Στον τομέα του τουρισμού βιώνουμε το τέλος της λογικής

Στον τομέα του τουρισμού βιώνουμε το τέλος της λογικής

Στον τομέα του τουρισμού βιώνουμε το τέλος της λογικής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 320 ΦΟΡΕΣ

Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης, επισημαίνει ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος

Με τη νέα, καλοσχεδιασμένη καμπάνια με τίτλο «Share its sunshine», που στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας των νησιών Νοτίου Αιγαίου στα κοινωνικά δίκτυα και καλεί τους χρήστες να μοιράζονται τις εμπειρίες τους χρησιμοποιώντας το hashtag #aegeanlikenoother, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, υποδέχεται την έναρξη της τουριστικής περιόδου και εκφράζει την ελπίδα του να μη γίνει η χώρα ξανά επίκεντρο της αγωνίας, της αβεβαιότητας και των αρνητικών ειδήσεων.

Επίσης, διαπιστώνει τεράστιο ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις, το οποίο όμως δεν μετουσιώνεται σε πράξη, όπως λέει, ενώ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την υπερφορολόγηση του τουριστικού τομέα.

•••••••••••

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την εξέλιξη του τουρισμού στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου τη φετινή σεζόν;
Όλα δείχνουν ότι το 2016 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά από πλευράς αφίξεων για τα νησιά μας, δεδομένης, βεβαίως, και της διεθνούς συγκυρίας. Τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη διαμορφώνουν ένα κλίμα εσωστρέφειας στους Ευρωπαίους, ενώ το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας ομολογουμένως δεν ευνοεί τον τουρισμό.

Πιστεύετε ότι ο αριθμός των αφίξεων αρκεί για να κρίνει την επιτυχία της τουριστικής περιόδου;
Προσωπικά, θεωρώ ότι κυρίαρχο στοιχείο και παράμετρος της όποιας προσδοκίας, επιτυχίας ή απόδοσης της τουριστικής σεζόν είναι ο τζίρος και όχι μόνο ο αριθμός των αφίξεων. Κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε «τροχονόμους» που μετρούν διερχομένους, όταν η πραγματική εικόνα του τουρισμού προκύπτει από τον τζίρο σε συνάρτηση με τον αριθμό διανυκτερεύσεων. Από αυτή την οπτική, δεν πιστεύω ότι έχουμε περιθώρια για θριαμβολογίες.

Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές επηρεάζουν τους νησιωτικούς προορισμούς στο Νότιο Αιγαίο; Και αν ναι, πώς;
Ασφαλώς και επηρεάζουν. Οχι μόνο τα νησιά που δέχονται τις μεταναστευτικές ροές, αλλά το σύνολο της χώρας. Οταν ο Ευρωπαίος βομβαρδίζεται από τις εικόνες που κυριαρχούν εδώ και ένα χρόνο στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, δεν ξεχωρίζει αν βλέπει νησιά. Βλέπει Ελλάδα. Χρειάζεται τιτάνια και πολύ σοβαρή προσπάθεια για να αποσοβηθούν οι επιπτώσεις της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στον ελληνικό τουρισμό.

Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την έκτακτη συγκυρία;
Ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαγνώσαμε εγκαίρως τον κίνδυνο και αντιδράσαμε αμέσως, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προώθησης του τουρισμού των νησιών στις αγορές του εξωτερικού, με εξειδικευμένα προγράμματα στήριξης για τα νησιά που επλήγησαν από τις προσφυγικές ροές, όπως η Κως και η Λέρος. Το σημαντικότερο στοιχείο, όμως, του σχεδίου μας είναι η ίδια η ψύχραιμη δική μας στάση.

Ποιες δράσεις έχετε δρομολογήσει ως Περιφέρεια για την ενίσχυση του τουρισμού στα νησιά τη φετινή σεζόν;
Καλύψαμε ένα στρατηγικό κενό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ποτέ πριν η περιοχή αυτή -παρότι αντιστοιχεί στο 40% του συνολικού τουριστικού ΑΕΠ της χώρας και διαθέτει τα ισχυρότερα τουριστικά brands- δεν είχε ένα πλάνο που να αποτυπώνει ποια είναι, τι δυνατότητες και προοπτικές έχει και πού θέλει να φτάσει. Με το τριετές Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Τουρισμού, που εκπονήσαμε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και τη Marketing Greece, το κενό αυτό καλύπτεται. Για πρώτη φορά τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έχουν στη διάθεσή τους ένα ειδικά σχεδιασμένο και ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων που απευθύνεται σε στοχευμένες αγορές. Ενα σχέδιο που σέβεται το χαρακτήρα του κάθε νησιού και το βοηθά να αναδείξει τη δική του, μοναδική ταυτότητα.

Σε ποιους τομείς εστιάζει το Τριετές Σχέδιο Ανάπτυξης;
Μεταφέρουμε μεγάλο βάρος στη διαδικτυακή μας παρουσία, στις δημοσιογραφικές αποστολές στα νησιά μας, στις joint marketing ενέργειες με κρίσιμους παίκτες της αγοράς και στην προσέλκυση πτήσεων.
Σε επίπεδο υποδομών, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο, ένα δίκτυο 26 υδατοδρομίων στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, που είναι βέβαιο ότι θα βάλει ακόμη περισσότερα νησιά στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Πρόκειται για ένα πραγματικά δύσκολο και φιλόδοξο για την ελληνική πραγματικότητα εγχείρημα, πάνω στο οποίο δουλεύουμε εντατικά.
Προσωπικά, αξιοποίησα κάθε ευκαιρία και κάθε δυνατότητα που είχα στα ταξίδια μου στο εξωτερικό, με πιο πρόσφατο αυτό στις ΗΠΑ, για να στηρίξω την εικόνα της χώρας και να μεταφέρω αυτό που πραγματικά είναι η Ελλάδα. Μια χώρα απόλυτα ασφαλής, που διαθέτει τα ωραιότερα νησιά του κόσμου. Αυτή την Ελλάδα οφείλουμε να τη στηρίξουμε. Εχουμε ανάγκη τις καλές ειδήσεις μετά από τόσα χρόνια που πρωταγωνιστούμε στην αρνητική δημοσιότητα.

Εχετε δει θετική ανταπόκριση μέχρι σήμερα;
Το τριετές Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Τουρισμού παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη World Travel Market του Λονδίνου. Από τότε έχουμε διανύσει μια εντυπωσιακή πορεία σε όλες τις μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, όπως του Βερολίνου και της Μόσχας, με πολλές διακρίσεις, βραβεία και απήχηση.


Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους ή εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους για τουριστικές επενδύσεις;
Ασφαλώς και υπάρχει. Τεράστιο ενδιαφέρον. Το πρόσφατο ταξίδι μου σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη το επιβεβαίωσε. Ωστόσο, δεν εκφράζεται όσο η Ελλάδα συνεχίζει να στέλνει αρνητικά μηνύματα και όσο το επενδυτικό περιβάλλον παραμένει μη φιλικό και κυρίως ασταθές. Οι επενδύσεις απαιτούν οικονομική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, εργασιακή ειρήνη, συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, που δεν θα αλλάζει κάθε μήνα, και τον ελάχιστο σεβασμό στον επενδυτή. Οσο δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, επενδύσεις στην Ελλάδα δεν πρόκειται να υπάρξουν.

Τι λάθη έγιναν στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα;
Στον τομέα του τουρισμού βιώνουμε, δυστυχώς, το τέλος της λογικής. Η πρόσφατη συζήτηση περί της επιβολής ειδικού τέλους διανυκτέρευσης είναι μία ακόμη πράξη στο θέατρο του παραλόγου. Προηγήθηκε η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου - μια απόφαση που και το ίδιο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής είπε πόσο άστοχη ήταν σε σχέση με το ισχυρό πλήγμα που επέφερε στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Ποια λογική μπορεί να ερμηνεύσει την αυτοκαταστροφική μανία με την οποία βάλλεται ο μοναδικός κλάδος που στηρίζει όλους τους υπολοίπους; ΑΕΠ, ασφαλιστικά ταμεία, απασχόληση, όλα στηρίζονται στον τουρισμό. Αν έχει μείνει κάτι όρθιο στο γενικότερο χάος της ελληνικής οικονομίας, αυτό είναι ο τουρισμός και παλεύουν να τον κατεδαφίσουν και αυτόν.

Ποιες πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι θα πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας;
Οταν ο τουρισμός βάλλεται ανηλεώς τα τελευταία χρόνια και γίνεται θύμα της φορολογικής εμμονής, η πιο χρήσιμη πρωτοβουλία που μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση είναι να αφήσει απερίσπαστο τον κλάδο να δουλέψει. Εν τέλει, αν δεν μπορούν να αντιληφθούν τη σημασία του τουρισμού για την Ελλάδα ή αν δεν μπορούν να τον στηρίξουν, τουλάχιστον ας τον αφήσουν ήσυχο. Είναι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν.

Συνέντευξη στον Στάθη Κουσούνη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος