Τι λέει ο πρόεδρος της Ιστρίου για το θέμα των ελαφιών

Τι λέει ο πρόεδρος της Ιστρίου για το θέμα των ελαφιών

Τι λέει ο πρόεδρος της Ιστρίου για το θέμα των ελαφιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 417 ΦΟΡΕΣ

Οι αγρότες της περιοχής αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα

Την επίσημη θέση της Τοπικής Κοινότητας Ιστρίου για το ζήτημα με τα ελάφια ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της κ. Βασίλης Βουκκής. Ουσιαστικά πρόκειται για την απόφαση που είχε πάρει η Κοινότητα Ιστρίου από τον Σεπτέμβριο του 2013 και η οποία έως και σήμερα παραμένει αμετάβλητη.

Ειδικότερα η συγκεκριμένη απόφαση ανέφερε:
“ Τα τελευταία χρόνια οι αγρότες του χωριού μας αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα από τα Ελάφια που ο πληθυσμός του έχει αυξηθεί κατά πολύ.
Όλοι οι αγρότες του χωριού είναι σε απόγνωση με αυτό το θέμα και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, ξέρουμε ότι έχουν γίνει κατά καιρούς προσπάθειες να βρεθεί λύση αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα.

Μετά την πυρκαγιά του καλοκαιριού το πρόβλημα διογκώνεται και θα διογκωθεί και άλλο, τα ελάφια πλέον λόγω έλλειψης τροφής στρέφονται και σε άλλες καλλιέργειες που παλαιότερα δεν πείραζαν, καταστρέφουν καλλιέργειες ολοσχερώς.

Θεωρώ ότι αν επιτευχθεί η προσπάθεια για να χαρακτηριστεί το ελάφι ως άγριο ζώο έτσι ώστε να μπορούν οι αγρότες να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, είναι μια καλή περίπτωση.

Θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να βρεθούν πόροι για να επιδοτηθούν οι αγρότες για την αγορά υλικών περίφραξης για να μπορέσουν να περιφράξουν τα χωράφια τους για να τα προστατεύσουν από τα ελάφια.

Μια άλλη πρόταση είναι να δημιουργηθεί στο χωριό ένα πάρκο ελαφιών για να περιοριστεί λίγο ο αριθμός τον ελαφιών που κυκλοφορούν ελεύθερα. Επίσης αυτό το πάρκο θα μπορούσε να είναι και επισκέψιμο βοηθώντας και στην ανάπτυξη του χωριού μας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε τα μέλη να αποφασίσουν σχετικά.
Το Τοπικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση, αφού έλαβε υπόψη του την ανωτέρω εισήγηση και τις διατάξεις του άρθρου 84 του N. 3852/2010.

Αποφασίζει Ομόφωνα
1. Να γίνει προσπάθεια να χαρακτηριστεί το ελάφι ως άγριο ζώο έτσι ώστε να μπορούν οι αγρότες να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.

2. Να βρεθούν πόροι για να επιδοτηθούν οι αγρότες για την αγορά υλικών περίφραξης για να μπορέσουν να περιφράξουν τα χωράφια τους για να τα προστατεύσουν από τα ελάφια.

3. Να δημιουργηθεί στο χωριό ένα πάρκο ελαφιών για να περιοριστεί λίγο ο αριθμός τον ελαφιών που κυκλοφορούν ελεύθερα. Επίσης αυτό το πάρκο θα μπορούσε να είναι και επισκέψιμο βοηθώντας και στην ανάπτυξη του χωριού μας”.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η επέκταση του γηπέδου και η αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλιθέας, είναι μόνο η αρχή!

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ενημερωτική δράση της Κινητής Μονάδας Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ενόψει των εορτών του Πάσχα

Με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Ρόδου κ. Κολιάδη, ανοίγεται επιτέλους ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία του Κολοσσού Η Ηotels Collection

Τα... μποφόρ φύσηξαν ταλαιπωρία και ακυρώσεις πτήσεων στα νησιά μας

Επιστολή του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Στράτου Καρίκη προς τον Πρόεδρο Κυριάκο Κασάπη