Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 846 ΦΟΡΕΣ
> Φασόλια μπαρμπούνια
• 1/2 κιλό μπαρμπούνια χλωρά ξεφλουδισμένα
• 1-2 κρομμύδια ξυσμένα
• 4-5 κλωνάρια μαϊντανό
• 2-3 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξυσμένες
• 1-2 κόκκινες πιπεριές καυτερές
• αλάτι,πιπέρι
• λάδι
Πλένουμε τα μπαρ-μπούνια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Το λάδι, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, το κρομμύδι, την ντομάτα, τις πιπεριές και το αλάτι. Προσθέτουμε νερό να τα σκεπάζει και τ’ αφήνουμε να σιγοψηθούν, ώσπου να μείνουν με το λάδι τους.
Τα ξερά μπαρμπούνια μαγειρεύονται με τον ίδιο τρόπο, αφού τα μουσκέψουμε από βραδύς σε μπόλικο νερό, που το πετούμε.
> Ελιένες ή ελιόπιτες
• 1 1/2 κιλό ζύμη ψωμιού
• 1 φλυτζάνι λάδι
• ελιές ζουπες
• πιπέρι
Φτιάχνουμε τη ζύμη, προσθέτουμε σ'αυτήν το λάδι και ζυμώνουμε, μέχρι να σμίξουν καλά. Για την κάθε πίτα ανοίγουμε φύλλο πάχους ένα δάκτυλο και μεγέθους ρηχού πιάτου. Βάζουμε στη μέση καμιά δεκαριά ελιές ζούπες . Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και διπλώνουμε τις άκρες προς το κέντρο, για να σκεπαστούν οι ελιές και οι πίττες να πάρουν μέγεθος πιάτου τσαγιού.
Τις πιέζουμε με τα χέρια μας να ισιώσουν και τις βάζουμε στο ταψί με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω. Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε ν' ανέβουν. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε πίτες, αντικαθιστώντας τις ελιές μ' ένα χερόβολο (φούχτα) ασκινόκαρπο.
*Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.
Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.