Ασημένιο μετάλλιο σε διεθνή διαγωνισμό πήρε ροδίτικο ελαιόλαδο

Ασημένιο μετάλλιο σε διεθνή  διαγωνισμό πήρε ροδίτικο ελαιόλαδο

Ασημένιο μετάλλιο σε διεθνή διαγωνισμό πήρε ροδίτικο ελαιόλαδο

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1743 ΦΟΡΕΣ

Πρόκειται για το Alexandros Olive Grove

Το ασημένιο μετάλλιο στο 1ο "Athena International Olive Oil Competition", απέσπασε το Alexandros Olive Grove, αποτελώντας το πρώτο ροδίτικο ελαιόλαδο που πήρε μετάλλιο σε διεθνή διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2016 στην Αθήνα με τη συμμετοχή 256 δειγμάτων από 10 ελαιοπαραγωγικές χώρες, εκ των οποίων τα 187 προέρχονταν απο την Ελλάδα. Απο τη Ρόδο, πήραν μέρος 2 εταιρείες ελαιολάδου, εκ των οποίων η μια ήταν αυτή που απέσπασε το ασημένιο μετάλλιο, δίνοντας το κίνητρο και σε άλλους Ροδίτες παραγωγούς να αναβαθμίσουν την ποιότητα του προϊόντος τους, συμμετέχοντας και οι ίδιοι στον διαγωνισμό.

Εκ μέρους της εταιρείας Passalis Family, ο κ. Αλέξανδρος Πασσάλης, μιλώντας στη "Ροδιακή" σχετικά με τη διάκριση αυτή, ανέφερε μεταξύ άλλων "η προσπάθεια της οικογένειας Πασσάλη τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι να παράγει και να συλλέγει από άλλους μικρούς παράγωγους της περιοχής Καλαμώνα, κορυφαίας ποιότητας ελαιόλαδο από την ποικιλία Κορωνέικη, αφήνοντας πίσω ξεπερασμένες ή ακατάλληλες πρακτικές από το κλάδεμα μέχρι και την τυποποίηση".

Με περισσότερα απο 5.000 μπουκάλια να πωλούνται σε διάφορα delicatessen και άλλα μικρά καταστήματα, σε εστιατόρια για ιδία χρήση, καθώς και σε κατάστημα που διατηρεί η οικογένεια στο ξενοδοχείο ιδιοκτησίας της, η οικογένεια Πασσάλη έχει βάλει στόχο να αυξήσει την παραγωγή της.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Πασσάλη, τουλάχιστον 3.000 μπουκάλια πωλούνται απο τους ίδιους σε τουρίστες που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο τους, οι οποίοι και μετά τη βραδιά γευσιγνωσίας που πραγματοποιείται 2 με 3 φορές την εβδομάδα, ζητούν να πάρουν μαζί τους περισσότερα απο ένα μπουκάλι λάδι. Στόχος της εταιρείας είναι κάθε χρόνο να ανεβάζουνε τον αριθμό παραγωγής, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα.

Με τη σειρά της, η πρόεδρος του διεθνούς διαγωνισμού "Athena International Olive Oil Competition", κ. Μαρία Κατσούλη, μίλησε στη "Ροδιακή" τονίζοντας μεταξύ άλλων "επειδή έχει τύχει να έρθω στη Ρόδο για μια ημερίδα που αφορούσε το ελαιόλαδο, μπορώ να πω οτι η Ρόδος χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά για να αναβαθμίσει την ποιότητα του λαδιού της.

Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει οτι το λάδι αποτελεί ένα γαστρονομικό προϊόν που θα φέρει χρήματα στο νησί. Ο τουρίστας θα έρθει στη Ρόδο, θα μείνει για μέρες, θα γνωρίσει το λάδι και θα φύγει με αυτό". Η

ίδια τόνισε την ανάγκη να αναβαθμιστεί το ελαιόλαδο στη Ρόδο, γιατί όπως ανέφερε έχει τις προδιαγραφές, ενώ σημείωσε "ο τουρισμός που δέχεται το νησί είναι ευκαιρία να παράγουμε εξαιρετικό λάδι και ωραία προϊόντα τα οποία θα πάρουν μαζί τους φεύγοντας οι τουρίστες", ενώ συμπλήρωσε "το γεγονός οτι υπήρξε ένα βραβευμένο ελαιόλαδο απο τη Ρόδο είναι πολύ σημαντικό, και είναι κάτι που θα βάλει σε σκέψεις και τους άλλους παραγωγούς για να βελτιώσουν το λάδι τους και να λάβουν με τη σειρά τους μέρος και οι ίδιοι σε διεθνείς διαγωνισμούς".

Μάλιστα, σε ότι αφορά τις συμμετοχές στο διαγωνισμό απο τη Ρόδο, τόνισε " απο τη Ρόδο συμμετείχαν μόνον 2 δείγματα και είναι ιδιαίτερη χαρά μας όπου μέσα στους νικητές βρισκόταν ροδιακό ελαιόλαδο καθώς η Ρόδος τυπικά, αν και παράγει ελαιόλαδο, δεν θεωρείται ελαιοπαραγωγικό νησί, και αυτό αποδεικνύει τις δυνατότητες της και στη παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου".

Σε ότι αφορά την ιδέα να πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου στη χώρα μας, η κ. Κατσούλη, η οποία είναι γευσιγνώστρια λαδιού και έχει συμμετάσχει σε πολλούς αντίστοιχους διεθνείς διαγωνισμούς ως κριτής, τόνισε πως της έκανε εντύπωση το γεγονός οτι η Ελλάδα παρότι 3η χώρα παραγωγής ελαιολάδου δεν πραγματοποιούσε διαγωνισμούς.

"Σκέφτηκα πως μια τέτοια διοργάνωση θα αναβάθμιζε τη φήμη μας στο εξωτερικό, που μέχρι τώρα όλοι γνωρίζουν μόνο το λάδι της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Στο εξωτερικό, το ελληνικό ελαιόλαδο δεν έχει καθόλου παρουσία, αφού εξάγουμε μόνο σε ελληνικά σπίτια. Παράλληλα σκέφτηκα πως ένας διεθνής διαγωνισμός, θα αποτελούσε κίνητρο για τους Έλληνες παραγωγούς ούτως ώστε να αναβαθμίσουν το προϊόν τους.

Για τον διαγωνισμό ήρθαν κριτές απο το Ισραήλ, την Τυνησία, την Κροατία, την Γερμανία, την Αγγλία κ.α. ενώ παράλληλα υπήρχαν και 60 ξένες συμμετοχές. Είχαμε βάλει στόχο να πάρουν μέρος 180 ελαιόλαδα και τελικά πήραν 256, κάτι που για εμάς αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες μας, ο διαγωνισμός ακούστηκε πολύ, και οι κριτές έφυγαν ενθουσιασμένοι.

Με αυτό το διαγωνισμό, είναι ευκαιρία κάποιοι παραγωγοί να καταλάβουν γιατί τα δικά τους λάδια δεν απέσπασαν βραβεία, να δουν τι μπορούν να κάνουν για να γίνουν καλύτεροι, για να υπάρξει μια ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού ελαιολάδου, κάτι που θα βοηθήσει και στη διεθνή του φήμη".

Μάλιστα, σε ότι αφορά τον διαγωνισμό, η κ. Κατσούλη σημείωσε "στόχος μας είναι ο διεθνής αυτός διαγωνισμός, να καταξιωθεί διεθνώς, να καταχωρηθεί στους κορυφαίους διαγωνισμούς του κόσμου. Ξεκινήσαμε ήδη να σχεδιάζουμε τον διαγωνισμό του 2017."

Ο διεθνής διαγωνισμός Athena International Olive Oil Competition
Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού, με βαθμολογία 97,5/100, αναδείχτηκε το «TreFórt» του παραγωγού Paolo Bonomelli από την περιοχή Veneto της Ιταλίας. H Eλλάδα συμμετείχε στο Athena International Olive Oil Competition με 187 δείγματα (73% του συνόλου), αποσπώντας συνολικά 62 μετάλλια ως εξής: 12 Χρυσά, 21 Αργυρά και 29 Χάλκινα.

Η Πελοπόννησος απέσπασε 28 μετάλλια (το 45% των ελληνικών μεταλλίων), η Κρήτη 12 μετάλλια (20%), η Μακεδονία 6 (10%) και ακολουθούν παρόμοια οι υπόλοιπες συμμετέχουσες περιοχές. Εξαίρεση αποτελούν τα λάδια της Μυτιλήνης, αφού από τα έξι που συμμετείχαν διακρίθηκαν τα πέντε. Από εκεί προέρχεται άλλωστε και το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο του διαγωνισμού, το «Όλβια Organic» της Οικογένειας Τζωρτζή που παράγεται από ελιές βιολογικής γεωργίας (80% Αδραμμυτινή και 20% Κολοβή).

Αξιοσημείωτη είναι η αριθμητική υπεροχή της ποικιλίας Κορωνέικη, με 105 ελληνικές συμμετοχές (77% επί των μονοποικιλιακών ελληνικών δειγμάτων και 59% επί των ελληνικών δειγμάτων, είτε μονοποικιλιακών είτε χαρμανιών) αν και ο διαγωνισμός απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας τον πλούτο της εγχώριας και διεθνούς ελαιοπαραγωγής, αφού συμμετείχαν σε αυτόν ελαιόλαδα από 70 διαφορετικές ποικιλίες ελιάς, 40 ξένες και 30 ελληνικές.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής δοκίμασαν και αξιολόγησαν τα ελαιόλαδα με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, επισκέφθηκαν το μουσείο της Ακρόπολης και άλλα αξιοθέατα, ενώ γευμάτισαν σε μερικά από τα εμβληματικά εστιατόρια της πόλης για να αποκομίσουν ολοκληρωμένη άποψη για την ελληνική κουζίνα στην οποία το ελαιόλαδο πρωταγωνιστεί.

Όλοι οι κριτές δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την οργάνωση και το επίπεδο των δειγμάτων που δοκίμασαν, ενώ επικρότησαν την ιδέα τέλεσης στη χώρα μας ενός διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου.

Τα αποτελέσματα του Athena International Olive Oil Competition και η συνολική επίδοση των ελληνικών ελαιολάδων στο πλαίσιό του είναι συγκρίσιμα με εκείνα των καθιερωμένων διεθνών διαγωνισμών, ενισχύοντας την εγκυρότητά του αλλά και την απόφαση των οργανωτών να διεξαχθεί στη χώρα μας ένας ανεξάρτητος διαγωνισμός ελαιολάδου διεθνούς κύρους και εμβέλειας, με στόχο την ενίσχυση της θέσης του ελληνικού ελαιολάδου στη διεθνή αγορά.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον διαγωνισμό http://www.athenaoliveoil.gr

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη