Aναζητούνται λύσεις (και πάλι) για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων στη Ρόδο

Aναζητούνται λύσεις (και πάλι) για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων στη Ρόδο

Aναζητούνται λύσεις (και πάλι) για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 314 ΦΟΡΕΣ

Εξήγησε τις διαδικασίες ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Στην επικαιρότητα βρίσκεται και πάλι το θέμα της προσωρινής μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ, κάτι που απασχόλησε και τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Νίκο Θεοδωρίδη.

Σύμφωνα με τον τελευταίο, μάλιστα, βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης που θα πάρει η Επιτροπή από ειδικούς που συστάθηκε και αν θα προκρίνει κάποιον από τους δύο χώρους που πρότεινε το δημοτικό συμβούλιο, ώστε να βγει και η οριστική απόφαση από την Αποκεντρωμένη.

Καταρχάς, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, κύριο θέμα συζήτησης με τον Γενικό ήταν το πρόβλημα της μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ, μετά και την αποστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικού εγγράφου, το οποίο κοινοποιήθηκε και στον Δήμο Ρόδου, με θέμα: «Σχεδιασμός δράσεων ενσωμάτωσης ΡΟΜΑ στο πλαίσιο του ΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020».

Στο έγγραφο αυτό, αναφέρονται οι δράσεις που θα αποτελούν ολοκληρωμένη παρέμβαση και θα αφορούν στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ με την επιδότηση ενοικίου, που αποτελεί κύριο στόχο και του Δήμου μέχρι την προσωρινή εγκατάστασή τους.

Τονίζεται, ακόμη, ότι ο χώρος που θα επιλεγεί για την προσωρινή μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ θα αποφασιστεί από την αρμόδια Επιτροπή που έχει ορίσει ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι ο Δήμαρχος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ά Δωδ/σου, Ταξίαρχο κο Φώτη Νικολόπουλο και ζήτησε την σύλληψη Αθίγγανων στο λιμάνι, προκειμένου να αποφευχθούν πλείστα όσα προβλήματα στο νησί της Ρόδου.

Ο κ. Θεοδωρίδης

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Θεοδωρίδης έδωσε μία εικόνα για τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί για το «καυτό» θέμα που απασχολεί το νησί της Ρόδου και που βρισκόμαστε τώρα.

Ο ίδιος θέλησε να εξηγήσει πως έχουν τα πράγματα προς αποφυγήν…παρεξηγήσεων, όπως είπε χαρακτηριστικά: Όπως είπε, λοιπόν, το θέμα της προσωρινής μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ προβλέπεται από μία ΚΥΑ και υλοποιείται σε συνεργασία του Δημάρχου με τον ίδιο. Ο Δήμαρχος προτείνει κάποιους χώρους, αυτοί έρχονται για έγκριση στο δ.σ. και εφόσον εγκριθούν, η πρόταση στέλνεται στην Αποκεντρωμένη προκειμένου να παραχωρηθούν για τον σκοπό αυτό.

Τα παραπάνω έγιναν, το δ.σ. αποφάσισε για δύο χώρους και η απόφαση στάλθηκε στην Αποκεντρωμένη. Από τη στιγμή που έγινε αυτό, συστήθηκε μία πολυμελής Επιτροπή από ειδικούς (σ.σ. της πολεοδομίας, του υγειονομείου, και κατά περίπτωση αν χρειαστεί από την αρχαιολογία και το Δασαρχείο) η οποία και θα αποφανθεί για τους δύο αυτούς χώρους.

Αυτή η απόφαση, ως γνωστόν, προσβλήθηκε και έπρεπε να περιμένουν την εκδίκαση της προσφυγής από την Επιτροπής του άρθρου 152, κάτι που έγινε και η απόφαση ήταν υπέρ της Αποκεντρωμένης επειδή η προσφυγή ήταν εκπρόθεσμη.

Μετά από αυτό, επανασύστησαν την Επιτροπή και της απέστειλαν την πρόταση του Δήμου την οποία απέστειλαν για δημοσίευση και στο ΦΕΚ. Έτσι, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής, αν δηλαδή θα πει «ναι» ή «όχι» για τους δύο χώρους που προτείνονται. Όπως σημείωσε ο Γενικός, από τη στιγμή που η Επιτροπή θα πει «ναι» σε κάποιον από τους χώρους, η Επιτροπή οφείλει να εκδώσει την απόφασή της.

«Δεν θα κάνουμε αυθαιρεσίες, θα τηρήσουμε το νόμο», ξεκαθάρισε, στη συνέχεια, ο κ. Θεοδωρίδης και συμπλήρωσε ότι «αυτό που θα κάνουν είναι να τηρήσουν τη διαδικασία που προβλέπεται από τους νόμους και τις διαταγές».

Υπολογίζει, πάντως, ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα συνεδριάσει η Επιτροπή , θα εξετάσει αν υπάρχουν περιβλήματα ή όχι στους χώρους αυτούς, δίχως ωστόσο να μπορεί να προσδιορίσει πότε θα βγει η απόφαση από την Αποκεντρωμένη.

Πάντως, δεν παρέλειψε να πει ότι θεωρεί ότι η απόφαση της Επιτροπής θα εξυπηρετήσει το κοινό καλό. Όπως είπε, η Επιτροπή θα τα λάβει υπόψη της όλα, και τις αντιδράσεις του κόσμου αλλά και πιθανές αντιδράσεις από την αλλαγή χώρου.

«Δεν μπορούμε να…τους ανεβάσουμε στον Όλυμπο τους ΡΟΜΑ. Θα πρέπει να τους έχουμε κάπου στις παρυφές της πόλης οι οποίες, είναι συγκεκριμένες», δήλωσε ο Γενικός και είπε ότι θα υπάρξουν πολίτες που θα αντιδράσουν ωστόσο το κοινό καλό απαιτεί να πάρουν αποφάσεις και αυτό θα κάνουν.

Για την αντιπυρική περίοδο

Η αγροτική και δασική οδοποιία και η πυροπροστασία ήταν, επίσης, ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν χθες ο Δήμαρχος με τον Γενικό.

Όσο αφορά στην αντιπυρική περίοδο, όπως είπε ο κ. Θεοδωρίδης, είναι γνωστό ότι τα χρήματα που έρχονται είναι πάντα λιγότερα από αυτά που θα θέλαμε, περίπου το ένα πέμπτο από αυτά που απαιτούνται, γι’ αυτό το λόγο γίνεται επιλογή των δρόμων που θα συντηρηθούν και των έργα θα γίνουν. Φέτος, το ποσό θα είναι το ίδιο με πέρυσι. Σημείωσε, τέλος, ότι δίνονται πολλά χρήματα και στους Δήμους για την αντιπυρική προστασία και αν αξιοποιηθούν γι’ αυτό το σκοπό θα γίνει πολύ καλή δουλειά.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου