Ηρώο στο λημέρι των κατασκόπων

Ηρώο στο λημέρι των κατασκόπων

Ηρώο στο λημέρι των κατασκόπων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 892 ΦΟΡΕΣ

Ηρώο αφιερωμένο στη δράση των ελλήνων πατριωτών ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, θα δημιουργηθεί στο Μονόλιθο, και συγκεκριμένα στην περιοχή που λειτουργούσε κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, «το λημέρι των κατασκόπων».

Πρόκειται για ένα μνημείο την κατασκευή του οποίου θα αναλάβουν από κοινού η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και ο σύλλογος Μονολίθου «Νέα Ζωή».

Το λημέρι βρισκόταν στο βουνό του Ακραμίτη και σε αυτό έβρισκαν καταφύγιο τα κατασκοπευτικά κλιμάκια που στέλνονταν στη Ρόδο, για να εξουδετερώσουν τα φυλάκια αντίστασης των κατοχικών δυνάμεων.

Λόγω της θέσης της, η Ρόδος επιλέγεται από τους Συμμάχους που βρίσκονται στο Κάιρο, για να αποτελέσει το κατασκοπευτικό κέντρο ώστε να συγκεντρώνονται οι απαραίτητες πληροφορίες για τις κινήσεις του εχθρού και να αξιοποιούνται ανάλογα, κυρίως από τη βρετανική αεροπορία, αλλά και από το ναυτικό.

Σε μία σπηλιά στο βουνό του Ακραμίτη στήνεται το αρχηγείο του κατασκοπευτικού κλιμακίου που έδρασε μέχρι το τέλος του πολέμου τον Μάιο του 1945. Μέσα σε αυτήν εγκαταστάθηκε και ο ασύρματος των κατασκόπων.

Το έργο των κλιμακίων στηρίχθηκε αποτελεσματικά και καθοριστικά από τους ντόπιους αλλά κυρίως από τους κατοίκους του Μονόλιθου , άνδρες, γυναίκες ( με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη τσοπάνισσα Μαρία Μαλανδρή) και παιδιά που γνώριζαν για την ύπαρξη του λημεριού, και δε φανέρωσαν την ύπαρξή του.

Από το Λημέρι του Μονόλιθου μεταφέρθηκαν οι πληροφορίες στο κέντρο του Κάιρου από όπου τα συμμαχικά αεροπλάνα ξεκίνησαν τις επιδρομές στα αεροδρόμια της Καλάθου και των Μαριτσών καταστρέφοντας τα αεροπλάνα των Γερμανών.

Σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε στο ηρώο θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο την ημέρα εορτασμού του λημεριού, κατάθεση στεφάνων.

Διαβάστε ακόμη

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου