Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να στεγνώνουμε τα χέρια μας;

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να στεγνώνουμε τα χέρια μας;

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να στεγνώνουμε τα χέρια μας;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 196 ΦΟΡΕΣ

Όταν το θέμα είναι η πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων, ο τρόπος με τον οποίο στεγνώνουμε τα χέρια μας εκτός σπιτιού μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός με το πλύσιμό τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως αποκαλύπτει, οι σύγχρονοι στεγνωτήρες χεριών που εκπέμπουν αέρα σε ριπές (στρώματα) συμβάλλουν περισσότερο στην εξάπλωση μικροβίων απ’ ό,τι οι συμβατικοί στεγνωτήρες που εκπέμπουν συνεχή θερμό αέρα.

Ο πιο ασφαλής τρόπος στεγνώματος είναι με τις κλασικές χάρτινες πετσέτες που υπάρχουν σε ειδικές συσκευές στις τουαλέτες των καταστημάτων, αναφέρουν στην «Επιθεώρηση Εφηρμοσμένης Μικροβιολογίας» (JAM) οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ουέστμινστερ που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη.

Για τους σκοπούς της μελέτης, ομάδα εθελοντών φόρεσαν γάντια και έπλυναν τα χέρια τους με ένα διάλυμα που περιείχε ένα αβλαβές βακτήριο. Στη συνέχεια τα στέγνωσαν με έναν από τους τρεις προαναφερθέντες τρόπους.

Οι ερευνητές μέτρησαν την διασπορά και τις συγκεντρώσεις του βακτηρίου σε διάφορες αποστάσεις και ύψη από τις συσκευές, διαπιστώνοντας ότι αμέσως μετά το στέγνωμα και σε ύψος 0,15-1,65 μέτρα οι σύγχρονοι στεγνωτήρες διέσπειραν 60 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ ό,τι οι συμβατικοί και 1.300 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ ό,τι οι χάρτινες πετσέτες.

Επιπλέον, με την δύναμη που εκπέμπουν οι σύγχρονοι στεγνωτήρες τον αέρα, εξαπλώνουν τα βακτήρια σε απόσταση έως 3 μέτρα, οι συμβατικοί στεγνωτήρες σε απόσταση έως 75 εκατοστά και χάρτινες πετσέτες έως 25 εκατοστά.

Σε όλες τις αποστάσεις έως τα 3 μέτρα, οι σύγχρονοι στεγνωτήρες διασπείρουν 20 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ ό,τι οι συμβατικοί και 190 φορές περισσότερα απ’ ό,τι οι χάρτινες πετσέτες, γράφουν οι ερευνητές.

Σημαντική διαφορά στο βακτηριακό φορτίο του αέρα, τέλος, υπάρχει ακόμα και 15 λεπτά έπειτα από το στέγνωμα, προσθέτουν.
Τα ευρήματα αυτά απηχούν εκείνα μελέτης του 2014, την οποία είχαν πραγματοποιήσει επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ληντς.

Εκείνη η μελέτη είχε διεξαχθεί σε δημόσια αποχωρητήρια και είχε δείξει ότι το βακτηριακό φορτίο στον αέρα γύρω από τους σύγχρονους στεγνωτήρεςείναι 27 φορές υψηλότερο απ’ ό,τι γύρω από τη συσκευή με τις χάρτινες πετσέτες.

Η διαφορά με τη νέα μελέτη ίσως οφείλεται στο ότι η μελέτη του Ληντς είχε γίνει σε αληθινές συνθήκες και με αληθινά επίπεδα βακτηρίων στον αέρα, εκτιμούν οι ειδικοί.
«Οι διαφορές στον τρόπο λειτουργίας των διαφόρων συσκευών μπορεί να εξηγούν την τεράστια διαφορά στο βακτηριακό φορτίο που εκλύεται», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Κηθ Ρέντγουεϋ.

«Οι σύγχρονες στεγνωτήρες αφαιρούν το νερό διασπείροντάς το με δύναμη στον αέρα προς τα πάνω και προς τα πλάγια, ενώ οι χάρτινες πετσέτες παράγουν πολύ λίγη μετακίνηση του αέρα.
»Μολονότι, δε, οι συμβατικοί στεγνωτήρες θερμού αέρα επίσης βασίζονται στην κυκλοφορία του, στους περισσότερους η κίνηση γίνεται προς τα κάτω, γεγονός που σημαίνει ότι τα μικρόβια κατευθύνονται προς το πάτωμα».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου