Ξενάγηση του Πολιτιστικού Ιδρύματος “Κλεόβουλος ο Λίνδιος” στην Αθήνα

Ξενάγηση του Πολιτιστικού Ιδρύματος “Κλεόβουλος ο Λίνδιος” στην Αθήνα

Ξενάγηση του Πολιτιστικού Ιδρύματος “Κλεόβουλος ο Λίνδιος” στην Αθήνα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 265 ΦΟΡΕΣ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος» οργάνωσε την ημέρα της Εορτής των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου 2016), τις μεταμεσημβρινές ώρες, Επίσκεψη - Ξενάγηση στην περίφημη Αθηναϊκή Τριλογία ( Πανεπιστήμιο, Ακαδημία και Εθνική Βιβλιοθήκη).

Η Ξεναγός και Αθηναιογράφος κυρία Άρτεμις Σκουμπουρδή και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, ξενάγησε μέλη και πολυάριθμους φίλους. Στην Ξενάγηση παρέστη επίσης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος» κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας και Διευθυντής του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κυρία Σκουμπουρδή αναφέρθηκε στην ιστορία των Μνημείων που θεωρούνται παγκοσμίως τα σπουδαιότερα κτίρια του Κλασικισμού. Οι επίσημες αίθουσες τελετών άνοιξαν για τα μέλη και φίλους του Ιδρύματος, που και χάρηκαν την ομορφιά τους.

Η Τριλογία (οδός Πανεπιστημίου)
Η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο και η Ακαδημία (από αριστερά προς τα δεξιά) αποτελούν την περίφημη «Τριλογία». Πρόκειται για μνημεία σχεδιασμένα και εκτελεσμένα από τους δημιουργούς του Αθηναϊκού Κλασικισμού, τους κορυφαίους αρχιτέκτονες του 19ου αι., τους αδελφούς Χριστιανό Χάνσεν (1803 -1883) και Θεόφιλο Χάνσεν (1813-1891), από τη Δανία. Μέσα από τα έργα αυτά αναδεικνύονται ως εισηγητές του Αθηναϊκού Κλασικισμού. Η Τριλογία αποτελεί ό,τι ωραιότερο έχει να επιδείξει η πόλη των Αθηνών μετά τα Αθάνατα Μνημεία της Ακροπόλεως.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
Είναι ένα από τα παλαιότερα και ωραιότερα οικοδομήματα της νεοκλασικής Αθήνας, το απλούστερο και μεγαλοπρεπέστερο. Θεμελιώνεται στις 2 Ιουλίου 1939, σε σχέδια του Χριστιανού Χάνσεν. Το 1842 μεταφέρο -νται οι δραστηριότητες του Πανεπιστημίου, από το Ριζόκαστρο (οικία Κλεάνθους -Παλαιό Πανεπιστήμιο) στο ημιτελές κτίριο στο Βουλεβάριον (οδός Πανεπιστημίου -Ελ. Βενιζέλου).

Ο ζωγραφικός διάκοσμος ανατίθεται το 1861 από τον Σίμωνα Σίνα στον Βαυαρό Ζωγράφο και Καθηγητή της Ακαδημίας του Μονάχου Karl Rahl. Ο Rahl πέθανε ξαφνικά το 1865 και, τελικά, η εκτέλεση της ζωγραφικής συντελείται το 1888 από τον μαθητή του Πεμπιέτσκι, με χορηγία του ομογενούς στη Βιέννη Νικ. Δούμπα.

Η ανέγερση του Πανεπιστημίου οφείλεται στις συνδρομές Ελλήνων και Φιλελλήνων.
Έως την έξωση του Όθωνα (1862) ονομάζεται Οθώνειον, κατά την ευρωπαϊκή παράδοση. Στη συνέχεια γίνεται Εθνικόν ενώ, το 1911 , σύμφωνα με εντολή της Διαθήκης του ευεργέτη Δομπόλη, φίλου του Ιωάννη Καποδίστρια, χωρίστηκε σε Καποδιστριακόν (Θεωρητικές Σχολές) και Εθνικόν (Θετικές Επιστήμες).

Το 1922, επί Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώνονται οι Σχολές και, έκτοτε, λέγεται Εθνικόν και Καποδιστριακόν.
Η Ακαδημία Αθηνών
Χορηγός της ήταν ο Σίμων Σίνας, που ανέθεσε στον Θεόφιλο Χάνσεν τα σχέδια και το κτήριο θεμελιώνεται στις 2 Αυγούστου 1859. Στις αρχές του 1861, ο Χάνσεν στέλνει για επίβλεψη της οικοδομής τον Ziller.

Το 1863, μετά την έξωση του Όθωνα, ο Σίνας, δυσαρεστημένος , διακόπτει τη χρηματοδότηση έως το 1868. Μετά τον θάνατό του, η γυναίκα του, Ιφιγένεια, προσφέρει χρήματα για την αποπεράτωση των έργων. Ο καταπληκτικός γλυπτικός διάκοσμος εκτελείται από τον Λεωνίδα Δρόση. Ο εσωτερικός ζωγραφικός διάκοσμος είναι δημιούργημα του καθηγητή της ζωγραφικής στη Βιέννη, Γκρίπενκερλ. Πραγματεύεται τον σπουδαίο μύθο του Προμηθέα.

Στις 16 Δεκεμβρίου 1885 γίνονται πανηγυρικά τα εγκαίνια και η Ιφιγένεια Σίνα προσφέρει ως προικοδότηση 800.000 δρχ. Αλλά, ο τότε Πρωθυπουργός Δεληγιάννης αρνείται το ποσόν, σκεπτόμενος τι θα απογίνει το ίδρυμα, όταν θα εξαντληθούν τα χρήματα αυτά! Όταν, ένα χρόνο αργότερα, ο νέος Πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης ζητεί τα χρήματα, ο οίκος Σίνα έχει πτωχεύσει. Έτσι, η Ακαδημία θα παραμείνει κλειστή έως το 1926.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη
Ιδρύεται το 1829 στην Αίγινα, από τον Ιωάννη Καποδίστρια και το 1884 μεταφέρεται στην Αθήνα, στο χαμάμ του Σταροπάζαρου. Ο Χαρίλαος Τρικούπης αναθέτει στον Θεόφιλο Χάνσεν τη σύνταξη σχεδίων για το κτίσιμο της Βιβλιοθήκης, χωρίς όμως να υπάρχουν τα κονδύλια.

Το 1887 ο Παναγής Βαλλιάνος χρηματοδοτεί με 2.500.000 δρχ. και το Δημόσιο Ταμείο βάζει άλλες 500.000, οπότε ξεκινούν τα έργα. Αποπερατώνεται το 1902, σε απλουστευμένη μορφή, λόγω ελλείψεως χρημάτων. Σήμερα το Ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΙΑΡΧΟΥ χρηματοδοτεί νέο επιβλητικό κτίριο Βιβλιοθήκης, στο Δέλτα Φαλήρου που πρόκειται να περατωθεί στα επόμενα δύο χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων