Ο έλεγχος στους υγειονομικούς χώρους καταστήματος

Ο έλεγχος στους υγειονομικούς χώρους καταστήματος

Ο έλεγχος στους υγειονομικούς χώρους καταστήματος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 839 ΦΟΡΕΣ

Κύριε διευθυντά! Πολλοί συνάδελφοί μου τηλεφωνούν καθημερινά επειδή έμαθαν ότι κατά καιρούς αρνήθηκα να επιτρέψω την είσοδο σε όργανα του κράτους στους υγειονομικούς χώρους του καταστήματός μου προκειμένου να κάνουν τον κατά νόμο έλεγχο που επιφορτίστηκαν από την πολιτεία! Πράγματι όχι όλες τις φορές κι όχι σε όλους αρνήθηκα αφού δεν μου ικανοποίησαν την απαίτηση επίδειξης πιστοποιητικού υγείας και παρά το ότι μου επέδειξαν έγγραφο που με υποχρεώνει να διευκολύνω τον έλεγχό τους!

ΟΜΩΣ κε διευθυντά σαν επιφορτισμένος υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήματος με την υγιεινή και υγειονολογική λειτουργία έκρινα ότι είναι καλύτερα να μηνυθώ για παρακώληση ελέγχου παρά για παραβίαση των υγειονομικών όρων λειτουργίας!

Ενα ερώτημα μου ξεφεύγει σ’ αυτό το σημείο κε διευθυντά κι ας μου απαντήσει κάποιος υπεύθυνος που είναι τυπικός άτεγκτος! Εστω ότι επέτρεψα την είσοδο σε συνεργείο του ΙΚΑ ή της εφορίας στην κουζίνα μου και την ίδια ώρα μπαίνει στο μαγαζί μου συνεργείο ελέγχου του υγειονομείου! Τι θα γίνει; Θα με μηνύσει το υγειονομείο για είσοδο στους υγειονομικούς χώρους ατόμων στερούμενων των σχετικών πιστοποιητικών! Αν όμως δεν επιτρέψω την είσοδο στο ΙΚΑ ή στην εφορία θα μηνυθώ από τους άλλους για παρακώληση ελέγχου!

Κε διευθυντά! Ούτε Ελλάδα να ήταν εδώ! Παραθέτω λοιπόν παρακάτω την Υ1υ.Π/01 9696/8-10-12 διαταξη ΦΕΚ Β. 2718 08-10-2012 ΑΡΘΡΟ 8 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ για προβληματισμό και επιδίωξη λύσης στο σοβαρότατο πρόβλημα που σήμερα φαντάζει “άκρως ελληνικό και πρόχειρο”!!!

Οσοι ασκούν ή επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του χειριστή τροφίμων ή ποτών, ή να εργαστούν σε επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με την Υγειονομική διάταξη υπ' αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797/4.4.2012 (ΦΕΚ1199/11-4-2012) όπως κάθε φορά ισχύει.

Επιπλέον θα πρέπει:
• Να φροντίζουν την υγεία τους.
• Να αναφέρουν στον προϊστάμενο τους τυχούσα ασθένεια τους (γαστρεντερικά προβλήματα, πονόλαιμο, βήχα, εκκρίσεις από μύτη ή μάτια, τροφική δηλητηρίαση). Σε αυτές τις περιπτώσεις απαγορεύεται η παραμονή σε χώρους που διαχειρίζονται τρόφιμα (π.χ. προετοιμασία, επεξεργασία, διάθεση).
• Όταν αισθανθούν αδιαθεσία, να μην έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, ιδίως αυτά που είναι σε ανοιχτές συσκευασίες.
• Να επιστρέφουν στην εργασία τους μόνο με ιατρική βεβαίωση.

• Να καλύπτουν τις πληγές, καψίματα, δερματικές μολύνσεις, με έντονα χρωματιστό αδιάβροχο επίδεσμο. Σύμφωνα με το Κεφάλαιο VIII του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 απαιτείται υψηλός βαθμός ατομικής καθαριότητας από κάθε πρόσωπο που εργάζεται σε χώρους τροφίμων και θα πρέπει:
• Να φορά κατάλληλο, καθαρό και, όταν είναι αναγκαίο, προστατευτικό ρουχισμό.
• Να τηρεί τους κανόνες και διαδικασίες ατομικής υγιεινής με σκοπό τη μείωση της πιθανότητας επιμόλυνσης των τροφίμων (μικροβιολογική, φυσική, χημική επιμόλυνση) άμεσα ή έμμεσα.
• Να έχει καλές συνήθειες (να πλένει τα χέρια πριν αναλάβει εργασία, να φορά πάντα καθαρή ποδιά, να μη φορά κοσμήματα (ρολόγια, σκουλαρίκια, δακτυλίδια, βραχιόλια κα), να έχει κοντά και καθαρά νύχια. Όχι βαμμένα ή πρόσθετα νύχια.

• Να χειρίζεται σωστά τα τρόφιμα και να συνεργάζεται προς όφελος της υγιεινής και ασφάλειας αυτών.

• Όταν χρησιμοποιούνται γάντια αυτά δεν υποκαθιστούν το πλύσιμο των χεριών, ενώ συνιστάται να τα αλλάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ή όταν λερωθούν ή σχιστούν, ή όταν αλλάξει η εργασία ή είδους του τροφίμου που χειρίζεται (πχ από ωμό κρέας σε έτοιμο για κατανάλωση τρόφιμο). ΑΡΘΡΟ 9 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών πρέπει να εξασφαλίζουν ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της κείμενης Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας και ειδικότερα ότι:
• Οι χειριστές τροφίμων εκπαιδεύονται σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων ανάλογα με το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης και τις εκτελούμενες εργασίες.
• Οι υπεύθυνοι για την κατάρτιση και τη διατήρηση της διαδικασίας βάσει των αρχών HACCP ή για την εφαρμογή των σχετικών οδηγών ορθής πρακτικής εκπαιδεύονται κατάλληλα για την εφαρμογή τους.

Η εκπαίδευση του προσωπικού πρέπει να τεκμηριώνεται με κατάλληλο αρχείο που θα διατηρείται στο αρχείο προσωπικού, σύμφωνα με το άρθρο 7 της παρούσας.
Ελπίζω να βοηθήσετε κε διευθυντά τους πολυπαθείς εσαεί μισητούς μεγαλοκεφαλαιούχους εστιάτορες, για να μην έχουν την τύχη που χρόνια τώρα τους επιφυλάσσει η ελληνική πολιτεία κι ο κάθε πιττογυρομεγαλωμένος υπεύθυνος υπουργός!

Γράφει ο Κώστας Σαρρής

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή