Απονομή Φοιτητικών Βραβείων Αριστείας 2015 του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Απονομή Φοιτητικών Βραβείων Αριστείας 2015  του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Απονομή Φοιτητικών Βραβείων Αριστείας 2015 του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 355 ΦΟΡΕΣ

Σε μια λαμπρή τελετή την Τρίτη 24 Μαίου 2016, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απένειμε τα φοιτητικά βραβεία αριστείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσία του Προέδρου του Συμβουλίου Ομ. Καθηγητή Σ. Θωμαδάκη και του Πρύτανη Καθηγητή Στ. Γκρίτζαλη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, Δήμαρχοι νησιών του Αιγαίου, Πρυτανικές Αρχές και Πρόεδροι Συμβουλίων ΑΕΙ, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι φορέων του δημοσίου και των επιχειρήσεων, απόφοιτοι και φοιτητές του Ιδρύματος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εξωτερικών καθ. Δημ. Μάρδας ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, οι Βουλευτές Γ. Μαυρωτάς, εκπρόσωπος του κόμματος Ποτάμι, Γ. Πάλλης, Λέσβου, Α. Συρίγος, Κυκλάδων Δ. Σεβαστάκης Σάμου και Ν. Μηταράκης Χίου, οι Δήμαρχοι Μ. Βουρνούς Χίου και Μ. Αγγελόπουλος Σάμου, ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Στ. Κριμιζής. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ομότιμος καθηγητής Σταύρος Θωμαδάκης, τόνισε " Η επιδίωξη, η επίτευξη και η επιβράβευση της αριστείας είναι αδιαπραγμάτευτα στοιχεία της ανώτατης εκπαίδευσης. Πολλοί βλέπουν με κριτική ματιά την εμπορευματοποίηση της ανώτατης παιδείας, τη μετατροπή της γνώσης σε εμπόρευμα. Υπάρχει ωστόσο ένα κεντρικό και ουσιαστικό πρόταγμα που πρέπει όλοι να αναγνωρίζουμε: Η αντίκρουση του βαθύτερου κινδύνου που προέρχεται από την τυποποίηση της μετριότητας. Πρέπει πράγματι να καταπολεμηθεί η μετατροπή του εκπαιδευτικού προϊόντος σε τυποποιημένο «εμπόρευμα». Καταπολέμηση του τυποποιημένου «εμπορεύματος» της γνώσης σημαίνει εν τέλει καλλιέργεια του ανθρώπου, του νού και της κριτικής σκέψης. Η αριστεία δεν είναι άλλο παρά η κορωνίδα της καλλιέργειας. Η επιστημονική αριστεία περιλαμβάνει και άλλα στοιχεία που απορρέουν από θεμελιώδη επιστημολογική επιταγή: Η επιστήμη δεν είναι απλή ατομική κατάκτηση, ο μοναχικός επιστήμονας κλεισμένος στο εργαστήρι του είναι αντικοινωνικός μύθος. Η επιστήμη είναι διαδικασία που θέλει ασφαλώς πειθαρχία αλλά θέλει και κοινωνικότητα. Η επιστήμη χρειάζεται συνέργεια, συλλογικότητα, γνωστικές διασταυρώσεις. Χρειάζεται επομένως συνεχή διάλογο με άλλους, με ομόλογες κοινότητες παντού, στο Πανεπιστήμιο, στη χώρα, στο διεθνή χώρο. Κοντολογής, η επιστήμη απαιτεί κριτικό διάλογο, συνέργεια, εξωστρέφεια.


Το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με ιστορική διαδρομή που προβάλλει αυτά τα γνωρίσματα. Θεραπεύει χρόνια τώρα καινοτόμα αντικείμενα και διεπιστημονικές τομές. Από τον χαρακτήρα του αυτό εκπηγάζει άλλωστε το είδος και το εύρος των θεμάτων, των γνωστικών αντικειμένων και των μεθολογιών των φοιτητικών έργων που βραβεύουμε σήμερα. Οφείλει το Πανεπιστήμιό μας αυτά τα γνωρίσματα, και τις δράσεις που τα συνοδεύουν, να τα αναπτύσσει και να τα προάγει συνεχώς, και ίσως ακριβώς τώρα, σε εποχή γεμάτη αντιξοότητες και δυσκολίες. Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συγκροτήθηκε πριν τέσσερα χρόνια, έχει και ασκεί κεντρική ευθύνη για την στρατηγική στόχευση του πανεπιστημίου, συμμερίζεται, ενστερνίζεται πλήρως, και ανταποκρίνεται σε αυτά τα προτάγματα. Μία από τις πολλές δράσεις του Συμβουλίου για τον στρατηγικό σχεδιασμό, την ποιότητα και την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου είναι λοιπόν και τούτη η σημερινή φοιτητική βράβευση. Καθιερώσαμε τα ετήσια Βραβεία Αριστείας για μετα- και προ- πτυχιακούς φοιτητές για να δημιουργήσουμε ένα κύκλο άμιλλας, παραδειγματισμού και απτών επιτευγμάτων σε μία κοινότητα άξια, ανήσυχη και διψασμένη για κατανόηση του κόσμου, όπως είναι η φοιτητική κοινότητα του Αιγαίου. Είμαστε υπερήφανοι για τον πρώτο κύκλο φοιτητικών βραβείων αριστείας που ήρθατε να μοιρασθείτε μαζί μας σήμερα. Η σημερινή εκδήλωση είναι και η υπόσχεσή μας ότι θα υπάρξουν και επόμενοι κύκλοι βραβείων αριστείας κάθε χρονιά στο μέλλον. Είμαστε υπερήφανοι γιατί τα κορίτσια και τα αγόρια που βραβεύονται σήμερα μπορούν να σταθούν επάξια σε οποιοδήποτε διεθνές πανεπιστημιακό περιβάλλον. Ελπίζω και προτρέπω τους βραβευμένους μας, τους σημερινούς και τους μελλοντικούς, που πολλοί από αυτούς τους μελλοντικούς είναι και εδώ σ΄αυτήν την αίθουσα, να γίνουν παντού πρεσβευτές των αξιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της νέας Ελληνικής επιστημοσύνης."

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητής Στέφανος Γκρίτζαλης τόνισε στην ομιλία του " Η καλλιέργεια της κουλτούρας της αριστείας πρέπει να γίνεται, από όλες και όλους, αντιληπτή ως αναγκαιότητα στη σύγχρονη εποχή και ειδικότερα με αναφορά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα των οποίων ο ρόλος εστιάζει στην παραγωγή νέας γνώσης με στόχο την προαγωγή της Επιστήμης για την υπηρέτηση των αναγκών του Ατόμου και της Κοινωνίας με ανθρώπινο πρόσωπο. Η μέριμνα για την παροχή στους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας σπουδών υψηλού επιπέδου, η μέριμνα για την καλλιέργεια νέων επιστημόνων, ανδρών και γυναικών, με ξεχωριστά χαρακτηριστικά κριτικής σκέψης και επιστημονικής αρτιότητας, η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας σε όλα τα επιστημονικά πεδία, η διασφάλιση της ελεύθερης ακαδημαϊκής λειτουργίας που προσδιορίζει την ταυτότητα μιας ελεύθερα σκεπτόμενης κοινωνίας, αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την εγκαθίδρυση της αριστείας ως ατομικής και συλλογικής επιδίωξης.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε φοιτητές και φοιτήτριες των Τμημάτων μας, που δρώντας σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται και από κρίση αξιών, σε πείσμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά φοιτώντας σε ένα πανεπιστήμιο που βρίσκεται κατά κανόνα μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους, σ’ ένα Πανεπιστήμιο που βιώνει καθημερινά πολλαπλές δυσκολίες που προκύπτουν από τη διαχρονικά συνεχή μείωση της χρηματοδότησης και την εξ αυτής απορρέουσα αδυναμία να ενισχύσει περαιτέρω τις δομές φοιτητικής μέριμνας, συνέλαβαν ένα όραμα, το μετουσίωσαν σε στόχους και μετά από εργώδη προσπάθεια το έφεραν σε πέρας με απόλυτη επιτυχία. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε αυτές και αυτούς που αύριο, ως ολοκληρωμένοι επιστήμονες, λειτουργώντας ελπίζουμε σε περιβάλλον ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας, θα αναλάβουν ηνία πνευματικής δημιουργίας, όποιας επιστήμης θεραπεύουν.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί απτό παράδειγμα εκπαιδευτικού ιδρύματος που, σε πείσμα των δύσκολων καιρών, συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία εδραιώνοντας περαιτέρω τη θέση του στο διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι, με διεθνείς διακρίσεις του διδακτικού του προσωπικού, με διευρυνόμενες συνεργασίες με άλλα Ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της χώρας και του εξωτερικού, με προγράμματα σπουδών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες επιταγές της επιστήμης διεθνώς, με επιτυχημένη διοργάνωση διεθνών θερινών σχολείων, με ενέργειες που προάγουν τη δια βίου μάθηση, σε συνεργασία και αγαστή συμπόρευση με τις κοινωνίες της Λήμνου και της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, της Σύρου και της Ρόδου, σε συνεργασία με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Ένα Πανεπιστήμιο που στην καθημερινή του λειτουργία δίνει έμφαση στη διαρκή συνεργασία και τον ανοιχτό διάλογο μεταξύ των μελών ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς.

Η συνολική προσπάθεια της ακαδημαϊκής κοινότητας του δημόσιου Πανεπιστημίου του Αιγαίου, σε κάθε τομέα, καταγράφεται καθημερινά. Και αξιολογείται και αποτιμάται συστηματικά. Και παράγει αποτελέσματα που δημοσιοποιούνται ευρέως ως έκφραση κοινωνικής λογοδοσίας, τόσο προς ακαδημαϊκά περιβάλλοντα, όσο όμως και προς τους πολίτες που στηρίζουν τη λειτουργία των δημόσιων Πανεπιστημίων από το υστέρημά τους.
Η αξιολόγηση αποτελεί συνθήκη sine qua non, όχι βέβαια με την έννοια του ελέγχου σε τιμωρητική προοπτική, αλλά ως δομικό και αναπόσπαστο στοιχείο στον αναστοχασμό μιας πορείας, στην εξέλιξη ενός δημόσιου Πανεπιστημίου, μία δράση που του δίνει ζωή, του επιτρέπει να αναπτύσσεται, να προχωρεί ακόμη πιο ψηλά.

Και η αξιολόγηση για το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ας θυμηθούμε την έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης, πριν από τρεις μήνες, από ειδική επιτροπή επιστημόνων της αλλοδαπής, όπως όρισε η Αρχή για την Αξιολόγηση και την Ποιότητα στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας, η ΑΔΙΠ, στην οποία το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βαθμολογήθηκε συνολικά με «Άριστα - Worthy of Merit», λαμβάνοντας μάλιστα «Άριστα» σε 19 από τις 27 ενότητες της Έκθεσης, μία από τις υψηλότερες αξιολογικές κρίσεις μεταξύ όλων ανεξαιρέτως των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Σταθερή θέση μας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είναι ότι τα πανεπιστήμια αποτελούν δομές απελευθέρωσης της αναπτυξιακής δυναμικής του τριγώνου της γνώσης «εκπαίδευση – έρευνα - καινοτομία» προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών, στην προσπάθεια για αναίρεση του τριγώνου της κρίσης «χρέος, ελλείμματα, ανύπαρκτο παραγωγικό μοντέλο». Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αντιληφθεί ότι τα Πανεπιστήμια δεν είναι περιβάλλον για ασκήσεις εκδήλωσης δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας, δεν είναι περιβάλλον παροχής διαπιστευτηρίων δήθεν εκσυγχρονιστικής συνέπειας. Τα Πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στους ελάχιστους βασικούς πυλώνες προώθησης μιας εθνικής προσπάθειας για αλλαγή παραδείγματος, για διαμόρφωση μιας νέας εξωστρεφούς παραγωγικής βάσης, για λειτουργία ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου με ανθρώπινο πρόσωπο.
Αγαπητοί φοιτητές και αγαπητές φοιτήτριες που σήμερα βραβεύεσθε, πρώτοι μεταξύ ίσων, εκφραστές του συνολικού υποκειμένου των φοιτητών και φοιτητριών που παλεύουν με υψηλούς στόχους, για μία επόμενη μέρα με φως.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την ακαδημαϊκή κοινότητα του Αιγαίου το γεγονός ότι είσθε φοιτητές και φοιτήτριες σε κάποια από τα 17 Τμήματά μας. Μας γεμίζει χαμόγελο, ως ακαδημαϊκούς δάσκαλους και δασκάλες, η σκέψη ότι προσφέραμε στην επιστημονική σας κατάρτιση. Μας γεμίζει με χαρά τις ψυχές μας, καθώς θα συνεχίσουμε ως οικογένεια του Αιγαίου να παρακολουθούμε τις επιτυχίες σας στην επιστημονική σας εξέλιξη. Μα, ας αφουγκράζεστε τους ποιητές: Το ταξίδι προς την επιτυχία δεν είναι εύκολο, δεν είναι ταξίδι με σταθερή κατεύθυνση, δεν είναι ταξίδι με «καρφωμένες ράγες». Είναι ένας δρόμος μακρύς «γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις». Να θυμάστε «πως το θυμωμένο Ποσειδώνα δεν θα βρείτε, αν μένει η σκέψη σας υψηλή». Να θυμάστε την παραίνεση: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς αν θα νικήσουμε ή αν θα νικηθούμε. Πολέμα!». Με όνειρο. Με λογισμό. Με χαμόγελο. Καλό ταξίδι! Καλόν αέρα του Αιγαίου, στα όνειρά σας!"

Τα Βραβεία Αριστείας
Τα Βραβεία απονέμονται μετά από απόφαση του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την οποία επικυρώθηκε η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Βραβείων για την αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στο πλαίσιο της προκήρυξης Φοιτητικών Βραβείων Αριστείας ακαδημαϊκού έτους 2014-2015.
Η Επιτροπή Βραβείων αποτελείται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Καθηγητή Σ. Θωμαδάκη, την Αναπλ. Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Καθηγήτρια Α. Μπούνια, τους Κοσμήτορες των πέντε σχολών του Ιδρύματος Καθ. Α. Τρούμπη Σχολή Περιβάλλοντος, Καθηγητή Π. Γρηγορίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγητή Ι. Καρκαζή, Σχολή Επιστημών Διοίκησης, Καθηγητή Ε. Πρασίδη Σχολή Θετικών Επιστημών, Καθηγητή Κ. Βρατσάλη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, και τα μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ομοτ. Καθηγητή Χ. Μπότσογλου και τον κ. Ιωάννη Κούστα, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της DANAOS SHIPPING CO LTD.

Κατατέθηκαν 36 συνολικά συμμετοχές προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών (οι περισσότερες με δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά) που προέρχονται από τα Τμήματα και των 5 Σχολών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τα βραβεία απονέμονται ως ακολούθως:
Α. Μεταπτυχιακοί φοιτητές
• Παρασκευάς Διαμαντάτος του Γεωργίου, της Σχολής Θετικών Επιστημών-Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων
• Ιωάννης Διόλατζης του Σταύρου, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών-Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Β. Προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες:
• Belen Castro Martin του Manuel, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών-Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών
• Ελένη Μπογδάνη του Αναστασίου, της Σχολής Θετικών Επιστημών-Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων
• Υπαπαντή Πανταζή του Χρήστου, της Σχολής Περιβάλλοντος-Τμήμα Περιβάλλοντος*
• Βαλεντίνα Πλάκα του Κωνσταντίνου, της Σχολής Περιβάλλοντος-Τμήμα Περιβάλλοντος*
Επίσης, απονέμεται εύφημος μνεία στον φοιτητή του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών κ Ανδρέα Μανουσάκη-Κοκοράκη.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στα πλαίσια της Προκήρυξης των Βραβείων Αριστείας για την Ακαδημαϊκή χρονιά 2015-16 είναι η 30η Ιουνίου 2016.
http://www.aegean.gr/aristeia/

Διαβάστε ακόμη

Ολοκλήρωση της ημερίδας «Ταξίδι στον κόσμο των λέξεων και της μουσικής»

Διάκριση για 14χρονη μαθήτρια σε διαγωνισμό της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας

Παράκτιος καθαρισμός στην παραλία της Ψαροπούλας από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου και τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern