Με θετικό πρόσημο 4,85% έκλεισε ο Απρίλης για τη Ρόδο

Με θετικό πρόσημο 4,85% έκλεισε ο Απρίλης για τη Ρόδο

Με θετικό πρόσημο 4,85% έκλεισε ο Απρίλης για τη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 315 ΦΟΡΕΣ

Κυρίως εξαιτίας των Βρετανών ενώ η κίνηση από τη Γερμανία ήταν πολύ χαμηλή

Αυξημένη σε ποσοστό 4,85% ήταν η τουριστική κίνηση που σημειώθηκε στη Ρόδο τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το αεροδρόμιο του νησιού.

Ειδικότερα οι επισκέπτες που έφτασαν με πτήσεις τσάρτερ στο νησί τον προηγούμενο μήνα είχαν ανέλθει συνολικά σε 63.830 άτομα έναντι 60.880 τον ίδιο μήνα πέρσι. Συγκριτικά με το 2014 η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη φτάνοντας σε ποσοστό το 7,48% καθώς εκείνο το μήνα είχαν φτάσει στη Ρόδο αεροπορικώς 59.386 άτομα.

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που προκαλεί αισιοδοξία για τη φετινή σαιζόν αν και αυτή χαρακτηρίζεται από πολλές δυσκολίες που όλοι γνωρίζουν. Πάντως το ξεκίνημά της θεωρείται καθοριστικό ως προς τη ψυχολογία που θα διαμορφωθεί για τη συνέχεια.

Από τη μελέτη των στοιχείων προκύπτει ότι επιβεβαιώνονται στην πράξη οι περισσότερες από τις εκτιμήσεις που είχαν αποτυπωθεί το προηγούμενο διάστημα για τις κυριότερες τουριστικές μας αγορές.

Αλματώδης αύξηση στους Άγγλους

Απτό παράδειγμα η αγορά της Αγγλίας ο μεγαλύτερος τροφοδότης για τη Ρόδο που εξακολουθεί να κατατάσσεται στην πρώτη θέση της κατάταξης και μάλιστα να καταγράφει και αύξηση.

Συγκεκριμένα οι Άγγλοι τουρίστες κατέγραψαν τον Απρίλιο μήνα αύξηση σε ποσοστό 26% απόδοση μάλλον αναμενόμενη, αφού από τα Μάρτιο είχαν αποτυπωθεί οι τάσεις στην Αγγλική αγορά που ήθελαν αύξηση στο τουριστικό ρεύμα προς τη Ρόδο.

Άλλωστε ήταν η μόνη χώρα που ξεκάθαρα αποτύπωνε αύξηση τουριστών προς το νησί μας και μάλιστα σε αρκετά ικανοποιητικά ποσοστά.

Καταποντίστηκαν οι Γερμανοί

Στον αντίποδα η Γερμανία η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη Ρόδο που κρατά τη δεύτερη θέση της κατάταξης αλλά με μεγάλες απώλειες. Μάλιστα διαπιστώνεται ότι όση αύξηση κερδίσαμε από την αγορά της Αγγλίας τη χάσαμε από την αγορά της Γερμανίας αφού οι απώλειές της έφτασαν το 30%.

Δυστυχώς οι πτωτικές τάσεις στις κρατήσεις για τους περισσότερους τουρ οπερέιτορς από τη Γερμανία ήταν κάτι που δε χωρούσε αμφισβήτηση εδώ και πολλούς μήνες με το κλίμα να μην έχει αλλάξει ιδιαίτερα μέχρι και πριν λίγο καιρό.

Ακολουθούν και άλλοι

Την ίδια πτωτική τάση εμφανίζουν και άλλες χώρες όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο λόγω της υστέρησης που παρουσίαζαν οι κρατήσεις για το ξεκίνημα της σαιζόν.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι χώρες Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Γαλλία που επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις για τη φετινή εικόνα.

Ρώσοι, Σκανδιναβοί και Ισραηλινοί έκαναν την… έκπληξη

Στα αξιοσημείωτα δεν μπορεί να μην αναφερθούν οι επιδόσεις της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία και το Ισραήλ, δύο σημαντικές αγορές για τη Ρόδο που κατέγραψαν αύξηση με την ελπίδα ότι θα επανακάμψουν.

Πάντως ο διπλασιασμός της κίνησης από τη Ρωσία ίσως να είναι ένα θετικό μήνυμα, μαζί με το ότι τον προηγούμενο μήνα είχαμε και Ουκρανούς τουρίστες που δεν είχαμε πέρσι το ίδιο διάστημα.

Όσο για τους Ισραηλινούς συνεχίζουν να καταγράφουν αυξήσεις αν και σε μικρά ποσοστά όπως και πέρσι στην κίνηση, ενώ και οι περισσότερες Σκανδιναβικές χώρες φαίνεται ότι ακολουθούν την ίδια πορεία. Εξαίρεση αποτελεί η Νορβηγία η οποία καταγράφει μείωση στα ούτως ή άλλως μικρά ποσοστά τουριστών εικόνα που σημειώθηκε και πέρσι για όλη την τουριστική περίοδο.

Καθόλου κίνηση από Ιταλία, αλλά αναπάντεχη κίνηση από Ελβετία.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είχαμε καθόλου Ιταλούς τουρίστες το μήνα που πέρασε στη Ρόδο αν και πέρσι είχαμε ένα μικρό αριθμό, αλλά αντιθέτως είχαμε αρκετούς τουρίστες από την Ελβετία, που δεν είχαμε τον Απρίλιο του 2015.Συγκεκριμένα έφτασαν στη Ρόδο περίπου 1000 άτομα.

Η κίνηση εσωτερικού

Αυξητική ήταν και η κίνηση στις πτήσεις εσωτερικού σε ποσοστό σύμφωνα με τα στοιχεία 1,18%. Ειδικότερα έφτασαν στη Ρόδο το μήνα που πέρασε 35.501 άτομα έναντι 35.088 τον ίδιο μήνα πέρσι.

Αναλυτικά η κίνηση του Απρίλη στη Ρόδο διαμορφώθηκε με βάση τις κινήσεις των πτήσεων ως εξής:

Διαβάστε ακόμη

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη

Τεράστιο ενδιαφέρον για το Rodos Week στα βρετανικά ΜΜΕ

Γ. Κάππα: Η σεζόν στη Ρόδο έχει ξεκινήσει με ικανοποιητικά στοιχεία

Συνεχείς ακυρώσεις στα νησιά από επαγγελματικά θαλαμηγά σκάφη

Γ. Χατζημάρκος: Ιστορική ημέρα η χθεσινή για τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό