Διακρατική Συνάντηση Εκπαιδευτικών στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Ρόδου

Διακρατική Συνάντηση Εκπαιδευτικών  στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Ρόδου

Διακρατική Συνάντηση Εκπαιδευτικών στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 881 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο Προγράμματος Erasmus+/KA2

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η Διακρατική Συνάντηση του Προγράμματος Erasmus+ στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης ΚΑ2 / Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου.

Πρόκειται για τη 2η Διακρατική Συνάντηση ενός διετούς σχεδίου με τίτλο “Europe en jeux, sports d’ici et d’ailleurs” [«Η Ευρώπη σε παιχνίδια, αθλήματα από εδώ και από αλλού»], η οποία φιλοξενήθηκε στους χώρους του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου στο Μέγαρο Ακαδημίας. Η 1η Διακρατική συνάντηση του σχεδίου είχε φιλοξενηθεί τον περασμένο Νοέμβρη 2015 από το σχολείο École Publique Charenton στο Παρίσι, το οποίο και συντονίζει το πρόγραμμα. Η 2η διακρατική συνάντηση διήρκησε από τις 5 έως τις 7 Απριλίου και σε αυτή συμμετείχαν, εκτός από την Παιδαγωγική Ομάδα Erasmus+ του 1ου Πειραματικού ΔΣ, δεκαπέντε εκπαιδευτικοί από τα σχολεία-εταίρους, από το Σλίβεν της Βουλγαρίας, τη Σμύρνη της Τουρκίας και το Παρίσι.

Την πρώτη μέρα των εργασιών, τους φιλοξενούμενους εκπαιδευτικούς αρχικά υποδέχθηκε ο Διευθυντής του 1ου Πειραματικού ΔΣ κ. Ηλίας Αθενάς-Βασιλειάδης καθώς και ο Σύμβουλος Παιδαγωγικής Καθοδήγησης κ. Χαράλαμπος Ψαράς. Μετά από μία σύντομη παρουσίαση της ιστορίας του κτιρίου της Ακαδημίας και της ιδιαίτερης λειτουργίας των Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων, οι εκπαιδευτικοί των συνεργαζόμενων χωρών επισκέφθηκαν τις τάξεις του 1ου Πειραματικού ΔΣ, ήρθαν σε επαφή και γνωρίστηκαν με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων. Οι συναντήσεις ήταν ιδιαίτερα θερμές και πολύ ενθουσιώδεις, απόδειξη της ενεργούς συμμετοχής των μαθητών και των εκπαιδευτικών και του κοινού ενδιαφέροντος για επιτυχή πραγματοποίηση του σχεδίου.

Εκτός αυτού, ξεναγήθηκαν και στους χώρους των υπόλοιπων σχολείων που στεγάζονται στο Μέγαρο Ακαδημίας, γνωρίστηκαν με τους διευθυντές του 2ου Πειραματικού ΔΣ, του 8ου Δημοτικού Σχολείου, του Νηπιαγωγείου και του Ειδικού Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου. Στη συνέχεια έγινε η πρώτη συνάντηση εργασίας, στην οποία συζητήθηκαν ζητήματα παιδαγωγικής φύσεως αναφορικά με την μέχρι τώρα πορεία, αλλά και την περαιτέρω εξέλιξη του σχεδίου, το οποίο έχει ως αντικείμενο τα παραδοσιακά παιχνίδια και αθλήματα.

Η δεύτερη μέρα των εργασιών ξεκίνησε με μια εποικοδομητική συνάντηση ανάμεσα στους φιλοξενούμενους εταίρους και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού ΔΣ Ρόδου. Σε αυτή είχαν την ευκαιρία οι γονείς, στο πλαίσιο μιας ευχάριστης συζήτησης να ανταλλάξουν με τους εκπροσώπους των τριών σχολείων πληροφορίες, εμπειρίες και ανησυχίες σχετικά με το ρόλο της εκπροσώπησης των γονέων στη σχολική καθημερινότητα, τον τρόπο εκλογής των συλλόγων, το ζήτημα των οικονομικών πόρων, τη συνεργασία μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών κλπ στην εκάστοτε χώρα.


Η δεύτερη μέρα των εργασιών και η Διακρατική Συνάντηση εν γένει κορυφώθηκε με μια συνάντηση στο Δημαρχείο Ρόδου, όπου παραβρέθηκαν η κα Αλίκη Μοσχή, Συντονίστρια της Επιτροπής Διεκδίκησης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 και Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο και ο κος Σέργιος Αϊβάζης, Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου. Αφού ο διευθυντής του 1ου Πειραματικού ΔΣ και η κ. Αλεξάνδρα Σιώπη, καθηγήτρια γαλλικών του σχολείου και υπεύθυνη επικοινωνίας του Προγράμματος για το 1ο Πειραματικό, παρουσίασαν το σχέδιο και τους στόχους του, το λόγο πήρε η κ. Αλίκη Μοσχή, η οποία εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει συνεργασία μεταξύ του σχολείου και της Επιτροπής Διεκδίκησης, προκειμένου μέσω του εν λόγω Προγράμματος Erasmus+ το σχολείο να συνδράμει στην προσπάθεια της Ρόδου για ανάδειξη Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021. Στη συνέχεια ο κος Αϊβάζης δήλωσε και αυτός από την πλευρά του πρόθυμος να στηρίξει το Πρόγραμμα Erasmus+ μέσω των τοπικών πολιτιστικών φορέων, όπου αυτό είναι απαραίτητο και εφικτό. Η συνάντηση στο Δημαρχείο έκλεισε με μια θερμή υποδοχή της αποστολής από τον ίδιο το Δήμαρχο Ρόδου στο γραφείο του στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου επισφραγίστηκε η πρόθεση του Δήμου να στηρίξει τις δράσεις του σχολείου στο πλαίσιο του Προγράμματος.

Η δεύτερη μέρα εργασιών έκλεισε με μια συνάντηση εργασίας των εταίρων, στην οποία συζητήθηκαν ζητήματα οργανωτικής φύσεως για την περαιτέρω διεξαγωγή του σχεδίου. Οι επόμενοι σταθμοί του σχεδίου για την τρέχουσα σχολική χρονιά στο πλαίσιο των Διεθνικών Δραστηριοτήτων Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης είναι α) η Σμύρνη στις 16-20 Μαΐου, όπου εκπαιδευτικοί της Παιδαγωγικής Ομάδας Erasmus+ του 1ου Πειραματικού ΔΣ θα γίνουν δεκτοί από τους Τούρκους εταίρους, προκειμένου να παρουσιάσουν παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μας στους Τούρκους μαθητές και εκπαιδευτικούς και να τα παίξουν μαζί τους, β) η Ρόδος στις 30 Μαΐου-3 Ιουνίου 2016, όπου το 1ο Πειραματικό ΔΣ διεξάγει Εβδομάδα Παιχνιδιών και Μάθησης και θα υποδεχθεί Γάλλους και Βούλγαρους εκπαιδευτικούς από τα σχολεία - εταίρους του σχεδίου, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν τα παιχνίδια των αντίστοιχων χωρών, και γ) το Παρίσι 20-24 Ιουνίου 2016, όπου το École Publique Charenton του Παρισιού στο πλαίσιο της δικής του Εβδομάδας Παιχνιδιών και Μάθησης θα υποδεχθεί Έλληνες και Βούλγαρους εκπαιδευτικούς από τα σχολεία-εταίρους, για να παρουσιάσουν εκείνοι δικά τους παραδοσιακά παιχνίδια στους Γάλλους μαθητές.

Η τελευταία ημέρα της συνάντησης αφιερώθηκε στην επίσκεψη των εταίρων-εκπαιδευτικών στην Ακρόπολη της Λίνδου και στη συνέχεια στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, συνοδεία εκπαιδευτικών του 1ου Πειραματικού. Η περιήγηση ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση των εταίρων-εκπαιδευτικών στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου όπου ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο κ. Κοσμά Αγγελική, γονέα του σχολείου .

Όσο το Σχέδιο Erasmus+ βρίσκεται στην πλήρη εξέλιξή του, είναι όλο και πιο σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι η συμμετοχή σε αυτό αποτελεί μια πολύτιμη εμπειρία, κυρίως γιατί στον πυρήνα κάθε διοργάνωσης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+, βρίσκεται η ανθρώπινη επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικών μεταξύ τους, εκπαιδευτικών και γονέων, εκπαιδευτικών και φορέων κλπ, μέσα από την οποία διαμορφώνονται ανθρώπινοι δεσμοί που εμπλουτίζουν την εκπαιδευτική και σχολική καθημερινότητα.

Διαβάστε ακόμη

Ελεονώρα Ζουγανέλη: Αξιοποίηση του λογισμικού του EyeHarp στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου

Υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος Erasmus+ στη Σεβίλλη από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Αναβάλλεται το αυριανό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής

Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 12ου Δημοτικού Σχολείου σε πρόγραμμα στην Τενερίφη

«Από την Εφηβεία στην Ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες» - Ανοικτή εκδήλωση στο 1ο ΓΕΛ Ρόδου

Πρωτιά για το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μαθητές από τη Σεβίλλη της Ισπανίας στο Καζούλλειο - 2ο ΓΕ.Λ. Ρόδου