Γιατί δεν χρειάζεται υπουργείο Τουρισμού

Γιατί δεν χρειάζεται υπουργείο Τουρισμού

Γιατί δεν χρειάζεται υπουργείο Τουρισμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 221 ΦΟΡΕΣ

Του
Νίκου Φιλιππίδη
από το tornosnews.gr

Μην κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλό μας. Ο τουρισμός βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο από κυβερνητικής πλευράς σχεδόν σε όλες τις εποχές.

Πιο σωστά βρίσκεται (και σωστά) στα χέρια των επιχειρηματιών του κλάδου, ο οποίοι σε ένα περιβάλλον που οι συναδελφοί τους από άλλους κλάδους ασφυκτιούν, αυτοί τα καταφέρνουν. Υπό αυτή την έννοια η δύναμη του κλάδου είναι μεγάλη. Δεν είμαι βέβαιος εάν οι ανθρωποί του το ξέρουν ή κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι αποτελούν στην πλειονοτητά τους τους επιβιώσαντες από μια οικονομική καταστροφή, το μέγεθος της οποίας δύσκολα συναντάται σε ιστορία άλλης χώρας.

Ως εκ τούτου, όταν θα γίνει λογαριασμός, τι επέζησε από τα 6 χρόνια μιζέριας, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις του θα βρεθούν σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου θα έχουν αντέξει και αυτές θα πρέπει να επιλέξουν το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης που θα ακολουθήσει.

Όχι οι πολιτικοί. Οι επιχειρηματίες. Όχι ο δημόσιος τομέας, αλλά οι φορείς και οι άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα. Η συγκυρία είναι η κατάλληλη. Πέραν των δυναμικών επιχειρήσεων του ξενοδοχειακού κλάδου και των τουριστικών γραφείων, υπάρχουν πλέον καλές αεροπορικές (πρώτη η Aegean) και η διοίκηση των αεροδρομίων γίνεται ιδιωτική. Αυτές οι εταιρείες έχουν συμφέρον και ευθύνη να χαράξουν την νέα πολιτική στον τουρισμό και να την εφαρμόσουν.
Ούτε ευηδείς υπουργοί, παρατρεχάμενοι πρωθυπουργών, μεσάζοντες που θα υπόσχονται μια καλή κουβέντα ή μια καλή φωτογραφία χωρίς αντίκρυσμα.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου οφείλουν να διεκδικήσουν την πλήρη αυτονομία του κλάδου. Ενδεχομένως μια παραλλαγή του ΕΟΤ, πάντα με νομική μορφή ιδιωτικού δικαίου θα μπορούσε να «επιζήσει». Όλα τα άλλα ιδιωτικά.

Ο δημόσιος τομέας το μόνο που κάνει είναι να πιάνει το «πηδάλιο» σε τακτά διαστήματα και να φορτώνει με νέα μέτρα και νέα προβλήματα τον κλάδο.

Μετά το φιάσκο στο Μαξίμου στις αρχές του έτους, πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την προσπάθεια δήθεν συνενόησης. Οι άνθρωποι (οι πολιτικοί) δεν καταλαβαίνουν. Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται δουλειές στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει από τα κάτω. Από τις πολλές και ισχυρές επιχειρήσεις. Μόνο έτσι θα σπάσει και το απόστημα της διαπλοκής κυβέρνησης επιχειρηματιών, που το ακούω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου...

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B

Πάνος Δρακόπουλος: «Καρέ της ζωής - Καρέ της μη ζωής και το ανάμεσό τους»

Ιωάννης Βολανάκης: Χαμαικέρασος η λεπτή (Fragaria vesca),κοινώς φράουλα

Φίλιππος Ζάχαρης: Εισβολή στην Ουκρανία: Η δοκιμασμένη σοβιετική προπαγάνδα ως «καταστροφική επιρροή στα μυαλά των ανθρώπων»

Γεώργιος Παπαγεωργίου: Ο αριθμός των ελαφιών μπορεί να υπολογισθεί μόνο με αυτοψίες στα καταφύγιά τους

Mαρία Kαρίκη: Όταν νιώθεις ότι δεν σε καταλαβαίνουν...