Με αναπτερωμένο ηθικό επιστρέφουν οι εκπρόσωποι της Ρόδου από το Βερολίνο

Με αναπτερωμένο ηθικό επιστρέφουν οι εκπρόσωποι της Ρόδου από το Βερολίνο

Με αναπτερωμένο ηθικό επιστρέφουν οι εκπρόσωποι της Ρόδου από το Βερολίνο

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 535 ΦΟΡΕΣ

Υπάρχει πάντως προβληματισμός για το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου

Με αναπτερωμένο το ηθικό επιστρέφουν από την έκθεση του Βερολίνου οι τουριστικοί επιχειρηματίες της Ρόδου καθώς τα μηνύματα που εισέπραξαν είναι ότι υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθεί αρκετά η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Το ζήτημα του προσφυγικού το οποίο θεωρούσαν όλοι ότι θα ήταν το πρώτο στην ατζέντα των συζητήσεων που θα «άνοιγαν» οι τουριστικοί οργανισμοί, δε φάνηκε τελικά να τους απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς οι υψηλές τιμές και η αύξηση του ΦΠΑ ήταν τα ζητήματα που αναδείχθηκαν από την πλευρά τους.
Στο συμπέρασμα που κατέληξαν όλοι ήταν ότι το ξεκίνημα της τουριστικής σαιζόν στη Ρόδο δεν θα είναι καλό, αλλά η ασφάλεια του προορισμού μας και το γεγονός ότι οι ανταγωνιστές μας γνωρίζουν μεγάλη κρίση θα αμβλύνουν την αρνητική εικόνα που υπάρχει.

Πάντως οι ξένοι τουρ οπερέιτορς στέκονται ιδιαίτερα στις τιμές που θα δώσουν οι ξενοδόχοι μας και για το λόγο αυτό ζητούν να τους στηρίξουν σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική ώστε και εκείνοι από την πλευρά τους να διαμορφώσουν ένα πιο δελεαστικό πακέτο για να γεμίσουν τα αεροπλάνα προς τη Ρόδο.

Σημειώνεται πως όλοι συμφωνούν στο ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την εξέλιξη του 2016.

Γ. Τσέλιος
Ειδικότερα μιλώντας στη «Ρ» από την έκθεση ΒΙΤ ο αντιπρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ρόδου Γιώργος Τσέλιος, επιβεβαίωσε το θετικό κλίμα που υπήρξε όλες αυτές τις μέρες στο περίπτερο της περιφέρειας, και το γεγονός ότι οι συνεργάτες των ξενοδόχων εστιάστηκαν στην ουσία του θέματος αποφεύγοντας να αναφερθούν σε άλλα ζητήματα όπως το προσφυγικό.

Βέβαια όπως είπε το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα υπαρκτό αλλά δεν αναδεί-χθηκε ως κυρίαρχο (κάτι που τους ανακούφισε), χωρίς να παραβλέπουμε το γεγονός ότι ακόμα η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει τελείως ως προς τις ταξιδιωτικές τάσεις των ευρωπαίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αεροπορικές θέσεις που προγραμματίστηκαν παραμένουν, όμως για να γεμίσουν χρειάζεται όπως ειπώθηκε να συμβάλλουμε κι εμείς. Καλύτερες τιμές σημαίνει πιο φθηνό πακέτο και έτσι τα αεροπλάνα θα γεμίσουν πιο εύκολα. Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει για το ξεκίνημα της σαιζόν καθώς οι μήνες Απρίλιος και Μάιος δε φαίνεται να σημειώνουν καλή απόδοση, κάτι που ίσως παρατηρηθεί και στο τέλος της τουριστικής περιόδου.

Εκείνο που διαπιστώθηκε στην έκθεση είναι ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λόγω των βομβιστικών επιθέσεων (ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο περίπτερό της δεν υπήρχε καθόλου κίνηση), ενώ και Τυνησία, Αίγυπτος επίσης θα έχουν σοβαρές απώλειες.


Σταδιακή βελτίωση
Η αίσθηση που έχουν οι ξενοδόχοι από το κλίμα που αντιμετώπισαν στη Γερμανία είναι ότι οι απώλειες σταδιακά θα αρχίσουν να μειώνονται χωρίς να πρέπει να περιμένουμε… θαύματα, ενώ ενδεικτικό της καλής ψυχολογίας που δε σταματά να υπάρχει είναι ότι έγιναν και οι πρώτες συζητήσεις για το 2017! Αποδεδειγμένα νικητές της φετινής τουριστικής περιόδου θα είναι η Κρήτη, η Χαλκιδική και τα Ιόνια νησιά.

«Όμως η σαιζόν για τη Ρόδο δεν έχει χαθεί, μπορεί η κατάσταση να βελτιωθεί σημαντικά και αυτό θα γίνει με συστηματική και συνεχή προσπάθεια για το επόμενο διάστημα. Άλλωστε οι συνεργάτες μας ξέρουν ότι στη Ρόδο θα βρουν καλές τουριστικές υπηρεσίες» δηλώνει ο κ. Τσέλιος, ο οποίος συστήνει ψυχραιμία και μεθοδικότητα με απαραίτητη προϋπόθεση τη σταθερή πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.

Γ. Ματσίγκος
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκτιμήσεις του προέδρου του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργου Ματσίγκου, ο οποίος και εκείνος διαβλέπει μία αισιοδοξία και πολλά περιθώρια βελτίωσης, όμως στέκεται ιδιαίτερα στην επαναφορά των μειωμένων συντελεστών για να μπορέσει ο τουρισμός στη Ρόδο να απογειωθεί.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι μπορεί για το γενικό τουρισμό στη χώρα να προδιαγράφεται μία αύξηση που φτάνει το 5%, αλλά για τη Ρόδο παρατηρείται μείωση που πλησιάζει το 10% με βάση την εικόνα που υπάρχει σήμερα.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στη «Ρ» οι χώρες από τις οποίες παρατηρείται μία καλύτερη εικόνα είναι η Γερμανία, η Αγγλία και τα Σκανδιναβικά κράτη ενώ όλες οι άλλες χώρες Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία, Ρουμανία κλπ καταγράφουν μείωση από 10% έως 30%.
Πάντως σε ό,τι αφορά τους Γερμανούς ο πρόεδρος του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων, υπογραμμίζει ότι σε ποσοστό 11% είναι αναποφάσιστοι για το αν θα κάνουν και που διακοπές φέτος. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παρά τις προσφορές σε ποσοστό 50% που έκαναν οι Τούρκοι και δεν είχαν αποτέλεσμα σε Γερμανούς και Άγγλους μας δίνει πολλές ελπίδες.

Μεγάλο ερωτηματικό εξακολουθεί να παραμένει η Ρωσική αγορά, με τους τουριστικούς επιχειρηματίες να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην έκθεση της Μόσχας και τις επαφές που θα έχουν εκεί στις 23 του μήνα.

Σημειώνεται ότι και ο κ. Ματσίγκος από την πλευρά του εκτιμά ότι είναι εφικτή μία ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα αν ξεπεραστούν τα εμπόδια να «πιάσουμε» τα περσινά ποσοστά και να τα ξεπεράσουμε σε κάποιο μικρό ποσοστό.

Και για τον ίδιο είναι καθοριστικής σημασίας το ξεκίνημα της σαιζόν, το οποίο δυστυχώς δε φαίνεται να ικανοποιεί προς το παρόν, ενώ σε ότι αφορά το προσφυγικό διαπιστώνει ότι δεν αποτελεί ουσιαστικό θέμα συζήτησης για κανέναν μετά μάλιστα και τη λήψη μέτρων από τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας τα οποία απέκλεισαν την είσοδο με αστυνομικές δυνάμεις στα παράλια σε κάθε έναν που θέλει να περάσει στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη