Σε νησιά της Δωδεκανήσου περιοδεύει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος

Σε νησιά της Δωδεκανήσου περιοδεύει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος

Σε νησιά της Δωδεκανήσου περιοδεύει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 302 ΦΟΡΕΣ

Σε Λέρο και Αγαθονήσι, εγκαινίασε την έκθεση σκίτσου για το προσφυγικό “Μετέωρο Βήμα”

Περιοδεία σε νησιά της Δωδεκανήσου πραγματοποιεί από τη Μεγάλη Δευτέρα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με σκοπό να ενημερωθεί για τα εν εξελίξει ζητήματα των νησιών και να ανταλλάξει ευχές με τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους, ενόψει του Πάσχα.

Στο νησί της Καλύμνου ο κ. Χατζημάρκος επισκέφθηκε το εργοτάξιο του νέου κτιρίου του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Καλύμνου και εξήγγειλε την κάλυψη από πλευράς Περιφέρειας και του κόστους για τον εξοπλισμό του. Όπως τόνισε, “η ενίσχυση των κοινωνικών δομών των νησιών μας υπηρετεί τον πολιτισμό μας, την προστασία του κοινωνικού ιστού. Το έργο στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ Καλύμνου, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης του και η δέσμευση της περιφερειακής αρχής είναι να το παραδώσουμε λειτουργικό από την πρώτη ημέρα”.

Ακολούθησε συνάντηση με τους επαγγελματίες αλιείς της Καλύμνου με τους οποίους είχε συνεργασία για την συμμετοχή τους στην Μεσογειακή Ένωση Αλιέων και στα Ευρωπαϊκά όργανα.

Στην Λέρο, την Μεγάλη Τρίτη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την δημοτική αρχή, με βασικό θέμα την δρομολόγηση δύο νέων σχολείων που εντάχθηκαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, με απόφαση που ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επισκέφθηκε το Φαρμακονήσι, όπου αντάλλαξε ευχές με τους στρατιώτες που υπηρετούν στο Στρατιωτικό Φυλάκιο Φαρμακονησίου.

Στην συνέχεια, μετέβη στο Αγαθονήσι όπου, στην διάρκεια σύσκεψης στο Δημαρχείο, μαζί με τον δήμαρχο κ. Ευάγγελο Κόττορο υπέγραψαν δύο νέες προγραμματικές συμβάσεις που αφορούν νέα έργα στο νησί.

Εγκαίνια της έκθεσης σκίτσου για το μεταναστευτικό

Στην Λέρο, το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και στο Αγαθονήσι, το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, ο Περιφερειάρχης εγκαινίασε την έκθεση σκίτσου για το προσφυγικό “Μετέωρο Βήμα”, που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων.

Μετά την Ρόδο - από όπου ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου - και την Κω, η έκθεση των έργων 28 Ελλήνων σκιτσογράφων, που αναδεικνύουν όλες τις πτυχές και τις διαστάσεις του προσφυγικού δράματος, μεταφέρθηκε στα δύο νησιά της Δωδεκανήσου, την Λέρο και το Αγαθονήσι, που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δέχονται και περιθάλπουν, σχεδόν καθημερινά, κατά εκατοντάδες, τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ειδικότερα στο Αγαθονήσι των 185 κατοίκων, η έκθεση οργανώθηκε ακριβώς για να τονίσει την μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στο μικρό μέγεθος του ακριτικού νησιού και στο μεγάλο, οικουμενικό, πανανθρώπινο μήνυμα που έστειλαν με την στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες, οι λιγοστοί κάτοικοί του.

“Αυτοί οι ωραίοι άνθρωποι υπηρέτησαν όσο κανείς άλλος τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες κτίστηκε η Ενωμένη Ευρώπη. Στο αξιακό ερώτημα στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απάντησε ακόμη, ο λαός μας απάντησε με τρόπο αυθόρμητο. Αυτή η μικρή και πολύπαθη χώρα, αγκάλιασε τα παιδιά της προσφυγιάς με όση αγάπη διαθέτουν οι άνθρωποί της και κυρίως οι άνθρωποι των μικρών νησιών που άνοιξαν διάπλατα τα σπίτια τους και την καρδιά τους. Νησιά λίγων δεκάδων ή εκατοντάδων κατοίκων, έστειλαν το πιο ηχηρό μήνυμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Η Ευρώπη του Διαφωτισμού, της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας είναι ακόμη ζωντανή” ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος.

Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν ως την Λαμπρή Τρίτη, 3 Μαΐου. Εν συνεχεία, τα 116 έργα των Ελλήνων σκιτσογράφων θα μεταφερθούν στην Αθήνα, όπου θα εκτεθούν στις προθήκες του Μετρό, με κατάληξη το κέντρο της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ακόμη

Τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο, στην Κάλυμνο

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»

Τον συνέλαβαν για μία κλοπή και διαπίστωσαν ότι διέπραξε άλλες δύο!

Ο δήμος Καλυμνίων θα χορηγήσει 150 αρνιά σε άπορες οικογένειες για το Πάσχα

Υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η Κατερίνα Βουρεξάκη- Ταμπουρατζή

Στη Βουλή από Νικητιάδη η οικονομική ασφυξία της Καλύμνου λόγω μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε γειτονικά νησιά

Αθώοι κρίθηκαν οι έξι κατηγορούμενοι για διακίνηση ναρκωτικών

Με το Erasmus+ το Γενικό Λύκειο Καλύμνου ταξιδεύει εκ νέου στην Τorreblanca της Ισπανίας