Ο στολισμός του Eπιταφίου στην Ιαλυσό

Ο στολισμός του  Eπιταφίου στην Ιαλυσό

Ο στολισμός του Eπιταφίου στην Ιαλυσό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1214 ΦΟΡΕΣ

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο του στολίσματος του επιταφίου, το οποίο διατηρείται αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας. Ένα έθιμο που σε κάθε περιοχή έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, όπως συμβαίνει και στην δημοτική Ενότητα Ιαλυσού, όπου τρεις οικογένειες αναλαμβάνουν το στόλισμα του κάθε σταυρού που θα συμπεριληφθεί στο «σώμα» του επιταφίου.

Πρόκειται για τρεις σταυρούς, ένα μεγάλο και δύο μικρότερους οι οποίοι τοποθετούνται στολισμένοι στο επάνω μέρος του επιταφίου.

Κάθε χρόνο τρεις οικογένειες αναλαμβάνουν τα έξοδα για τα λουλούδια που απαιτούνται για το στολισμό των σταυρών, ο οποίος ξεκινάει από το πρωί της Μ. Πέμπτης και πάντα από την ίδια «μαστόρισσα» την κ. Άννα Αντωνίου.

Φέτος η κα. Αντωνίου «έκλεισε» 36 χρόνια στολισμού των σταυρών, τους οποίους κάνει με την σημαντική συμβολή και βοήθεια των κ.κ. Μαριγούλα Χούλλη, Κατίνα Μινέττου, Χρυσάνθη Αλεξανδρή, Μαρίκα Καΐκη και Αργυρώ Φραντζιδάκη.

Έτσι λοιπόν και φέτος οι μαστόρισσες μετέβησαν διαδοχικά στα τρία σπίτια όπου έγιναν οι στολισμοί των σταυρών. Εκεί οι οικοδέσποινες είχαν φροντίσει για τα λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν στο στόλισμα, ενώ δεν παρέλειψαν να ετοιμάσουν και μία μεγάλη ποικιλία από νηστίσιμες λιχουδιές τις οποίες κέρασαν στις κυρίες και κυρίους που πέρασαν από το σπίτι ή συμμετείχαν στην όλη διαδικασία.

Και για τους τρεις σταυρούς χρησιμοποιούνται τα ίδια λουλούδια, τα οποία φέτος ήταν λευκά χρυσάνθεμα, μωβ ορχιδέες, γυψόφιλο και αράχνη.

Ο πρώτος σταυρός στολίστηκε στο σπίτι της κ. Σεβαστής Κλαδίτη, ο δεύτερος στο σπίτι της οικογένειας Δημητρίου Ρουσάκη και Ελευθερίας Χατζησάββα και ο τρίτος στο σπίτι της κ. Μαρίας Τρικοίλη.

Η «ομάδα» των γυναικών για το στόλισμα με επικεφαλής την κ. Αντωνίου ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί και ολοκλήρωσαν αργά το απόγευμα την όλη διαδικασία. Ακολούθως οι σταυροί μεταφέρθηκαν στην εκκλησία του χωριού όπου και τοποθετήθηκαν στο «σώμα» του επιταφίου. Σημειώνεται πως η διακόσμηση του «σώματος» του Επιταφίου γίνεται από την κα. Αναστασία Μαστροβασίλη για σχεδόν 4 δεκαετίες!

Στο σημαντικό αυτό έργο του στολίσματος συμμετείχαν οι: Καρτάλη Αγγελική, Καρτάλη Ειρήνη, Διμέλλη Μαρία, Ταβερνάρη Φωτεινή και Μπιλιώτη Σμαράγδη.

Υπενθυμίζεται πως οι σταυροί παραμένουν στολισμένοι έως και 40 ημέρες μετά το Πάσχα.

Φώτο: Ηλίας Διακαντώνης

Διαβάστε ακόμη

Με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Ρόδου κ. Κολιάδη, ανοίγεται επιτέλους ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία του Κολοσσού Η Ηotels Collection

Τα... μποφόρ φύσηξαν ταλαιπωρία και ακυρώσεις πτήσεων στα νησιά μας

Επιστολή του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Στράτου Καρίκη προς τον Πρόεδρο Κυριάκο Κασάπη

Ο Δήμος Ρόδου θα βραβεύσει σε ειδική εκδήλωση τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη

Εθελοντικός καθαρισμός βυθού και ακτής στη Λίνδο

Επανεξελέγη πρόεδρος στο Σωματείο Ξεναγών ο Δ. Σαλαχούρης

Τρία θέματα στο περιφερειακό από την παράταξη του Ν. Παπανικόλα

Αποτελέσματα 14ου διαγωνισμού φωτογραφίας της Dodekanisos Seaways