Πανευρωπαϊκό συνέδριο για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών στη Ρόδο

Πανευρωπαϊκό συνέδριο για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών στη Ρόδο

Πανευρωπαϊκό συνέδριο για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών στη Ρόδο

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 828 ΦΟΡΕΣ

Σημαντικός ο ρόλος του Συλλόγου “Ροδαυγή”, τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής αιματολογίας Στ. Γραφάκος

Στη Ρόδο θα πραγματοποιηθεί, από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2016, το 10ο συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ομάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, που αφορά Παιδιατρικά νοσήματα.
«Οικοδεσπότης» του συνεδρίου είναι ο σύλλογος «Ροδαυγή» και η τελετή έναρξής του θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 8 το βράδυ στην αυλή του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, και θα πλαισιωθεί από χορευτικά δρώμενα της σχολής χορού της ΕΛΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ.
Το συνέδριο γίνεται κάθε δύο χρόνια και αφορά τις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών που γίνονται στην παιδική ηλικία.
Φέτος θα συμμετάσχουν 150 σύνεδροι από 80 μονάδες μεταμόσχευσης από ολόκληρο τον κόσμο, επιστήμονες εξειδικευμένοι στο αντικείμενο αυτό, και θα ανακοινωθούν διερευνητικές εργασίες που αφορούν την αντιμετώπιση παιδιών που έχουν μεσογειακή αναιμία, λευχαιμία, απλαστική αναιμία κ.α. δηλαδή νοσήματα τα οποία αντιμετωπίζονται με μεταμόσχευση μυελού των οστών. Επίσης θα γίνει παρουσίαση και της ελληνικής μονάδας μεταμόσχευσης η οποία έχει ένα πολύ σημαντικό έργο να παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια.
Με αφορμή το συνέδριο αυτό, για τις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και τους εθελοντές δότες, μίλησε στη «Ροδιακή» ο κ. Στέλιος Γραφάκος αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής αιματολογίας, τέως διευθυντής μεταμόσχευσης μυελού των οστών στο Παίδων «Αγία Σοφία» και επιστημονικός υπεύθυνος της τράπεζας εθελοντών μυελού των οστών «Όραμα Ελπίδας».

Κατά πόσο έχει γίνει πρόοδος στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια στις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, κυρίως σε νεαρής ηλικίας άτομα και παιδιά;
Πρέπει να σας πω ότι στην Ελλάδα πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις εδώ και πολλά χρόνια τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Τις μεταμοσχεύσεις τις πραγματοποιεί η μοναδική μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών που βρίσκεται στην ογκολογική μονάδα Παίδων Μαριάνα Βαρδινογιάννη «Ελπίδα» στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία».
Έχουν γίνει σημαντικοί πρόοδοι και σήμερα στη χώρα μας μεταμοσχεύονται περίπου 60 παιδιά το χρόνο, εκ των οποίων το 70% αυτών μπορεί και επιβιώνει, κερδίζει τη μάχη για την ζωή, ενώ αν δεν είχε κάνει μεταμόσχευση πάρα πολύς μικρός αριθμός θα μπορούσε να είχε επιβιώσει. Έτσι έχουν μεταμοσχευθεί εκατοντάδες παιδιά με λευχαιμία, με μεσογειακή αναιμία, δεκάδες παιδιά με απλαστική αναιμία και άλλα νοσήματα και το 65% των παιδιών με λευχαιμία πήγε πολύ καλά, το 95% των παιδιών με μεσογειακή αναιμία (ένα πολύ υψηλό νούμερο από τα πρώτα στην παγκόσμια βιβλιογραφία) καθώς και το 70% των παιδιών που έπασχαν από απλαστική αναιμία ή από άλλα γενετικά νοσήματα.
Επομένως η πρόοδος είναι πολύ σημαντική και τα αποτελέσματα είναι αυτά που πετυχαίνουν μεγάλες μονάδες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Για να γίνουν μεταμοσχεύσεις χρειάζονται όμως και εθελοντές δότες μυελού των οστών. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών τα τελευταία χρόνια ή εξακολουθεί να είναι ένα θέμα το οποίο το βλέπουμε με επιφύλαξη;
Είναι ένα πολύ καίριο ερώτημα και νομίζω πως εσείς στη Ρόδο το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά χάρη στη «Ροδαυγή»! Είναι χιλιάδες οι εθελοντές δότες που έχουν εγγραφεί στο νησί σας, ίσως αναλογικά είσαστε ο πρώτος νομός σε όλη τη χώρα!
Βεβαίως για να γίνει μεταμόσχευση απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βρεθεί ο κατάλληλος δότης. Αρχικά θα ψάξουμε στην οικογένεια αλλά δυστυχώς μόνο το 25% των ασθενών μπορεί να βρει ένα εθελοντή άμεσα από τα αδέλφια του.
Επομένως, είναι αναγκαίο να υπάρχει μία παγκόσμια τράπεζα που να τροφοδοτεί με δότες όσους ασθενείς χρειάζονται σε όλο τον κόσμο. Σήμερα παγκοσμίως ο αριθμός αυτός είναι 28.000.000 εθελοντές. Στην Ελλάδα ακόμη τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα θέλουμε, αλλά έχουν βελτιωθεί. Σκεφτείτε ότι μέχρι το 2010 ο αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού των οστών ήταν λιγότερο από 20.000 και μάλιστα πολλοί από αυτούς δεν ήταν αξιόπιστοι δότες γιατί αναιρούσαν την απόφασή τους – αρκετοί από αυτούς- την τελευταία στιγμή.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Ο Σύλλογος «Ροδαυγή» στο νησί σας έχει παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο και ο αριθμός των ελλήνων εθελοντών έχει αυξηθεί στις 55.000!
Η τράπεζα Εθελοντών Δοτών «Όραμα Ελπίδας» που λειτουργεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχει κάνει ένα πολύ αξιόλογο έργο και έχει εγγράψει 29.000 εθελοντές δότες μέσα σε αυτό το διάστημα, που είναι ένα πολύ σημαντικό νούμερο!
Και αυτό το πετύχαμε γιατί έχουμε υποστηριχτές σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών ο σημαντικότερος είναι η «Ροδαυγή», όπου ευαισθητοποιούν την τοπική κοινωνία και καθημερινά μας προσφέρουν δημοσιότητα για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τόσο έλληνες όσο και ξένους ασθενείς.

Υπάρχει κίνδυνος για τον όποιο εθελοντή δότη βρεθεί συμβατός με ασθενή, διατρέχει κίνδυνο κατά τη διάρκεια μεταμόσχευσης μυελού των οστών;
Η διαδικασία είναι απολύτως ασφαλής και ακίνδυνη για αυτό και υπάρχουν τόσα εκατομμύρια εθελοντές και δεν έχει αναφερθεί κάτι μέχρι σήμερα, από τους εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν προσφέρει μόσχευμα. Κυρίως σήμερα είναι σαν κυτταραφαίρεση δηλαδή είναι κάτι σαν αιμοδοσία κάτι πολύ απλό, ενώ στο παρελθόν η συλλογή γινόταν με τρυπήματα στα οστά της λεκάνης που και αυτό ήταν απολύτως ασφαλής και ακίνδυνο.
Θέλω να σας πω δηλαδή, ότι είναι μία διαδικασία απολύτως ασφαλής, είναι μία μικρή ταλαιπωρία για τον εθελοντή δότη, δεν έχει κανένα απολύτως κίνδυνο, αλλά με την πράξη αυτή που θα κάνει – όπως αντιλαμβάνεστε- προσφέρει ζωή σε έναν ασθενή που δεν μπορεί να βρει άλλο τρόπο για να γίνει καλά.

Ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ή έχει μειωθεί;
Έχει αυξηθεί γιατί σήμερα, πρώτα από όλα γίνονται οι μεταμοσχεύσεις με ασφαλέστερο τρόπο και σε ασθενείς που ήταν άλλοτε πολύ ταλαιπωρημένοι και δεν μπορούσαν να εγχειριστούν, ακόμη και σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας. Στη χώρα μας γίνονται περίπου 220 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις το χρόνο στη μονάδα του Αγίας Σοφίας και από αυτές τις μεταμοσχεύσεις οι περίπου 60 γίνονται με δότες, οι οποίοι δεν έχουν καμία συγγένεια με τον ασθενή ή εθελοντές. Επίσης οι περισσότεροι εθελοντές ελλήνων ασθενών προέρχονται από ξένες χώρες.
Περιμένουμε με την προσπάθεια που γίνεται σε όλη την Ελλάδα, ο αριθμός των εθελοντών των Ελλήνων να αυξηθεί και έτσι σε λίγα χρόνια να μπορούν οι Έλληνες ασθενείς να δέχονται μοσχεύματα από έλληνες δότες.

Είστε ένας εκ των διοργανωτών του συνεδρίου που θα γίνει στο νησί μας, και το οποίο με βάση και τη θεματολογία του, είναι πολύ σημαντικό.
Πράγματι στο συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες μεγάλου κύρους από την Ευρώπη, την Αμερική και μερικές χώρες της Ασίας, συμμετέχουν οι μεγαλύτερες παιδιατρικές μονάδες μεταμόσχευσης μυελού των οστών στην Ευρώπη, θα βγούνε σωστά συμπεράσματα, θα μπορούμε να δούμε την πρόοδο που έχει επιτελεστεί και κάθε χώρα θα δείξει τα επιτεύγματα της τα οποία, όπως σας είπα, τα δικά μας είναι αξιοσημείωτα στο χώρο αυτό. Και βέβαια ένα κομμάτι θα είναι αφιερωμένο στην δωρεά μυελού των οστών η οποία είναι πολύ σημαντική και το νησί σας – όπως σας είπα- έχει έναν πρωτοπόρο ρόλο σε αυτό και το ευχαριστούμε!

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος