Στον αέρα εκατοντάδες δανειολήπτες από την περιοχή μας

Στον αέρα εκατοντάδες δανειολήπτες από την περιοχή μας

Στον αέρα εκατοντάδες δανειολήπτες από την περιοχή μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 897 ΦΟΡΕΣ

Στον «αέρα» βρίσκονται εκατοντάδες δανειολήπτες και από την περιοχή μας, οι οποίοι έχουν καταθέσει αιτήσεις έως τέλος Δεκεμβρίου, για να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη.

Όπως είναι γνωστό, η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών εγγράφων επικαιροποίησης των στοιχείων των εκκρεμών αιτήσεων στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών είναι έως τις 15 /02 για τις αιτήσεις που κατατέθηκαν έως τις 31/12/15 και έως τις 18/02 για τις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί μέχρι και τον Αύγουστο 2015. Για να συγκεντρωθούν δε τα έγγραφα αυτά, και κυρίως οι συμβάσεις των οφειλών των δανειοληπτών από τις τράπεζες απαιτούνται αρκετές ημέρες.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή δίνεται παράταση έως 30.4.2016 στην προθεσμία για την επικαιροποίηση των στοιχείων των εκκρεμών, κατά τη 19.8.2015, κύριων αιτήσεων υπαγωγής στον νόμο 3869/2010 γνωστός και ως νόμος Κατσέλη.

Απαλείφεται η προθεσμία ενός μήνα από τις 14.8.2015 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν.4336/2015) εντός της οποίας εκδίδεται κοινή απόφαση των συναρμοδίων υπουργών, για τον προσδιορισμό του τύπου της αίτησης υπαγωγής στο ν.3869/2010 καθώς και των συνυποβαλλόμενων εγγράφων και δικαιολογητικών .

Τέλος, παρατείνεται μέχρι την 15.3.2016 (από 15.2) η αναστολή για την εφαρμογή της δυνατότητας πώλησης και μεταβίβασης από πιστωτικά ιδρύματα σε πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοδοτικά ιδρύματα καθώς και σε Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων, απαιτήσεων σε καθυστέρηση που απορρέουν από αναφερόμενες δανειακές συμβάσεις.

Σε μία όμως μία πιο προσεκτική «ανάγνωση» των όσων αναφέρονται στην τροποποίηση του νόμου, διαπιστώνεται πως γίνεται αναφορά μόνο για τις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί έως και τον Αύγουστο 2015, χωρίς να διευκρινίζεται κάτι για τις αιτήσεις που κατατέθηκαν έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015.

Στην περίπτωση λοιπόν αυτή, εάν και εφόσον δεν υπάρξει αναφορά, τότε οι δανειολήπτες που κατέθεσαν τις αιτήσεις τους τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν προθεσμία μόλις μέχρι τις 15 ή 16 Φεβρουαρίου για να καταθέσουν πλήρως τους φακέλους τους.

Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί πως είναι αρκετές οι περιπτώσεις αυτές που οι αιτούντες για τον νόμο Κατσέλη δεν έχουν αντίγραφο των συμβάσεων τους, και θα χρειαστούν περισσότερο χρονικό διάστημα για να το προμηθευτούν από τις τράπεζες.

Παράλληλα θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο σχετικός νόμος δεν προβλέπει μόνο προσκόμιση των εγγράφων αλλά απαιτεί και τις αντίστοιχες αιτήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες δεν «καλύπτονται» αφού την επομένη της προθεσμίας – εφόσον ισχύσουν τα παραπάνω και δεν υπάρξει διευκρίνιση- όλες αυτές οι αιτήσεις νομικά θα είναι σαν να μην έγιναν.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο