Να φύγουν τα ΜΑΤ από την Κω απαιτεί το περιφερειακό συμβούλιο

Να φύγουν τα ΜΑΤ από την Κω απαιτεί το περιφερειακό συμβούλιο

Να φύγουν τα ΜΑΤ από την Κω απαιτεί το περιφερειακό συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 113 ΦΟΡΕΣ

Εκφράζει επίσης την αντίθεσή του στο δημοψήφισμα για να μη διχαστεί η κοινωνία

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, με ψήφισμά του, που ενέκρινε χτες, με συντριπτική πλειοψηφία, πήρε αποστάσεις από την πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, για την διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την λειτουργία hot spot στο νησί, διαφοροποιούμενο με τον τρόπο αυτό με κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία που διαμορφώνει κλίμα διχασμού στην τοπική κοινωνία και εντείνει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, όσον αφορά την διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

Στο ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου επισημαίνει ότι επ΄ουδενί δεν πρέπει να επαναληφθούν στο νησί τα φαινόμενα του καλοκαιριού του 2015, ενώ τάσσεται υπέρ της ανάγκης δημιουργίας δομής διαχείρισης των ροών, με την προϋπόθεση της παραμονής προσφύγων και μεταναστών κατά το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα, των 48 – 72 ωρών, θέση με την οποία – όπως επισημαίνεται - συμφωνεί και ο Δήμος Κω ο οποίος έχει προτείνει δέκα εναλλακτικούς χώρους δημιουργίας της δομής ταυτοποίησης.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, με εξαίρεση τους δύο περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» που ψήφισαν «παρών».

Το ψήφισμα
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο μείζον προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί σήμερα η χώρα και ολόκληρη η Ευρώπη και με γνώμονα την προστασία της τοπικής κοινωνίας της Κω, στέκεται με σοβαρότητα απέναντι στα γεγονότα, επιδιώκοντας για άλλη μια φορά να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος και εκτόνωσης της κρίσης.

Με αυτό ως δεδομένο, το Περιφερειακό Συμβούλιο επικεντρώνεται σε όσα συμφωνούμε και μας ενώνουν και αντιτίθεται στην καλλιέργεια περαιτέρω διχαστικών διλημμάτων.
Συμφωνούμε όλοι ότι τα γεγονότα που σημάδεψαν την Κω μέσα στο 2015 δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να επαναληφθούν μέσα στο 2016.

Συμφωνούμε όλοι ότι απαιτείται η δημιουργία δομής διαχείρισης του προβλήματος, με την προϋπόθεση της παραμονής προσφύγων και μεταναστών κατά το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα. Θέση με την οποία συμφωνεί και ο Δήμος Κω ο οποίος προτείνει δέκα εναλλακτικούς χώρους δημιουργίας της δομής ταυτοποίησης.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πολύ νωρίς, από το καλοκαίρι του 2015 είχε προτείνει την λύση που σήμερα προωθείται ως η μόνη ρεαλιστική υπό τις παρούσες συνθήκες, που, αν η υλοποίησή της είχε επιτευχθεί, η βάση στην οποία θα συζητούσαμε όλοι σήμερα, θα ήταν εντελώς διαφορετική.

Δεδομένης της σοβαρότητας και της κρισιμότητας τους προβλήματος , η διαχείριση του οποίου υπερβαίνει τα γεωγραφικά όρια ενός νησιού, στόχος και ευθύνη όλων μας είναι να εργαστούμε πάνω σε όσα μας ενώνουν, για να προστατεύσουμε τον τόπο μας και τον Κωακό λαό, που έχει πληρώσει μέχρι σήμερα βαρύτατο τίμημα, από την επανάληψη ανεξέλεγκτων καταστάσεων και τις δυσμενείς συνέπειες αυτών σε βάθος χρόνου.
Συμφωνούμε ότι τα ΜΑΤ δεν έχουν καμία θέση στο νησί της Κω.

Οφείλουμε όλοι να πούμε «όχι στον διχασμό» και μαζί να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της κρίσης, με σεβασμό στο φαινόμενο το ίδιο, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, με προσήλωση στις αρχές του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου».

Η συνεδρίαση
Όπως είχε γράψει η «Ρ» το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης στη χτεσινή συνεδρίαση του σώματος λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης στην Κω.
Μάλιστα ο έπαρχος Κω Γιώργος Χαλκιδιός, στο πλαίσιο ενημέρωσης του σώματος, περιέγραψε την κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα τονίζοντας ότι έπρεπε από πέρσι να υλοποιηθεί η λύση που πρότεινε η περιφέρεια.

Αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις είναι μειωμένες σε ποσοστό 38% κατά μέσο όρο με τους τ.ο. να ασκούν αφόρητες πιέσεις στους ξενοδόχους για μειώσεις.
Το νησί όλο το προηγούμενο διάστημα θύμιζε εμπόλεμη περιοχή ενώ τα γεγονότα σύμφωνα με τον κ. Χαλκιδιό έφτασαν μέχρι τον Καναδά και την Αυστραλία από όπου επικοινώνησαν μαζί του.

Πάντως σύμφωνα με τον ίδιο μόλις η κατάσταση άρχισε να παρουσιάζει κάποια σημάδια βελτίωσης και η πτώση από την Αγγλία έφτασε το 19% και από τη Γερμανία το 18% ήρθαν τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών και έκαναν το γύρο του κόσμου.
Σύμφωνα με τον έπαρχο η αποκατάσταση της τάξης και της ομαλότητας θα συμβάλει στην επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων του νησιού. Όπως ο ίδιος υπογράμμισε οι κάτοικοι του νησιού δεν ήταν ενημερωμένοι για τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής και για το ποιος ακριβώς είναι ο προγραμματισμός και το έργο τους, και επεσήμανε ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος θα διχάσει το νησί.

Άλλες τοποθετήσεις
Άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι, όπως ο επικεφαλής της μειοψηφίας Γιάννης Μαχαιρίδης, τόνισε ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός στους πρόσφυγες από τις εμπόλεμες περιοχές και στους οικονομικούς μετανάστες, ζητώντας να γίνεται στο κέντρο υποδοχής στην Κω μόνο η ταυτοποίηση και να μη μεταβληθεί αυτό σε φυλακή για τους παράνομους μετανάστες μέχρι να βρεθεί τρόπος να σταλούν πίσω στη χώρα από την οποία έφτασαν.

Η περιφερειακή σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μαρία Χατζηγιάννη, υπογράμμισε ότι οι προσφυγικές ροές θα σταματήσουν μόνο αν σταματήσουν οι διάφορες κυβερνήσεις να εκμεταλλεύονται τις χώρες από τις οποίες προέρχονται εκφράζοντας την ευχή να μην αποτελέσουν τα hot spot κέντρα εγκλωβισμού για τους ανθρώπους αυτούς.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος ο οποίος ενημέρωσε το σώμα για τη συζήτηση που έγινε με το ίδιο αντικείμενο στην κεντρική επιτροπή της ΚΔΕΔΕ στην οποία μετέχει. Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος δυστυχώς η Τουρκία τον προηγούμενο μήνα, πήρε πίσω μόνο 100 άτομα και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ετοιμαστούμε κατάλληλα γιατί οι προσφυγικές ροές δεν θα σταματήσουν.

Από την πλευρά του ο σύμβουλος Γιάννης Καμπανής από την Κω στάθηκε στο γεγονός ότι οι κάτοικοι του νησιού δεν έχουν ενημέρωση για το πώς θα λειτουργήσει το κέντρο καθώς αν γνώριζαν λεπτομέρειες τότε δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι το φαινόμενο πρέπει να καταπολεμηθεί στην Τουρκία και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η περισυλλογή νεκρών παιδιών σε λίγο θα… τους γίνει συνήθεια στην Κω.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η συνάδελφός του Ειρήνη Σβύνου, που επεσήμανε ότι οι κάτοικοι της Κω είναι δηλητηριασμένοι και διχασμένοι, προσθέτοντας ότι έπρεπε να αποβάλλουν τους φόβους τους και να καθορίσουν στο νησί μία στρατηγική επίλυσης του προβλήματος.
Η κακή πληροφόρηση ήταν κακός σύμβουλος είπε η κα Σβύνου και τόνισε ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος θα είναι ένα… πλυντήριο πολιτικών ευθυνών.

Ο περιφερειάρχης
Τέλος ο περιφερειάρχης κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε ότι ο θέμα έχει πάρει μεγάλη έκταση και έχει επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού.
Η περιφέρεια όπως είπε δρομολόγησε το πλοίο και μετέφερε τους πρόσφυγες στην Αθήνα, αλλά δεν κατάφερε να μεταφέρει εκτός πόλης τη διαδικασία ταυτοποίησης. Ο λαός έδειξε απίστευτη αντοχή, υπογράμμισε ο κ. Χατζημάρκος ενώ μιλώντας για την πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος είπε ότι ο διχασμός πρέπει να σταματήσει και είναι τουλάχιστον ανευθυνότητα να διαχωριστεί ο λαός σε πατριώτες και προδότες.
Πάντως από αρκετούς περιφερειακούς συμβούλους όπως για παράδειγμα από το Μιχάλη Μπαριανάκη, επισημάνθηκε το γεγονός ότι ενώ και σε άλλα νησιά υπάρχει το ίδιο πρόβλημα, πουθενά δεν είδαμε τις καταστάσεις που σημειώθηκαν στην Κω και αναρωτήθηκε το γιατί.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το Αγαθονήσι με 100 κατοίκους που δέχτηκε περίπου 30.000 πρόσφυγες!.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου