Πως έχουν τα πράγματα με τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις

Πως έχουν τα πράγματα με τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις

Πως έχουν τα πράγματα με τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 888 ΦΟΡΕΣ

Το πως έχουν τα πράγματα στο νοσοκομείο της Ρόδου και ειδικά στην Ουρολογική κλινική για το θέμα των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων, δίνει απάντηση ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Ιωάννης Δασκαλάκης, με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σε απάντηση των δηλώσεων του κ. Θ. Σωτρίλλη.

Οπως αναφέρει ο κ. Δασκαλάκης, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) απαντώντας σε σχετικό ερώτημα έκρινε ότι οι δύο γιατροί δεν είναι πιστοποιημένοι για λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.
Ο κ. Δασκαλάκης, που ασκεί ως γνωστόν και χρέη διοικητή, δίνει και γενικότερες απαντήσεις για την λειτουργία του νοσοκομείου, το οποίο όπως τονίζει λειτουργεί χωρίς κλυδωνισμούς με τις αέναες προσπάθειες των στελεχών του.

Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:
«Εκ μέρους της υπάρχουσας Διοικήσεως του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, διευκρινίζονται, σε σχέση με τα σημερινά (χθεσινά) δημοσιεύματα («Στο γύψο η ουρολογική κλινική», «ακέφαλο το Νοσοκομείο», «ποιος θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη», κλπ) στις τοπικές εφημερίδες «Ροδιακή» και «Δημοκρατική», προς αποκατάσταση της αλήθειας και σφαιρική ενημέρωση της κοινής γνώμης, τα εξής :

1) Δεν έχει ανακληθεί από πλευράς Νοσοκομείου καμμία “άδεια” χειρουργού, για τον απλό λόγο ότι οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος χορηγούνται από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχίας) και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μόνο η ίδια αρχή που εξέδωσε – χορήγησε τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος μπορεί να τις ανακαλέσει.

Συνεπώς, όλοι οι υπηρετούντες στο Νοσοκομείο ουρολόγοι και χειρουργοί ιατροί ασκούν νομίμως τα ιατρικά τους καθήκοντα και συμμετέχουν τόσο στο πρόγραμμα χειρουργείου όσο και στο πρόγραμμα εφημεριών του τμήματός τους (είναι αυτονόητο ότι αν υπήρχε ιατρός ή κλινική στον “γύψο” δεν θα συμπεριλαμβάνονταν στο πρόγραμμα εφημεριών με τις αντίστοιχες προβλεπόμενες οικονομικές απολαβές).

2) Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) είναι το ανώτερο θεσμοθετημένο (από το έτος 1982 που συστάθηκε) όργανο του Υπουργείου Υγείας, που γνωμοδοτεί ή αποφαίνεται επί ερωτημάτων που του τίθενται από τον Υπουργό Υγείας ή από ΝΠΔΔ (Νοσοκομεία) αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας, σε θέματα εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης ιατρών ΕΣΥ. Το παραληφθέν προσφάτως έγγραφο του ΚΕΣΥ αποτελεί απάντηση σε παλαιότερο έγγραφο ερώτημα της Υπηρεσίας μας σχετικά με την πιστοποίηση ικανότητας διενέργειας λαπαροσκοπικών επεμβάσεων δύο ουρολόγων του Νοσοκομείου μας σύμφωνα με τα πιστοποιητικά μετεκπαίδευσής τους που κατέθεσαν οι ίδιοι οι ιατροί.

Συνεπώς το ΚΕΣΥ δεν ενήργησε αυτοβούλως, αλλά απάντησε σε σχετικό προηγηθέν ερώτημα της αρμόδιας Διεύθυνσης Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου. Επίσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός ότι τάχα το ΚΕΣΥ «…εντελώς ξαφνικά αποφάσισε να τους αφαιρέσει την άδεια που το ίδιο τους είχε χορηγήσει…», διότι το ΚΕΣΥ ουδέποτε χορήγησε τέτοιου είδους άδεια (δηλαδή πιστοποίησης ικανότητας διενέργειας λαπαροσκοπικών ουρολογικών επεμβάσεων).

Είναι προφανές ότι αν πράγματι είχε χορηγηθεί τέτοιου είδους «άδεια», το Νοσοκομείο δεν θα είχε αποστείλει στο ΚΕΣΥ σχετικό ερώτημα για το ίδιο ακριβώς θέμα. Όσον αφορά την άποψη ότι το γεγονός αυτό «…θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στα προγραμματισμένα χειρουργεία…» αυτή σε καμμία περίπτωση δεν ευσταθεί, δεδομένου ότι οι ιατροί μας εξακολουθούν να γνωρίζουν άριστα τις μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες κλασσικές (μή λαπαροσκοπικές) μεθόδους χειρουργικής.

Συνεπώς, τυχόν μη πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης με την αιτιολογία της «αφαίρεσης άδειας διενέργειας λαπαροσκοπικών επεμβάσεων» θα είναι εκ του πονηρού, γι’ αυτό και τυχόν ύπαρξη τέτοιου κρούσματος καλείται ο ενδιαφερόμενος πολίτης να το αναφέρει άμεσα στον αρμόδιο Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Δασκαλάκη Ιωάννη.

3) Ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και με την εκ του νόμου ιδιότητα του Αναπληρωτή Διοικητή στην παρούσα φάση, είχε την διοικητική υποχρέωση και το επιβαλλόμενο υπηρεσιακό καθήκον, μέσα στα πλαίσια της αρχής της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι της Διοικήσεως και του Κρατικού Νοσοκομείου, να λάβει συγκεκριμένα διοικητικά μέτρα, μετά την παραλαβή της έγγραφης άποψης του καθ’ ύλην αρμόδιου και ανώτερου θεσμικού οργάνου για θέματα εκπαίδευσης ιατρών ΕΣΥ, που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η αναστολή διενέργειας ουρολογικών επεμβάσεων (τουλάχιστον μέχρις ότου εμπλουτίσουν τα σχετικά πιστοποιητικά τους οι ιατροί και επανέλθουν με νέα αίτησή τους προς το ΚΕΣΥ, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι αμφισβητείται γενικώς η επιστημονική επάρκεια και ικανότητα των ιατρών).

Σχετικά με την προηγημένως χορηγηθείσα από το Νοσοκομείο άδεια διενέργειας ουρολογικών λαπαροσκοπικών επεμβάσεων, τίθεται, εκ των πραγμάτων πλέον, τυπικό ζήτημα ορθότητάς της, αφού αυτή χορηγήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί η άποψη του ΚΕΣΥ.

Συνεπώς δεν «ανακάλυψε μετά από δύο χρόνια ο κ. Δασκαλάκης ότι δεν του αρκούν τα δικαιολογητικά και ότι έκανε λάθος επιλογή», για τον απλό λόγο ότι το ΚΕΣΥ τώρα αποφάνθηκε και το επιλήψιμο (τυπικά και ουσιαστικά) θα ήταν να αγνοηθεί η επίσημη άποψη του ΚΕΣΥ (πολύ περισσότερο όταν το Νοσοκομείο και συνεπώς το Δημόσιο, καλείται με σχετικές αγωγές αποζημίωσης που κατατέθηκαν να καταβάλει υπέρογκα ποσά για κάποιες περιπτώσεις αποδιδόμενων ιατρικών σφαλμάτων και χειρισμών, άλλων ιατρών, είτε με τη λαπαροσκοπική είτε με την κλασσική μέθοδο χειρουργικής).

Ούτε επίσης το ΚΕΣΥ «ξύπνησε μετά από δύο χρόνια που έδωσε την πρώτη άδεια και έγινε μεγάλος αριθμός λαπαροσκοπικών επεμβάσεων» διότι όπως προαναφέρθηκε το ΚΕΣΥ δεν είχε δώσει τέτοιου είδους άδεια και ούτε μπορούσε να γνωρίζει ότι το Νοσοκομείο έδωσε σχετική άδεια πριν αυτό αποφανθεί επί του θέματος.

4) Σχετικά με τα σχόλια περί «ακέφαλου» Νοσοκομείου, επισημαίνεται ότι το Νοσοκομείο έχει συμπληρώσει ήδη ένα μήνα ομαλής και χωρίς κλυδωνισμούς λειτουργίας του (παρά την μή ύπαρξη Διοικητή και Υποδιοικητή) με τις αέναες και φιλότιμες προσπάθειες των υπηρεσιακών παραγόντων, στελεχών (τα οποία δεν μπορεί ξαφνικά να έχουν καταστεί διοικητικά «ανίκανα» επειδή αυτό το χρονικό διάστημα τυχαίνει να μην υπάρχουν διορισμένα πολιτικά πρόσωπα για να διοικούν.

Είναι αυτά τα ίδια στελέχη που μέχρι σήμερα και επί σειρά ετών στήριζαν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους τις εκάστοτε Διοικήσεις στο έργο τους) και εργαζομένων του. Όσον αφορά τα υπάρχοντα προβλήματα του Νοσοκομείου, είναι τα ίδια ακριβώς με αυτά που αντιμετωπίζει τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια και όταν μάλιστα υπήρχαν Διοικήσεις με πλήρη σύνθεση…
ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ
Ο ΑΝ. ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Δ/ΝΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ»

Διαβάστε ακόμη

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία