Αναμένεται απόφαση για την δολοφονία της Ουρ. Γερολύμου

Αναμένεται απόφαση για την δολοφονία της Ουρ. Γερολύμου

Αναμένεται απόφαση για την δολοφονία της Ουρ. Γερολύμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1161 ΦΟΡΕΣ

Aπό τον Άρειο Πάγο ύστερα από την αίτηση αναίρεσης του εισαγγελέα Εφετών

Σε αναμονή της αίτησης αναίρεσης που έχει κατατεθεί στον Άρειο Πάγο αναφορικά με την υπόθεση δολοφονίας της 69χρονης Ουρανίας Γερολύμου, και οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης «ερμηνεύουν» την εξέλιξη αυτή, ο καθένας από την δική του πλευρά.

Όπως είναι γνωστό, ο Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου κ. Γεώργιος Κτιστάκης έχει υποβάλλει προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αίτηση, προκειμένου η υπόθεση να εκδικαστεί εξ αρχής από το αρμόδιο δικαστήριο με κατηγορούμενους και τα δύο αδέλφια. Στην υπόθεση κατηγορούνταν τα δύο εγγόνια της άτυχης ηλικιωμένης, ηλικίας 26 και 29 ετών αντίστοιχα, στους οποίους ασκήθηκαν βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Τον Φεβρουάριο του 2016 η υπόθεση εκδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω, το οποίο ομόφωνα έκρινε ένοχη χωρίς ελαφρυντικά την 29χρονη εγγονή και της επέβαλε την ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αλλά και δέκα χρόνια κάθειρξη για την κατηγορία της ληστείας, χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σε ότι αφορά τον 26χρονο αδελφό της, τον έκρινε αθώο για την ανθρωποκτονία και ένοχο μόνο για οπλοκατοχή (πλημμέλημα) και του επέβαλλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 600 ευρώ με τριετή αναστολή.

Η 29χρονη λίγες ημέρες αργότερα είχε ζητήσει με αίτησή της από τον Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου να ασκηθεί έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης έτσι ώστε, στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, να εξεταστεί εξ αρχής η υπόθεση με κατηγορούμενο και τον 26χρονο αδελφό της που αθωώθηκε ωστόσο, όμως η αίτηση αυτή απορρίφθηκε.

Σε κάθε περίπτωση εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα αναίρεσης της απόφασης του δικαστηρίου από τον Άρειο Πάγο, η υπόθεση αναμένεται να προσδιοριστεί και να εκδικαστεί εκ νέου στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο.
Για την εξέλιξη αυτή δηλώσεις στην «Ροδιακή» έκαναν οι δύο συνήγοροι των κατηγορουμένων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Στέλιος Αλεξανδρής που έχει την υπεράσπιση του 26χρονου που αθωώθηκε τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο 26χρονος κρίθηκε παμψηφεί αθώος από το Μικτό Ορκωτό Κω, δηλαδή τόσο οι δικαστές όσο και οι ένορκοι που είναι απλοί πολίτες, έκριναν ότι δεν έχει διαπράξει το αδίκημα. Αυτό συνέβη μετά από μία αποδεικτική διαδικασία οχτώ περίπου ωρών όπου εξετάστηκαν πάνω από 6 μάρτυρες.

Με όλα αυτά τα στοιχεία δεν βρέθηκε να διαφωνήσει ούτε ένα μέλος του δικαστηρίου ή του σώματος των ενόρκων και για αυτό το λόγο, η έφεση η οποία ασκήθηκε κατά της απόφασης απορρίφθηκε ως μη νόμιμη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της έγκριτης εφημερίδας σας, καθώς εμείς δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε, υπεβλήθη από τον Εισαγγελέα Εφετών κ. Γεώργιο Κτιστάκη αίτηση προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου εκείνος να ασκήσει αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης.

Δυστυχώς δεν έχουμε πρόσβαση στην αίτηση του Εισαγγελέα Εφετών και για το λόγο αυτό δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια είναι τα στοιχεία που κατά τον κ. Εισαγγελέα καταδεικνύουν την ενοχή του εντολέα μου.

Επίσης αναρωτιόμαστε πως ένα έμπειρο δικαστήριο μετά από μία οχτάωρη διαδικασία δεν κατάφερε να φωτίσει τα σημεία αυτά που κατά τον εισαγγελέα Εφετών καθιστούν τον πελάτη μου ένοχο ανθρωποκτονίας.

Σε κάθε περίπτωση είναι στη διακριτική ευχέρεια του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κάνει δεκτή ή να απορρίψει την αίτηση του Εισαγγελέα Εφετών, ενώ σε περίπτωση που τη κάνει δεκτή θα πρέπει οι δικαστές του Αρείου Πάγου και αυτοί να αναιρέσουν την απόφαση επειδή βρήκαν κάποιο νομικό ελάττωμα και να την στείλουν να δικαστεί από το Εφετείο Δωδεκανήσου. Δυστυχώς ο εντολέας μου φαίνεται ότι θα ταλαιπωρηθεί αρκετά ακόμα καθώς κάποιοι βρίσκουν δύσκολο να αποδεχτούν ότι αυτός ο άνθρωπος είναι αθώος».

Διαφορετική άποψη έχει ο συνήγορος υπεράσπισης της 29χρονης καταδικασθείσας, κ. Φώτης Ρωμαίος ο οποίος σε δηλώσεις του στη «Ροδιακή» τόνισε τα εξής:

«Η είδηση ότι ασκήθηκε αίτηση από τον εισαγγελέα Εφετών κ. Κτιστάκη για αναίρεση της καταδικαστικής της απόφασης αποτελεί μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη για την πελάτισσά μου, η οποία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει υποστεί ένα Γολγοθά ταλαιπωριών και απογοητεύσεων και το όνομά της έχει διασυρθεί ανεπανόρθωτα στην κοινή γνώμη της τοπικής κοινωνίας της Ρόδου.

Η πελάτισσά μου έχει προσπαθήσει από την πρώτη στιγμή της σύλληψής της να παράσχει όλες τις πληροφορίες που γνωρίζει για το επίδικο συμβάν στις δικαστικές αρχές και να αποδείξει την αθωότητά της, ενώ η άμεση και αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας και των ανακριτικών αρχών έχουν ως αποτέλεσμα να υφίστανται σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία για τη διαλεύκανση της αποτρόπαιας δολοφονίας της γιαγιάς της. Η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση είναι φυσικά σεβαστή, όμως θεωρούμε ότι δεν έχει εκτιμήσει σωστά τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης. Η πελάτισσά μου εξακολουθεί να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και πιστεύει στη δικαίωση και την απαλλαγή της.»

Υπενθυμίζεται πως η 69χρονη Ουρανία Γερολύμου βρέθηκε νεκρή δίπλα από το κρεβάτι που κοιμόταν το πρωί της 4ης Νοεμβρίου 2014 στο σπίτι της στ’ Ασγούρου της Ρόδου.

Η άτυχη γυναίκα, σύμφωνα και με όσα αποκάλυψε αργότερα η ιατροδικαστική έκθεση βρήκε τραγικό θάνατο από πολλαπλά χτυπήματα στο κούτελο, στο κεφάλι και στη θωρακική χώρα όπου και εντοπίστηκαν

θλαστικά τραύματα και εσωτερικά τραύματα.
Για την δολοφονία αυτή, κατηγορήθηκαν τα δύο εγγόνια της στα οποία ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους και στη συνέχεια παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Ωστόσο τόσο στο δικαστήριο στη Κω όσο και μέχρι σήμερα ουδείς από τους δύο έχει αποδεχτεί τα όσα τους καταλογίζονταν και ο ένας «δείχνει» ως δράστη, τον άλλο.

Διαβάστε ακόμη

Επτά άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές χθες και σήμερα στη Ρόδο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν» υποστηρίζει η οικογένειά του

Συνελήφθησαν δύο άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Κάλυμνο

Συνελήφθη ημεδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

«Έπεσα σε παγίδα», ισχυρίζεται ο 50χρονος αρχαιοφύλακας μουσείου που κατηγορείται για ασέλγεια σε 10χρονο

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του