Ελαστικά αυτοκινήτου: Τόσο σημαντικά όσο και η ασφάλειά μας

Ελαστικά αυτοκινήτου: Τόσο σημαντικά όσο και η ασφάλειά μας

Ελαστικά αυτοκινήτου: Τόσο σημαντικά όσο και η ασφάλειά μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 361 ΦΟΡΕΣ

Όσο μπορούμε να φανταστούμε την καθημερινότητά μας χωρίς… παπούτσια, άλλο τόσο μπορούμε να σκεφτούμε το αυτοκίνητό μας χωρίς λάστιχα. Η μηχανή και οι τροχοί είναι βέβαια τα στοιχεία εκείνα που ευθύνονται για την κίνηση, αλλά τα ελαστικά είναι αυτά που έρχονται σε άμεση επαφή με τον δρόμο, υφίστανται τις κακοτεχνίες και τις «ιδιοτροπίες» του, ενώ καλούνται και να ακινητοποιήσουν απόλυτα το όχημα όταν ο οδηγός του πρέπει να το σταματήσει.

Από τα πρώτα πειραματικά λάστιχα που εμφανίστηκαν στα μέσα του προπερασμένου αιώνα μέχρι και σήμερα κύλησε πολύς χρόνος και ο τομέας αυτός, όπως και όλοι οι άλλοι, εξελίχθηκε ραγδαία και φτάσαμε στα σημερινά ελαστικά που είναι πράγματι πολύ καλύτερα ποιοτικά και –το κυριότερο – πολύ πιο ασφαλή. Ο σύγχρονος οδηγός-καταναλωτής μπορεί να διαλέξει από μια ευρεία γκάμα ελαστικών, τόσο ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες όσο και με βάση το αυτοκίνητό του και το πώς το χρησιμοποιεί. Π.χ. άλλο λάστιχο αυτοκινήτου απαιτείται για συχνές εκδρομές στο βουνό, άλλο για κίνηση συνέχεια στο χιόνι και άλλο για τη μετακίνηση στην πόλη.

Μετά την αγορά των κατάλληλων ελαστικών η μέριμνα του οδηγού θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συντήρησή τους και στους ελέγχους στους οποίους ενδείκνυται να υποβάλλονται για τη σωστή λειτουργία τους, κατά βάση σε εξειδικευμένα συνεργεία ή ΚΤΕΟ. Τεχνικά στοιχεία όπως η πίεση και οι αυλακώσεις των ελαστικών που δείχνουν αν και κατά πόσον έχουν φθαρεί πρέπει να εξετάζονται διεξοδικά και αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα πρέπει να γίνει αντικατάστασή τους. Ούτως ή άλλως όμως υπάρχει όριο ζωής για τα λάστιχα, και αυτό είναι πάνω-κάτω τα τρία χρόνια.

Σημαντικό είναι επίσης ο οδηγός να έχει εξοικείωση με αυτό το αντικείμενο και να ξέρει να αλλάζει λάστιχο αν παραστεί ανάγκη. Επιβάλλεται επίσης να έχει μαζί του τα απαραίτητα εργαλεία για την αλλαγή, όπως είναι ο γρύλος, το προειδοποιητικό τρίγωνο και, φυσικά, το ανταλλακτικό λάστιχο (ρεζέρβα) που θα αντικαταστήσει το φθαρμένο. Πολλές φορές τα ΚΤΕΟ κάνουν δώρο έναν γρύλο ή ένα τρίγωνο ύστερα από τον τεχνικό έλεγχο.

Εκείνο που πάντως δεν γνωρίζουν κάποιοι οδηγοί είναι πως δεν ενδείκνυνται όλα τα λάστιχα για όλους τους τύπους αυτοκινήτων. Υπάρχουν ελαστικά που ταιριάζουν περισσότερο σε μικρού κυβισμού και όγκου αυτοκίνητα και άλλα που είναι καταλληλότερα για πιο θηριώδη οχήματα, όπως είναι τα τζιπ. Καλό είναι λοιπόν να συνυπολογίζεται ο τύπος του αυτοκινήτου στην αγορά των ελαστικών.

Λίγοι επίσης γνωρίζουν πως υπάρχουν χειμερινά και θερινά λάστιχα, ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες όπου θα χρησιμοποιηθούν. Άλλες είναι οι οδηγικές απαιτήσεις π.χ. σε έναν ξερό δρόμο το καλοκαίρι και άλλες σε έναν λασπώδη χωμάτινο δρόμο ενός χωριού τον χειμώνα. Μια άλλη, ιδιαίτερη κατηγορία είναι τα vintage λάστιχα, για όσους θέλουν να δώσουν στο αυτοκίνητό τους άρωμα και χρώμα… περασμένων δεκαετιών.

Μπορεί λοιπόν τα ελαστικά του αυτοκινήτου να αποτελούν αξεσουάρ και αναλώσιμο τμήμα του αυτοκινήτου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να τα φροντίζουμε όσο και τα υπόλοιπα τμήματα του οχήματος. Μια ενδελεχής έρευνα αγοράς που θα συνυπολογίζει πρωτίστως την ασφάλειά μας, τον τύπο του αυτοκινήτου μας, τις οδηγικές μας ανάγκες και τα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε εγγυάται τη σωστή επιλογή ελαστικών για μια άνετη και ξένοιαστη οδήγηση.

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη