στην καθαριότητα της κοινωνίας.

Δρόμοι με λακκούβες, σπασμένα φρεάτια, σηματοδότες που σε αρκετά σημεία δεν λειτουργούν, παραδείγματα υπάρχουν αρκετά που απλά αποδεικνύουν ότι έχουμε μείνει αρκετά πίσω σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε οικονομικά την χώρα μας με δισεκατομμύρια πριν ακόμα μπούμε σε αυτήν την ατελείωτη οικονομική κρίση που έχει εξελιχτεί και σε κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση με αρκετά δράματα καθημερνώς.

Τα δισεκατομμύρια των ενισχύσεων της Ε.Ε. αρκετά δεν πήγαν εκεί που έπρεπε, διότι αν αξιολογούνταν καλύτερα θα είχαμε και καλύτερη οργάνωση και καλύτερες υποδομές. Τα πολιτικά κόμματα, έχουν κάνει και αυτά αρκετά λάθη εκτιμήσεως της καταστάσεως και φυσικά μέρος των ευθυνών έχουν και οι πολίτες οι οποίοι αρκετοί από αυτούς κρίνουν τους πολιτικούς όχι με αξιοκρατικά κριτήρια αλλά πόσο αρεστοί είναι προς αυτούς μαζί με τα διάφορα ρουσφέτια και υποσχέσεις που μοιράζουν προεκλογικά για να πάρουν την ψήφο του πολίτη και παραδείγματα υπάρχουν πολλά από τις προεκλογικές υποσχέσεις και του τι κατάφεραν μετά.

Όμως ποτέ δεν είναι αργά για να γίνουν σημαντικές αλλαγές στην χώρα μας και στην νοοτροπία και παιδεία μας ώστε να αναγεννηθεί μια νέα Ελλάδα που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της εποχής. Καλύτερη παιδεία ειδικά στην καθημερινότητα μας, και σεβασμό στον πολιτισμό, ιστορία μας και στο περιβάλλον μας. Περισσότερη υπευθυνότητα παντού, και στον χώρο εργασίας μας, και στην επιχείρηση μας και στις υποχρεώσεις μας διότι η βάρκα που λέγεται Ελλάς είναι η βάρκα που βρισκόμαστε όλοι μέσα και αν αυτή η βάρκα βυθιστεί τότε βουλιάζουμε όλοι.

Περισσότερη υπευθυνότητα στην επιλογή των πολιτικών μας, ώστε οι πολιτικοί απατεώνες που κοροϊδεύουν τον λαό μας να πάνε στα σπίτια τους ώστε να σοβαρευτούν οι υπόλοιποι και να μην κοροϊδεύουν τον λαό. Σε αντίθεση με την όλη δραματική κατάσταση γύρω μας υπάρχει ένα φωτεινό παράδειγμα δημόσιας λειτουργίας και αποτελεσματικότητας που μας δίνει ελπίδες για το μέλλον και είναι η σημερινή Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που κάτω από αντίξοες οικονομικά και κοινωνικά συνθήκες επιτελεί ένα τεράστιο έργο που έπρεπε να το είχαν επιτελέσει προ πολλού οι προηγούμενοι όχι μόνο σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Υπευθυνότητα, αισιοδοξία, πρωταθλητισμός, επαγρύπνηση, παραγωγή έργου, υλοποιήσιμες προτάσεις και άριστες διεθνείς σχέσεις με αποδεδειγμένο έργο παράγει μέχρι τώρα η Π.Ν.Α. προς το γενικό όφελος της κοινωνίας μας και ας πάρουν παραδείγματα από την Περιφέρεια μας και αρκετοί άλλοι διότι μόνο αν αλλάξει η νοοτροπία και η ανευθυνότητα του παρελθόντος θα υπάρχουν αρκετές ελπίδες ώστε να πάει ξανά μπροστά η χώρα μας και να ξαναβγεί στο φως αναγεννημένη και ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής!

Γράφει o Γιώργος Νικολής

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B