Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5433 ΦΟΡΕΣ

> Απιδάκια
• 500 γραμμάρια καρυδόψιχα,
• 400 γραμμάρια ζάχαρη,
• 1 /2 φλυτζάνι. παξιμάδι ψιλοκοπανισμένο,
• 3-4 κουταλιές της σούπας κακάο.

Καθαρίζουμε και ψιλοκοπανίζουμε την καρυδόψιχα. Την ανακατεύουμε σε λεκάνη με το παξιμάδι και το κακάο. Δένουμε τη ζάχαρη με μισό φλιτζάνι νερό σε σιρόπι καλά δεμένο (δε βάζουμε λεμόνι). Ρίχνουμε στα καρύδια το σιρόπι ζεστό και λίγο-λίγο, ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι, ώσπου να ενωθούν καλά και να γίνουν ένα μίγμα. Μπορεί να μην πάρει όλο το σιρόπι.

Ανακατεύουμε συνέχεια και, μόλις μπορέσουμε να αντέξουμε τη θερμοκρασία, τα πλάθουμε γρήγορα-γρήγορα. Τους δίνουμε το σχήμα μικρού απιδιού (αχλαδιού) ή καρυδιού και τα τυλίγουμε αμέσως σε χοντρή ζάχαρη.
Αν στο διάστημα, που τα πλάθουμε, το μίγμα σφίξει πολύ, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό, τα ξαναζυμώνουμε και συνεχίζουμε το πλάσιμο. Γίνονται 40 - 45 κομμάτια.
Για καλύτερη εμφάνιση μπήγουμε στην κορυφή κάθε αχλαδιού ένα φυλλαράκι μυρτιάς.

> μαρμελάδα βερίκοκο (ή ροδάκινο)
Γίνεται 3 κιλά μαρμελάδα
Χρόνος προετοιμασίας 30'
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα
• 2 1/2 κιλά ώριμα βερίκοκα χωρισμένα στη μέση
• 4 κουταλιές χυμό λεμονιού
• 1 1/2κιλό ζάχαρη 250 γρ. γλυκόζη

Ραντίστε τα βερίκοκα με το χυμό λεμονιού, αμέσως μόλις αφαιρείτε τα κουκούτσια, για να μη μαυρίσουν. Βάλτε τα σε οτρώσεις εναλλάξ με τη ζάχαρη μέσα σε αντικολλητική κατσαρόλα με 6αρύ πάτο. Πατήστε τα με τις παλάμες σας να λιώσουν ελαφρά και ν'ανακατευθούν με τη ζάχαρη. Βάλτε την κατσαρόλα επάνω σε χαμηλή φωτιά κι ανακατέψτε, ώσπου να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Δυναμώστε τη φωτιά και ρυθμίστε την έτσι, ώστε η μαρμελάδα να σιγοβράζει.

Ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει η μαρμελάδα οτον πάτο, βραστέ την, ώσπου να δέσει και να γίνει διαφανής και γυαλιστερή. Προσθέστε τη γλυκόζη προς το τέλος, λίγο πριν την κατεβάσετε από τη φωτιά. Όταν την κατεβάσετε από τη φωτιά, αφαιρέστε τον αφρό. Αφήστε τη να κρυώσει ελαφρά και βάλτε τη σε αποστειρωμένα βάζα. Σκεπάστε τα, όταν η μαρμελάδα κρυώσει εντελώς, και βάλτε τα στο ψυγείο. Έτσι η μαρμελάδα διατηρείται περίπου 1 χρόνο. Εναλλακτικά, σπάστε 15-20 κουκούτσια κι αφαιρέστε το εσωτερικό τους. Ζεματιστέ τα σε λίγο νερό που βράζει και ξεφλουδίστε τα. Ρίξτε τα μέσα στη μαρμελάδα λίγο πριν την κατεβάσετε από τη φωτιά μαζί με τη γλυκόζη. Φτιάξτε κατά τον ίδιο τρόπο μαρμελάδα ροδάκινο.

*Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.
Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές