Ομιλία στη Ρόδο του ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή

Ομιλία στη Ρόδο του  ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή

Ομιλία στη Ρόδο του ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 486 ΦΟΡΕΣ

Η Ομάδα Εργασίας της Ενωσης Φυσικών Επιστημών Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Ρόδου – Νοτίου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και το Σχολικό Σύμβουλο ΠΕ04 Δωδεκανήσου, διοργανώνουν δύο σημαντικές εκδηλώσεις στις 19-20 Φεβρουαρίου 2016, με προσκεκλημένο τον Καθηγητή και Ακαδημαϊκό Κο Σταμάτιο Κριμιζή, Ομότιμο Διευθυντή Διαστημικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ και Ακαδημαϊκό, Διευθυντή της έδρας Επιστήμης του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Καθ. Στ. Κριμιζής, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής ερευνητής πολλών διαστημικων αποστολών της NASA, συμπεριλαμβανομένων των Voyagers 1 και 2 και Cassini- Huygens, αποτελεί πολύτιμο και σημαντικό κεφάλαιο για την Ελλάδα. Η επίσκεψή του στο νησί μας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση σε πολλές σημαντικές προσπάθειες που ήδη διοργανώνονται από επιστήμονες- καθηγητές σε διάφορους τομείς των Φυσικών Επιστημών. Οι δύο εκδηλώσεις:

• 19 Φεβρουαρίου 11πμ στο Δημοτικό Θέατρο εκπαιδευτική ομιλία σε μαθητές Γ ̓ Γυμνασίου και Α ̓Λυκείου από σχολεία της Ρόδου, με τίτλο: “Από τη Γη στον Γαλαξία: το 38-χρονο ταξίδι των Voyagers στο διάστημα”

• 20 Φεβρουαρίου 7μμ στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Κτηρίου Κλεόβουλος του Πανεπιστημίου Αιγαίου ομιλία ανοιχτή στο κοινό με τίτλο: “Εξερεύνηση των πλανητών-από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια: Μία προσωπική Οδύσσεια”
Μετά την ομιλία για το κοινό θα ακολουθήσει αστροπαρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια του ερασιτεχνικού αστεροσκοπείου ̈Εύδημος ̈.

Ευχαριστούμε το Δήμο Ρόδου για την παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου, το
Παν/μιο Αιγαίου για την παραχώρηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του κτιρίου
Κλεόβουλος, την Α᾽ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου για την έμπρακτη στήριξη και χορηγία και
το Ίδρυμα Εμμανουήλ και Μαρίας Σταματίου για τη χορηγία της φιλοξενίας του Καθ.
Στ. Κριμιζή. Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιόφωνο Λυχνάρι, Εφημερίδα Ροδιακή.
Πληροφορίες: τηλ. 6972235681 email: elthchatz@gmail.com

ΣΥΝΤΟΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ Μ. ΚΡΙΜΙΖΗ
Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα (1961), το Master (1963) και το Διδακτορικό του (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής. Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004. Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων και των Voyagers 1 και 2 στους εξωτερικούς πλανήτες, τη Διαστρική Αποστολή Voyager, και την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και στον Τιτάνα. έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους οκτώ πλανήτες, καθώς επίσης και την αποστολή New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) που εξερεύνησε τον Πλούτωνα τον Ιούλιο, 2015. έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 560 εργασίες σε περιοδικά και βιβλία με πάνω από 12.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα. έχει λάβει τρείς φορές το NASA Exceptional Scientific Achievement Medal (1981, 1986, 2014), είναι διακεκριμένο μέλος (Εταίρος) της American Physical Society, της American Geophysical Union, της American Association for the Advancement of Science και του American Institute of Aeronautics and Astronautics, αποδέκτης του COSPAR’s Space Science Award (2002), του Basic Sciences Award (1994) της International Academy of Astronautics όπου προεδρεύει του Board of Trustees for Basic Sciences, το Χρυσό Μετάλλιο του Council of European Aerospace Societies (CEAS) (2011), το Jean Dominique Cassini Medal της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής ένωσης (EGU) (2014) της οποίας κηρύχθηκε Επίτιμο Μέλος, το James Van Allen Space Environments Award του American Institute of Aeronautics and Astronautics (2014) και το Voyager Silver Achievement Award της NASA (2014). Το 2015 το Smithsonian National Air and Space Museum της Ουάσινγτoν του απένειμε το Τρόπαιο για Συνολική Επίτευξη (Trophy for Lifetime Achievement). έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Αθηνών και Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2004) και διευθύνει το Γραφείο Διαστημικής έρευνας και Τεχνολογίας. Υπηρέτησε (2006-2010) ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), και διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) (2010-2013).

Διαβάστε ακόμη

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα