Συλλαλητήριο σήμερα στο νησί της Κω για τα hotspot

Συλλαλητήριο σήμερα στο νησί της Κω για τα hotspot

Συλλαλητήριο σήμερα στο νησί της Κω για τα hotspot

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 167 ΦΟΡΕΣ

Δημοψήφισμα ζήτησε ο δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις στο νησί της Κω αναφορικά με την κατασκευή των κέντρων υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών – προσφύγων.

Το βράδυ της Δευτέρας, συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, παρουσία δεκάδων κατοίκων, το οποίο μέσα σε κλίμα έντασης, εξέτασε το όλο κλίμα που έχει διαμορφωθεί.
Ο δήμαρχος του νησιού κ. Γιώργος Κυρίτσης, κατέθεσε πρόταση για την διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, έτσι ώστε να αποτυπωθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, τι πραγματικά θέλουν οι κάτοικοι του νησιού και να σταματήσουν οι αυθαίρετες ερμηνείες από όλους εκείνους που μιλούν εξ ονόματος των κατοίκων και αποφασίζουν για τους ίδιους χωρίς αυτούς.

Στους δρόμους οι κάτοικοι
Σήμερα λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στο νησί της Κω προγραμματίζεται συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, στο οποίο εκτιμάται ότι θα πάρει μέρος μεγάλος αριθμός κατοίκων.
Χθες το απόγευμα επίσης οι μαθητές του ΕΠΑΛ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους συμμαθητές τους που συνελήφθησαν.

Σε ανακοίνωση υποστήριξαν συγκεκριμένα:
«Ζητάμε την βοήθεια όλων που συναγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό, όπως συναγωνίστηκαν τα παιδιά το Σαββατοκύριακο που πέρασε και αυτήν την στιγμή είναι στα κρατητήρια. Θα ήταν σωστό να παραβρεθούμε όλοι έξω από το αστυνομικό τμήμα για να τους υποστηρίξουμε ψυχολογικά, αλλά και επειδή αρμόζει σε όλους τους κατοίκους συγκεκριμένα του Πυλιού να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια.»

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση
Αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου της Κω Γιώργου Κυρίτση και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής στον «Ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατασκευή κέντρου καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων στο νησί, όπως αναφέρει σε αναλυτικό ρεοπορτάζ το kostoday.com.

«Δεν πρέπει να γίνει hot spot στο νησί» ανέφερε ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στην εκπομπή αλλά όπως είπε «Η κυβέρνηση έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Εγώ λέω στους συμπολίτες μου ότι πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους απέναντι στις προκλήσεις των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας» σημείωσε ο κ. Κυρίτσης.

Ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι «ο χαρακτηρισμός hot spots, δεν μας βρίσκει σύμφωνους», και διατύπωσε το αίτημα οι πρόσφυγες να παραμένουν στο νησί μόνο για 24 ώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για ενδεχόμενο πλήγμα στον τουρισμό. Ο κ. Κυρίτσης επεσήμανε πως η κυβέρνηση καθυστέρησε να οργανωθεί «απέναντι σε αυτό το μεγάλο κύμα προσφύγων».

«Φανταστείτε σε μια πόλη, αν αυτοί οι άνθρωποι εγκλωβιστούν, εγώ τότε στην Κω δεν θα έχω μια Μόρια αλλά… 15», είπε στη συνέχεια και σημείωσε πως ο δήμος προσδιόρισε 10 χώρους για κέντρα μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των κατοίκων, σημείωσε ότι «δεν μπορεί να χρεώνουμε σε ένα κόμμα εκτός του δημοκρατικού τόξου τις αντιδράσεις των πολιτών» και πρόσθεσε: Την προσωπική μου πορεία δεν τη χαρίζω σε κανένα, την ξέρουν οι κάτοικοι της Κω και όχι μόνο.

Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σημείωσε ότι «ο δήμαρχος της Κω δεν λέει την αλήθεια, έχει αλλάξει πολλές φορές θέση, το μόνο σταθερό είναι ότι δεν θέλει τη δημιουργία κέντρου στο νησί του»

«Κάθε φορά είμαστε μπροστά σε μια άλλη θέση που διατυπώνει ο κ. δήμαρχος», είπε ο υπουργός και τόνισε πως η άποψη που διατύπωσε ο κ. Κυρίτσης, δεν παίρνει υπόψη της την πραγματικότητα. «Δεν τους πάμε εκεί τους πρόσφυγες, υπάρχουν εκεί» τόνισε και εμμέσως πλην σαφώς θεωρεί υπεύθυνο των αντιδράσεων τον Δήμαρχο. «Ο Τίμερμανς τόνισε ότι αν η Κως θέλει να είναι στην Ευρώπη πρέπει να είναι εντάξει και αυτή» συνέχισε ο κ. Μουζάλας.


Ψυχραιμία και νηφαλιότητα ζητά ο υπουργός Εσωτερικών
Έκκληση στους δημάρχους να αντιμετωπίσουν τους πρόσφυγες με ανθρωπιά και στους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία και νηφαλιότητα, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναφερόμενος στη στάση του δημάρχου της Κω, Γιώργου Κυρίτση επισήμανε ότι «με τη συμπεριφορά του πυροβολεί τα πόδια του τουρισμού στην Κω και τα πόδια της ίδιας της κοινωνίας».

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κουρουμπλής, στο περιθώριο της συνάντησης με την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη δήλωσε: «Πρέπει ο ελληνικός λαός, για άλλη μια φορά, να αποδείξει αυτό που ήδη έχει αποδείξει, ότι έχει πελώρια αποθέματα ανθρωπισμού. Πρέπει σε αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους να δείξουμε και πάλι ανθρωπιά και κυρίως η χώρα να διατηρήσει την αξιοπιστία. Δεσμεύτηκε και υπέγραψε κάποιες υποχρεώσεις.

Να επιδείξουμε τον απαραίτητο σεβασμό, αγάπη και αλληλεγγύη. Καλώ και τους κατοίκους με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, όπως καλώ και το δήμαρχο της Κω. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι πυροβολεί με τη συμπεριφορά του τα πόδια του τουρισμού στην Κω και τα πόδια της ίδιας της κοινωνίας».

Όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης ο υπουργός τόνισε: «Δεν υπάρχουν περιθώρια. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τις υποχρεώσεις και την αξιοπρέπεια της χώρας και ως εκ τούτου αυτού του είδους τα παραληρήματα δεν υπηρετούν ούτε τις τοπικές κοινωνίες ούτε τον τόπο».

Διαβάστε ακόμη

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία