Μητροπολίτης Ναθαναήλ: Είναι τακτικές οι ύβρεις, οι απειλές και οι εκβιαστικές ανώνυμες επιστολές...

Μητροπολίτης Ναθαναήλ: Είναι τακτικές οι ύβρεις, οι απειλές και  οι εκβιαστικές ανώνυμες επιστολές...

Μητροπολίτης Ναθαναήλ: Είναι τακτικές οι ύβρεις, οι απειλές και οι εκβιαστικές ανώνυμες επιστολές...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 556 ΦΟΡΕΣ

Συνέντευξη στην
Ξανθίππη Αγρέλλη
στο ΒΗΜΑ της ΚΩ

Με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του Μητροπολίτη μας στις 22/4, αν και δεν γιορτάζει επισήμως, επειδή είναι μεγάλη Σαρακοστή, μια σύντομη ευχετήρια επίσκεψή μας, κατέληξε σε εποικοδομητική συζήτηση. Η φιλική συζήτηση που ακολούθησε περιεστράφει κυρίως γύρω από την επίσκεψη των προκαθημένων της Ορθόδοξου και Καθολικής Χριστιανικής Εκκλησίας.

-Σεβασμιότατε αφού σας ευχηθούμε πολλά τα έτη σας, θα θέλαμε πέραν από το επίσημο ανακοινωθέν που δόθηκε στα ΜΜΕ, να μας πείτε και λίγα λόγια για το γεγονός που έλαβε χώρα στο νησί της Μυτιλήνης. Δηλ. την επίσκεψη των τριών προκαθημένων των Χριστιανικών Εκκλησιών.
-Καταρχήν θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, γιατί με επέλεξε μαζί με άλλους Αρχιερείς, ως επίσημη συνοδεία του, κατά την σημαντική επίσκεψή του στη Λέσβο. Το γεγονός που έζησα ήταν μια πολύ όμορφη και εποικοδομητική εμπειρία.

-Τι αποτέλεσμα βγήκε από όλη αυτή την έστω ολιγόωρη επίσκεψη των Ιεραρχών στην χώρα μας;
-Το αποτέλεσμα είναι θετικό και απεδείχθη πολύ σωστή η σκέψη του Πατριάρχη μας, να οργάνωση αυτή την κοινή επίσκεψη. Αυτό συμβολίζει πως όλοι οι Χριστιανοί είμαστε ενωμένοι σε κάθε μεγάλο πρόβλημα που έχει ο άνθρωπος. Αυτή η αδελφική ένωση σημαίνει το μήνυμα της Αγάπης του Χριστιανισμού. Ήταν ένα μήνυμα των καλών σχέσεων που υπάρχει ανάμεσα στην Ορθόδοξη και στην Καθολική Εκκλησία.

-Πως ερμηνεύεται αυτές τις ομαλές σχέσεις, σε συνάρτηση και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο όλων των Χριστιανικών Εκκλησιών, που θα γίνει σύντομα στην Κωνσταντινούπολη;
-Για το Παγκόσμιο Συμβούλιο όλων των Εκκλησιών, θα σας μιλήσω εκτενώς κ. Αγρέλλη σε προσεχή επίκαιρη συνέντευξη.
Όσο για τις σχέσεις και την προσέγγιση των δυο μεγάλων Εκκλησιών, Ορθοδόξου και Καθολικής, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν υποχωρεί στις προ αιώνων βασικές αλήθειες της. Για αυτό χρειάζεται κατανόηση και πολλή δουλειά πάνω σε αυτά τα λεπτά ζητήματα.

-Πολλοί έχουν την εντύπωση, πως η παρουσία του Πάπα επισκίασε την παρουσία του Οικουμενικού Ορθόδοξου Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Ελλάδος, σε μια κατ’ εξοχήν Ορθόδοξη Χριστιανική χώρα. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, διότι προβλήθηκε κατά κόρον η επίσκεψη του Πάπα και από τα ΜΜΕ. Τι έχετε να μας πείτε σχετικά με αυτό;
-Ο Πάπας ήταν προσκεκλημένος και όπως κάθε καλεσμένος, χαίρει κάθε προτεραιότητας, εκτίμησης, σεβασμού και φιλοξενίας. Κανένας δεν επισκίασε κανέναν. Ο καθένας έχει την δική του προσωπική αξία και δεν πρέπει να σκεπτόμαστε εγωιστικά, αλλά πάντα ταπεινά σύμφωνα με την Χριστιανική πίστη.

-Τι σήμαινε η κοινή προσευχή όλων των Ιερωμένων στην προβλήτα του λιμανιού της Μυτιλήνης;
-Έχει σημασία αυτή η προσευχή, πρώτα για όσους χάθηκαν άδικα στα ταραγμένα νερά του Αιγαίου, στην προσπάθειά τους να ακολουθήσουν την προσφυγική πορεία τους που ξαφνικά διεκόπη, αλλά και σε όσους διασώθηκαν ανεξαρτήτως Θρησκεύματος. Η προσευχή είναι παράκληση για να σταματήσει η βία και ο πόλεμος και για να επικρατήσει η ειρηνική σχέση του ανθρώπου με τον Δημιουργό του. Εκεί έγκειται και η επιτυχία της όλης εκδήλωσης μεταξύ του Πάπα και του Οικουμενικού μας Πατριάρχου, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο.

-Νομίζετε πως θα αποδώσει καρπούς η όλη σημαντική και ιστορική επίσκεψη;
-Θεωρώ πως θα έχουν αποτέλεσμα η επίσκεψη και οι κοινές προσευχές όλων. Διότι στηρίζουν πνευματικά τις ψυχές αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων, αλλά και αυτών που αναπαύονται στον υγρό τάφο τους. Αν πάλι περιμένετε δυναμικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να σταματήσει η βία και ο πόλεμος, ώστε να μην αναγκάζονται να φεύγουν κυνηγημένοι οι άνθρωποι από τις ταραγμένες ζώνες και να καταλήγουν εξαθλιωμένοι μετανάστες και πρόσφυγες.

-Έχετε ελπίδες πως θα επηρεαστούν οι αρμόδιοι ώστε να ξανανοίξουν τα σύνορα, να δεχθεί η Ευρώπη πρόσφυγες και η Τουρκία να ξαναδεχθεί τους μετανάστες;
-Η όλη αυτή προσπάθεια νομίζω πως θα συμβάλλει ώστε να τηρηθούν όσο το δυνατόν από τους αρμόδιους, οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

-Στο περιθώριο των συναντήσεων σας, είχατε την ευκαιρία να κάνετε ιδιαίτερες συζητήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο;
-Με τον Αρχιεπίσκοπο ειδωθήκαμε από την παραμονή και επισκεφθήκαμε μαζί την Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ. Βεβαίως συζητήσαμε αρκετά θέματα Εκκλησιαστικά, καθώς και για το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Με τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, είχα συχνές συναντήσεις και διάφορες συζητήσεις για πολλά θέματα, αφού διαμέναμε και στο ίδιο Ξενοδοχείο.

-Συναντηθήκατε και μιλήσατε και με τον Πάπα και τι εντύπωση αποκομίσατε;
-Βεβαίως αφού τον συνοδέψαμε στο κέντρο υποδοχής μεταναστών καθώς και στην άφιξη και την αναχώρηση του. Είχα μια σύντομη συζήτηση με τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας.
Η εντύπωση που μου έδωσε ο Πάπας ήταν πολύ θετική, αφού είναι απλοϊκός, ιδιαίτερα φιλικός και προσηνής, ανάλογα με την υψηλή θέση που διακονεί.

-Τελευταία άφησα τον Πρωθυπουργό. Σεβασμιότατε συναντηθήκατε έστω και για λίγο με τον κ. Τσίπρα;
-Είχα μια σύντομη φιλική κουβέντα με τον Πρωθυπουργό, αλλά και με τον Υπουργό Μετανάστευσης τον κ. Μουζάλα. Τους κάλεσα και τους δυο να έλθουν στο νησί μας και να γνωρίσουν από κοντά το προσφυγικό πρόβλημα. Μου υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός, πως θα δρομολογήσει μια επίσκεψη και με την πρώτη ευκαιρία θα έλθει και στο νησί μας.

-Πως αντιληφθήκατε την διαχείριση του μεταναστευτικού από τους κατοίκους του μεγάλου ακριτικού νησιού, τη Λέσβο;
-Η διαχείριση του προβλήματος εκεί είναι διαφορετική. Οι κάτοικοι της Λέσβου, δεν ενοχλούνται, ούτε γκρινιάζουν τόσο πολύ με την παρουσία των προσφύγων. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι έχουν ακόμη νωπές τις τραυματικές εμπειρίες της προσφυγιάς, από τα απέναντι κοντινά τους παράλια και γνωρίζουν τι ακριβώς περνούν οι δύστυχοι οι πρόσφυγες. Επειδή πολλοί Μυτιληνιοί, έζησαν στο παρελθόν το προσφυγικό δράμα, για αυτό δείχνουν περισσότερη κατανόηση και συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, δείχνοντας υπομονετικά, φιλόξενη διάθεση στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους.

-Πριν κλείσουμε Σεβασμιότατε λάβαμε γνώση μια ανώνυμης, επιθετικής επιστολής, όπου πίσω από την ανωνυμία της όπως διαπιστώσαμε, κρύβεται πολλή δειλία και χυδαιότητα. Τι απαντάτε;
-Κανονικά δεν θέλω να σχολιάσω κάτι που με πικραίνει. Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνω απειλητικές επιστολές.

-Δηλ υπάρχει παρελθόν, σε αυτή την άκρως κατακριτέα πράξη;
-Βέβαια, μαζί με όλα τα προβλήματα που έχω να διαχειριστώ, θα πρέπει να αντιμετωπίσω και τις τακτικές ύβρεις, απειλές και εκβιαστικές ανώνυμες επιστολές. Δεν συνηθίζω να απαντώ.
Όμως την έδωσα στην δημοσιότητα, πρώτον για να ξέρει ο κόσμος τι περνάω και δεύτερον διότι θεωρώ οικογένεια μου τα νησιά Κω και Νίσυρο και δεν θέλω να τους κρατάω μυστικά.
Εγώ μυστικά δεν έχω από κανέναν. Κλείνοντας θέλω να συμπληρώσω πως ό,τι έχω ανήκει στην Εκκλησία και ό,τι δωρεές ή διαθήκες γίνονται, ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη. Είναι αυτή που συντηρεί σήμερα τους 560 ενδεείς που σιτίζονται. Εγώ όταν θα φύγω, δεν έχω ούτε δική μου κατοικία για να μείνω, όλα ανήκουν στην Εκκλησία.

-Έρχονται οι Άγιες ημέρες και μετά το πικρό ποτήρι που σας κέρασαν μερικοί ασεβείς προς το πρόσωπο σας, τι ευχές θα δώσετε στο ποίμνιο σας;
-Εύχομαι να μας βοηθήσει όλους ο Κύριος αυτό το Πάσχα να πορευθούμε από την κακία στην καλοσύνη, από την ανυπαρξία στην αγάπη του Κυρίου μας, που είναι όντως η ίδια η ζωή.
Εύχομαι σε όλους Καλό και ευλογημένο Πάσχα.

Υ. Γ. Βγαίνοντας στην είσοδο των γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως, περίμενε μια ηλικιωμένη Ρομά, για ελεημοσύνη. Λίγο πιο πέρα κάποιοι άλλοι περίμεναν για να πάρουν την καθημερινή βοήθεια του Δεσπότη μας. Εκείνος δεν τους την αρνήθηκε, όπως δεν την αρνείται ποτέ σε κανέναν.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος