Τα τρία αδέλφια, δάσκαλοι των πολεμικών τεχνών

Τα τρία αδέλφια, δάσκαλοι των πολεμικών τεχνών

Τα τρία αδέλφια, δάσκαλοι των πολεμικών τεχνών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2894 ΦΟΡΕΣ


Συνέντευξη στο
Γιώργο Νικολή

Η “Ροδιακή” συνάντησε για μια συνέντευξη τα τρία αδέλφια που έχουν την μοναδικότητα να είναι και οι τρεις δάσκαλοι πολεμικών τεχνών με αρκετά μετάλλια σε εθνικούς και διεθνείς αγώνες. Το δρόμο που χάραξαν ακολουθούν και τα παιδιά τους αφού και αυτά ήδη έχουν αποκτήσει αρκετά μετάλλια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Είναι τα αδέλφια Κανελλόπουλοι, ο Παναγιώτης, ο Ιωάννης και ο Βασίλης που στον συνεργάτη μας επεξηγούν την αγάπη τους για το άθλημα των πολεμικών τεχνών, την σωματική και ψυχική υγεία, αυτοπεποίθηση και παιδεία που αποκτούν όσοι ασχολούνται σοβαρά με αυτού του είδους τα αθλήματα.

Πότε αρχίσατε να ασχολείστε με το άθλημα των πολεμικών τεχνών;
Παναγιώτης: Το μικρόβιο για τις πολεμικές τέχνες ξεκίνησε από τις ταινίες του Μπρους Λη και η ενασχόληση μου με τις Πολεμικές Τέχνες ξεκινά με την Ελληνορωμαϊκή στα μέσα της δεκαετίας του 1980 στην Αθήνα.
Γιάννης: Σαν αδέλφια δεν έχουμε μεταξύ μας μεγάλη διαφορά ηλικίας και το μικρόβιο για τις Πολεμικές Τέχνες που ξεκίνησε από τις ταινίες του Μπρους Λη ήταν μεταδοτικό μεταξύ μας όπου και οι τρεις είχαμε ο ένας το άλλον για αντίπαλο. Η πρώτη ερασιτεχνική μορφή στο άθλημα ήταν στο Jiu Jitsu, και την Πυγμαχία και η πρώτη οργανωμένη επαφή ήταν με το Wu Shu Kwan Kung Fu το 1987 στης Σέρρες ως φοιτητής.
Βασίλης: Ξεκίνησε ερασιτεχνικά με τα αδέλφια μου από τις ταινίες του Μπρους Λη. Συστηματικά από το 1990 με το Wu Shu Kwan Kung Fu.

Ποια είναι η φιλοσοφία σας για το άθλημα;
Παναγιώτης:
Θα έλεγα νους υγιής εν σώματι υγιή!! Ο κανόνας λέει ότι έχεις υγιές μυαλό όταν γυμνάζεις το σώμα σου και αυτό προσπαθούμε να ακολουθούμε και να περνάμε στους αθλητές μας και ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, οι οποίες έχουν ανάγκη την σημερινή εποχή να γαλουχηθούν με τέτοια ιδεολογία!
Γιάννης: Γενικά οι πολεμικές τέχνες αποτελούν ένα μονοπάτι αυτογνωσίας. Όταν το ανακαλύψεις βρίσκεις την απόλυτη ηρεμία.
Βασίλης: Όσο στερεότυπο και εάν ακούγετε έχει βαθύ νόημα. Οι πολεμικές τέχνες ανεξαρτήτου στυλ σε μαθαίνουν να μάχεσαι, αλλά ο αντίπαλος στην τελική είσαι εσύ ο ίδιος.

Έχετε ταξιδέψει εκτός Ελλάδος για θέματα που αφορούν τις πολεμικές τέχνες;
Παναγιώτης:
Όχι δεν έχει τύχει να ταξιδέψω εκτός Ελλάδας αλλά τα ταξίδια εντός με αφορμή Πανελλήνια και Διεθνή πρωταθλήματα με συμμετοχή δική μου και των αθλητών του Συλλόγου μας είναι αρκετά κάθε χρόνο και μας επιβραβεύουν με εμπειρίες και διακρίσεις!
Γιάννης: Η συνεχής προσωπική μου αναζήτηση για το αυθεντικό Κουνγκ Φου και ιδιαίτερα η αγάπη και ο σεβασμός προς τις Πολεμικές Τέχνες με οδήγησαν στην "Πηγή του Νεαρού Δάσους" και στον 34ης γενεάς μάχιμων μοναχών Σαολίν Σι Γιαν Ία (Μιάο Τζιέ). Έτσι τo καλοκαίρι του 2015 με την βοήθεια και την καθοδήγηση του δασκάλου Σι Γιάν Σαν (Χρήστου Παναγόπουλου) επισκέφτηκα τον ναό Φα Ουάνγκ στην Κίνα. Εκεί μελέτησα τον πατροπαράδοτο τρόπο εκπαίδευσης των Σαολίν ώστε να μεταφέρω στο νησί της Ρόδου την μέθοδο που χτίζεται η "δύναμη" και η "ενέργεια" του αυθεντικού Σαολίν Κουνγκ Φου.
Βασίλης: Όχι δεν έχει τύχει λόγο των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων.

Περιγράψτε τις σημαντικότερες στιγμές σας ως δάσκαλοι.
Παναγιώτης:
Σημαντικότερες στιγμές από αυτές που οι κόποι οι δικοί μου και των μαθητών μου επιβραβεύονται με νίκες και μετάλλια! Παρόλα αυτά σημαντικές στιγμές είναι και αυτές που ζω κάθε φορά που τελειώνει ένα Σεμινάριο μια Διοργάνωσή από αυτές που κάθε χρόνο κάνουμε εδώ στην Ρόδο με μεγάλη επιτυχία! Ένα από τα πιο πετυχημένα σεμινάρια ήταν αυτό με τον Έλληνα πρωταθλητή Μιχάλη Ζαμπίδη και μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις ήταν το Max Pain με συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη! Τέλος αποκλειστική προσωπική σημαντική στιγμή ήταν η αγωνιστική εμπειρία και διάκριση το 2011 με μια δεύτερη θέση στο ACROPOLIS INTERNATIONAL JU JITSU OPEN CHAMPIONSHIP σε ηλικία 44 ετών καθώς και η απόκτηση του διπλώματος προπονητή Kick Boxing από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το 2015.
Γιάννης: Ορισμένες από αυτές ήταν η κατάκτηση 1ων θέσεων των πρώτων αθλητών που κατέβασα στο Διεθνή και Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών (ΕΟΠΤ) στην Θεσσαλονίκη . Όπως επίσης και κάθε επόμενη διάκριση των αθλητών μου σε ανάλογα πρωταθλήματα αλλά και η αναγνώριση τους με αθλητικά βραβεία για τις επιτυχίες τους από τους τοπικούς φορείς (Δήμος Ροδίων ). Η τελευταία σημαντικότερη στιγμή ήταν όταν επισκέφτηκα την ΚΙΝΑ και τον Ναό των Σαολιν. Θα έλεγα την πηγή των Πολεμικών Τεχνών.
Βασίλης: Σημαντικότερες στιγμές είναι οι διακρίσεις των αθλητών και στους δυο συλλόγους, μιας και είμαι κοντά και στους δυο “ΜΑΧΗΤΗΣ” και “ΖΕΥΣ” και βοηθαω όπως μπορώ στον χρόνο που μπορώ καθότι η επαγγελματική μου ενασχόληση στο Νοσοκομείο της Ρόδου δεν μου αφήνει και πολλά περιθώρια.

Ποιες πολεμικές τέχνες διδάσκετε;
Παναγιώτης:
Ξεκίνησα στο στυλ Wu Shu Kwan Kung Fu αρχές της δεκαετίας του 90 με Δάσκαλο τον Γιάννη Κανελλόπουλο και σήμερα είμαι κάτοχος πιστοποιητικού 3ου Dan και με δίπλωμα Γ' κατηγορίας προπονητή από την Ελληνική Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών (ΕΟΠΤ) Είμαι κάτοχος πιστοποιητικού 2ου Dan της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Kick Boxing (ΠΟΚ). Kάτοχος πιστοποιητικού 2ου Dan στην WAKO έχοντας δίπλωμα προπονητή Γ' κατηγορίας της WAKO. Αναγνωρισμένο Δίπλωμα Προπονητή από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμου ( ΓΓΑ ) από τους πιστοποιημένους πλέον προπονητές για το Κick Βoxing στην Ρόδο! Εκπροσωπώ το το SST (STREET SURVIVAL TRAINING ) ως εκπαιδευτής με μαύρη ζώνη 1 Dan και το Combat Jiu Jitsu στα Δωδεκάνησα. Ξεκίνησα στο στυλ Wu Shu Kwan Kung Fu το 1987 και είμαι κάτοχος πιστοποιητικού 4ου Dan έχοντας Δασκάλους τους Φασουλα Βασίλειο και Σμιάρη Θωμά.
Γιάννης: Είμαι κάτοχος 4ου επιπέδου ως εκπαιδευτής στο Wing Chun Kung Fu. Έχοντας Δάσκαλο τον Dai Sifu ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟ εκπροσωπώντας τους Wing Chun Kung Fu Golden Dragons και από τον Φεβρουάριο του 2015 έχει δημιουργηθεί ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος για την άσκηση του Παραδοσιακού - Αυθεντικού Σαολίν Κουνγκ Φου & Τάι Τσι Τσουάν στα πλαίσια των σχολών της "Πηγής του Νεαρού Δάσους" στην πόλη της Ρόδου. Έχοντας Δάσκαλο τον 34ης γενεάς Μάχιμων Μοναχών Σαολίν Σι Γιαν Ία (Μιάο Τζιέ).
Βασίλης: Ξεκίνησα συστηματικά το 1990 στο στυλ Wu Shu Kwan Kung Fu με Δάσκαλο τον Γιάννη Κανελλόπουλο και σήμερα είμαι κάτοχος πιστοποιητικού 1ου Dan ως εκπαιδευτής.

Περιγράψτε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές σας με τους αθλητές σας, διακρίσεις κ.τ.λ.
Παναγιώτης:
Ο Α.Σ "Μαχητής" έχει αποκομίσει αρκετές διακρίσεις με τους μαθητές του σε Διεθνή και Πανελλήνια Πρωταθλήματα και συνεχίζει δυναμικά κάνοντας με να νιώθω υπερηφάνεια κάθε φορά που οι αθλητές μας φέρνουν διακρίσεις τιμώντας τον τόπο μας και τον σύλλογο μας! Υπερήφανος ακόμη περισσότερο που τα παιδιά μου ακολουθούν το ίδιο μονοπάτι αναλαμβάνοντας μάλιστα ο μεγαλύτερος από τους δυο γιους ο Κανέλλος Κανελλόπουλος με την επίβλεψη μου την νέα σύγχρονη σχολή στη Ρόδο από αρχές του 2016.Ειναι κάτοχος 1ου Dan στο WU SHU KWAN με δίπλωμα Γ 'κατηγορίας προπονητή από την ΕΟΠΤ και 1ου Dan της ΠΟΚ όπου και είναι μέλος με εμπειρίες σε ερασιτεχνικές και επαγγελματικές διοργανώσεις Πανελληνίου και διεθνούς επιπέδου! Ο ίδιος καθώς και πολλοί μαθητές του έχουν λάβει μέρος σε σεμινάρια διαφόρων Πολεμικών Τεχνών τόσο στην Ρόδο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα αποκομίζοντας πολλές χρήσιμες εμπειρίες.
Γιάννης: Είναι η ηθική επιβράβευση τόσο των αθλητών όσο και προσωπική από τις επιτυχίες των αθλητών σε διεθνή αλλά και Πανελλήνια Πρωταθλήματα.
Βασίλης: Νομίζω ότι με κάλυψαν τα αδελφια μου.

Ποια είναι η συμβουλή και η παιδεία που προσπαθείτε να περάσετε στους μαθητές σας;
Παναγιώτης:
Κάποιος ρώτησε κάποια στιγμή "δάσκαλε αφού μας μιλάς πάντα για ειρηνική επίλυση των διαφορών μας, γιατί μας διδάσκεις πολεμικές Τέχνες; "Και η απάντηση μου ήταν : "Καλύτερα να είσαι μαχητής σε ένα κήπο παρά κηπουρός σε μια μάχη". Το παραπάνω νόημα σε συνδυασμό με το αρχαίο ρητό "νους υγιής εν σώματι υγιή" νομίζω ότι είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να δώσει ένας δάσκαλός στους μαθητές του φορτώνοντας τους παράλληλα με τα ιδεώδη και τις αρχές του ήθους της αξιοπρέπειας και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο καθώς και της αγάπης προς την οικογένεια, τη θρησκεία και την πατρίδα μας!
Γιάννης: Η σχολή είναι μια μικρογραφία της ζωής γεμάτη δυσκολίες όπως μαθαίνεις –αγωνίζεσαι να μην τα παρατάς έτσι να είσαι και στην ζωή σου. Στο τέλος πάντα ανταμείβεσαι με τον έναν η τον άλλον τρόπο.
Βασίλης: Τίποτα δεν αποκτάται χωρίς κόπο και ιδρώτα. Να είσαι μαχητής στη σχολή αλλά και στη ζωή.

Κάτι με δικά σας λόγια.
Παναγιώτης:
Θα ήθελα να ενημερώσω ότι σαν υπεύθυνος του SST (STREET SURVIVAL TRAINING) στα Δωδεκάνησα δημιουργήσαμε την πρώτη σχολή VIP SECURITY στην Ρόδο με συμμετοχή εταιρειών Security και ετοιμάζουμε σχολείο Maritime με εκπαίδευση υποψηφίων στην ένοπλη συνοδεία πλοίων κατά της πειρατείας! Είμαι μέλος της WTA (WORLD TRAINING ASSOCIATION ) ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Τ.Α ΤΗΣ Ε.Ο.Π.Τ ΤΗΣ Π.Ο.Κ Και της WAKO Διοργανωτής ερασιτεχνικών και επαγγελματικών αγώνων πανδωδεκανησιακου και Πανελληνίου επιπέδου Εισηγητής σε διεθνή καθώς και Πανελλήνια συνέδρια πολεμικών Τεχνών.
Γιάννης: Θα ήθελα να επισημάνω ότι μέσω των πολεμικών τεχνών αλλά και γενικά μέσω της οποιαδήποτε σωματικής άσκησης αυτό που επιτυγχάνεται είναι η σωματική και ψυχική υγεία ένα αγαθό που πρέπει να έχουμε πάνω από όλα. Ας το προσέξουμε για εμάς αλλά και για τους δικούς μας ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος