Γ. Κυρίτσης: «Είμαι αποφασισμένος να υπερασπιστώ τα δικαιώματα του Δήμου Κω στη Μαρίνα»

Γ. Κυρίτσης: «Είμαι αποφασισμένος να υπερασπιστώ τα δικαιώματα του Δήμου Κω στη Μαρίνα»

Γ. Κυρίτσης: «Είμαι αποφασισμένος να υπερασπιστώ τα δικαιώματα του Δήμου Κω στη Μαρίνα»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 210 ΦΟΡΕΣ

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Δημάρχου Κω κ.Γιώργου Κυρίτση με τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ.Στέργιο Πιτσιόρλα στα γραφεία του Ταμείου για το θέμα που ανέκυψε με τη Μαρίνα.

Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Πρόεδρος της Μαρίνας κ.Σεβαστιανός Μαραγκός.

Ο Δήμαρχος Κω ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ για το καθεστώς λειτουργίας της Μαρίνας αλλά και τη σύμβαση που έχει συναφθεί ανάμεσα στο Δήμο Κω και το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία δεσμεύει και τα δύο μέρη.

Κατέθεσε μάλιστα και συγκεκριμένο υπόμνημα.

Ο Γιώργος Κυρίτσης ανέλυσε επίσης στον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ το επιχειρησιακό και αναπτυξιακό σχέδιο του Δήμου Κω για τη Μαρίνα της Κω για τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ.Πιτσιόρλας δεν θέλησε να αναλάβει δεσμεύσεις, τονίζοντας ότι το θέμα έχει νομική διάσταση και θα συζητηθεί με τους νομικούς του ΤΑΙΠΕΔ, αφήνοντας ανοιχτό το όλο θέμα.

Ο Δήμαρχος Κω κ.Κυρίτσης σε δήλωση του, αναφέρει:

‘’Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είναι ευπρεπής, μας δέχθηκε με ευγένεια και μας άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή.

Δεν δεσμεύθηκε όμως σε τίποτα. Η δημιουργία άλλωστε του νέου Υπερταμείου, θυγατρική του οποίου θα είναι στο εξής το ΤΑΙΠΕΔ, δημιουργεί νέα δεδομένα.

Δυστυχώς η χώρα έχει απολέσει ένα μεγάλο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας και αν υπάρχει μια Νέα Μεγάλη Ιδέα που μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες, αυτή είναι να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία.

Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ αντιλήφθηκε ότι ο Δήμος έχει αναφαίρετα και νόμιμα δικαιώματα, υπάρχει μία σύμβαση που βρίσκεται σε ισχύ ανάμεσα στο Δήμο και το Ελληνικό Δημόσιο, που δεν μπορεί να την παρακάμψει κανείς.

Ο Δήμος Κω τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Είμαι υποχρεωμένος αλλά και αποφασισμένος να υπερασπιστώ τα δικαιώματα του Δήμου Κω και των πολιτών.

Σε νομικό επίπεδο θα υπάρξει ανάθεση της υπόθεσης σε νομικούς υψηλού κύρους, γιατί το διακύβευμα για το νησί μας, είναι τεράστιο.

Σε πολιτικό επίπεδο, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Η Μαρίνα ανήκει στην Κω, υπερβαίνει παραταξιακές σκοπιμότητες, αποτελεί υπεραξία και συγκριτικό πλεονέκτημα για την τοπική κοινωνία και τον τουρισμό μας.

Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα.

Αύριο θα συγκαλέσω τους επικεφαλής των παρατάξεων για να τους ενημερώσω προσωπικά για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ ενώ θα υπάρξει και ενημέρωση των φορέων στην Επιτροπή Διαβούλευσης.’’

Ακολουθεί το υπόμνημα του Δήμου Κω προς τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς: Αξιότιμο ΚύριοΣτέργιο Πιτσιόρλα, Πρόεδρο ΤΑΙΠΕΔ

Κύριε Πρόεδρε,

Σας καταθέτουμε, εν όψει της συνάντησης μας την Τετάρτη, ένα ενημερωτικό υπόμνημα σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας της Μαρίνας Κω αλλά και τις θέσεις του Δήμου Κω.

Είναι σαφές, ότι όσοι συμπεριέλαβαν τη Μαρίνα Κω στα υπό παραχώρηση ακίνητα, δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σύμβαση παραχώρησης και ότι ο Δήμος Κω, πέραν των επενδύσεων που έχει κάνει, τηρεί στο ακέραιο τις συμβατικές του υποχρεώσεις καταβάλλοντας κανονικά τα μισθώματα.

Είναι επίσης σαφές ότι θα υπερασπιστούμε, με κάθε νόμιμο μέσο, τα δικαιώματα των πολιτών της Κω, σε περίπτωση που υπάρξουν παράνομες και αυθαίρετες ενέργειες από όπου και αν προέρχονται.

Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

1. Η κατασκευή της Μαρίνας Κω ξεκίνησε το 1998 από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.).

Τον Ιούνιο του 1999 η Μαρίνα της Κω παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης στον Δήμο της Κω με ημιτελές λιμενικό έργο, χωρίς χερσαίες εγκαταστάσεις.

Με την Σχετική σύμβαση υπ’ αριθμόν 12530 που έχει συναφθεί μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Δήμου Κω(Ιούνιος 1999), ο Δήμος της Κω ανέλαβε τις εξής συμβατικές υποχρεώσεις:

Την υποχρέωση αποπεράτωσης του έργου με ίδια κεφάλαια (Λιμενικό έργο και χερσαίες εγκαταστάσεις) προϋπολογισμού 10.000.000€.

Την υποχρέωση καταβολής ετήσιου μισθώματος ύψους 136.000€. Με την ίδια σύμβαση ο Δήμος Κω παραχώρησε στο Δημόσιο, παραλιακή έκταση ιδιοκτησίας του, η οποία αποτελεί τμήμα της Μαρίνας Κω.

Την υποχρέωση Λειτουργίας και Εκμετάλλευσης της Μαρίνας.
Στηρίζει το ντόπιο επενδυμένο κεφάλαιο, με την προσέλκυση επισκεπτών.
Στηρίζει την ανάπτυξη του τόπου καθώς πολλές νέες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται γύρω από το αντικείμενο του θαλάσσιου τουρισμού.

Προσελκύει τουρίστες υψηλής εισοδηματικής τάξης.

Επιμηκύνει την τουριστική σαιζόν φιλοξενώντας πελάτες και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Στα πλαίσια συντήρησης και αναβάθμισης των εγκαταστάσεών της προσφέρει απασχόληση σε τοπικά συνεργεία και τεχνικούς

Την ανάπτυξη της Ζώνης Αναψυχής.
Την δημιουργία θέσεων παραβολής μεγάλων κρουαζιερόπλοιων εξωτερικά του προσήνεμου μώλου.
Την επέκταση της Λιμενολεκάνης (Β φάση) .

Την Δημιουργία δικτύου με ζώνες αγκυροβόλιων τουριστικών σκαφών σε λιμάνια και όρμους γειτονικών Δήμων και Νησιών.

Η επικαιροποίηση της συμφωνίας παραχώρησης στο Δήμο Κω. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, επιβάλλεται η δημιουργία έργων και νέων υποδομών προκειμένου να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική η Μαρίνα της Κω και πόλος έλξης για το θαλάσσιο τουρισμό.

Η αναπροσαρμογή του μισθώματος που καταβάλλει ο Δήμος Κω στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να δοθεί δυνατότητα δανεισμού για υλοποίηση της επέκτασης.

Η αναθεώρηση του χρόνου παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας σε 60 αντί για 40 χρόνια, με την προϋπόθεση να αναλάβει ο Δήμος την υποχρέωση να υλοποιήσει έργο και νέες υποδομές στη χερσαία Λιμενική Ζώνη.

Η επικαιροποίηση των μελετών για τα έργα της Β' Φάσης, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους από την πλευρά του Δήμου Κω.

Η δημιουργία Δικτύου Μαρίνων και Καταφυγίων σε άλλες περιοχές του νησιού αλλά και σε νησιά της αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου, με τη Μαρίνα Κω να έχει την κεντρική διαχείριση και διοίκηση. Με τον τρόπο αυτό η Κως μπορεί να διεκδικήσει κυρίαρχο ρόλο στον τομέα του θαλάσσιου Τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Η μετατροπή της χερσαίας ζώνης σε πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες της Κω, με τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής, προκειμένου να υπάρχουν περισσότερα έσοδα.

2. Ο Δήμος Κω συνέστησε την ΚΩΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε., η οποία ανέλαβε την έρευνα και την συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κατά το στάδιο κατασκευής του έργου και αμέσως μετά τη διαχείριση της Μαρίνας Κω. Το έτος 2010 η εταιρεία μετονομάστηκε σε ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης Τουριστικού Λιμένα ΚΩ (Μ.Α.Ε.Ε.Τ.Λ.Κ) με αποκλειστικό μέτοχο κατά 100% το Δήμο Κω.

3. Το συνολικό κόστος της επένδυσης του Δήμου Κω, μέχρι σήμερα, ανήλθε στο ποσό των 10.000.000€ και καλύφθηκε από το Περιφερειακό Εθνικό πρόγραμμα με 1.000.000€ και με δανεισμό ύψους 3.000.000€ (Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ετήσια δόση 260.000€)

4. Η διάρκεια της παραχώρησης χρήσης είναι τα 40 χρόνια, ενώ υπάρχει όρος για την παράταση της κατά δέκα ακόμα χρόνια σε περίπτωση κατασκευής επιπλέον εγκαταστάσεων (β φάση).

5. Το ετήσιο αντάλλαγμα του Δήμου Κω προς το Υπουργείο Ανάπτυξης ορίστηκε στο ποσό των 100.000€ αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με ποσοστό 4% (το ποσό σήμερα έχει ανέλθει στο 136.000€). Το ετήσιο μίσθωμα καταβάλλεται κανονικά και απρόσκοπτα.

6. Σε διάστημα δυο (2) ετών από την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμος Κω ολοκλήρωσε την επένδυση. Η Μαρίνα της Κω λειτουργεί από το έτος 2001 προσφέροντας υπηρεσίες υψηλότατου επιπέδου σε χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Β. ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΚΩ

1. Η Μαρίνα της Κω βρίσκεται δίπλα στον ιστορικό Λιμένα της Κω, στην καρδιά της Δωδεκανήσου και σε ένα νησί που αποτελεί τον τέταρτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας.

2. Η Μαρίνα Κω αποτελείται από 250 θέσεις ελλιμενισμού, παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες στους τους χρήστες των εγκαταστάσεων και περιλαμβάνει επιπλέον εμπορικό κέντρο 20 καταστημάτων, εστιατόριο, καφετέρια, supermarket και σταθμό πετρέλευσης και ανεφοδιασμού σκαφών. Η επιφάνεια της θαλάσσιας ζώνης είναι 95.000 τ.μ και της χερσαίας 52.000 τ.μ.

3. Η Μαρίνα Κω διαθέτει επίσης μια σειρά τεχνικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση έως και 150 σκαφών για διαχείμαση στην επισκευαστική ζώνη, παρέχοντας κάθε είδους τεχνική διευκόλυνση καθώς και εκτεταμένες υπηρεσίες συντήρησης σκαφών.

4. Η Μαρίνα της Κω είναι η μοναδική σχεδόν ολοκληρωμένη Μαρίνα που λειτουργεί σε ολόκληρο το Αιγαίο, την στιγμή που άλλες μαρίνες αν και παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες και μάλιστα πολύ πιο πριν, ακόμα και σήμερα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία.

5. Η Μαρίνα της Κω διαθέτει τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις στον Ελληνικό χώρο, με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Το μοναδικό της μειονέκτημα είναι ότι είναι μικρής χωρητικότητας και δεν εξυπηρετεί την μεγάλη ζήτηση που έχει. Το μειονέκτημα αυτό θα το εξαλείψουμε με την υλοποίηση ενός νέου επιχειρησιακού και αναπτυξιακού σχεδίου.

Γ. ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

1. Τα αποτελέσματα της επιχείρησης, μέχρι σήμερα, δικαιώνουν τόσο την επιλογή για την επένδυση όσο και την λειτουργία της. Η Μαρίνα της Κω έχει εδραιώσει την θέση της στον παγκόσμιο χώρο του Θαλάσσιου Τουρισμού με συμμετοχή σε διεθνή και παγκόσμια συνέδρια θαλάσσιου τουρισμού. Από την εικόνα της λειτουργίας της μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει ένα πανίσχυρο brand name διεθνώς και ταυτόχρονα η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα ανεκτίμητο αποθεματικό γνώσης και εμπειρίας, που αποτελεί το πιο μεγάλο κεφάλαιο.

2. Η Μαρίνα της Κω αποτελεί μια κορυφαία υποδομή με αναπτυξιακή στόχευση για το νησί της Κω. Υπηρετεί μία από τις κορυφαίες στρατηγικές επιλογές του νησιού: την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

3. Ξεκίνησε τη λειτουργίας της ως το μοναδικό έργο σε λειτουργία σε ολόκληρο το Αιγαίο το 2001, γεγονός που προσέλκυσε πολλά σκάφη αναψυχής από τις μαρίνες της Τουρκίας και όχι μόνο, που επέλεξαν την Κω ως μόνιμη βάση για τις θαλάσσιες εξορμήσεις τους. Χαρακτηρίζεται από ελληνικά και διεθνή περιοδικά και forums ως η καλύτερη Μαρίνα στην Ελλάδα. Έχει μια τεράστια λίστα αναμονής δυνητικών πελατών.

4. Έτσι η Μαρίνα της Κω αποτελεί πηγή ζωής για το νησιωτικό σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου, αφού τα μικρά κυρίως νησιά τα οποία δεν έχουν αναπτύξει τον οργανωμένο τουρισμό, στηρίζονται από την κίνηση της Μαρίνας της Κω, που τροφοδοτεί με τουρίστες τα νησιά αυτά. Στηρίζει τον θαλάσσιο τουρισμό 12 μήνες το χρόνο συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Έδωσε μεγάλη ώθηση με την φιλοξενία και εξυπηρέτηση των ελληνικών επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, με αποτέλεσμα οι μεγαλύτερες ελληνικές και παγκόσμιες εταιρίες να χρησιμοποιούν ως βάση τους τη Μαρίνα Κω.

5. Στην τοπική κοινωνία και οικονομία, το έργο της Μαρίνας Κω έχει συμβάλλει σημαντικά αφού:

Δ. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η έως τώρα άκρως επιτυχημένη πορεία της επιχείρησης είναι συνισταμένη πολλών, αλλά και ουσιωδών παραγόντων όπως η ορθολογική και διαφανής οικονομική διαχείριση, η άριστη εκπαίδευση και διαρκής κατάρτιση του προσωπικού, η έγκαιρη και άμεση προσαρμογή στις νέες τάσεις και ανάγκες της αγοράς.

Η λειτουργία της Μαρίνας χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, με συμμετοχή σε παγκόσμια συνέδρια και εκθέσεις και με την υλοποίηση δράσεων προβολής και σύγχρονου μάρκετινγκ.

Ο κύριος στόχος μας είναι η προβολή και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός, όπως η Κως.

Συγκεκριμένα:

1. Η γεωγραφική θέση της Κω.

Βρίσκεται εντός ενός συμπλέγματος εκατοντάδων νήσων και νησίδων σπάνιας φυσικής ομορφιάς ενώ χαρακτηρίζεται από εγγύτητα προς τα τουρκικά παράλια, τα οποία διαθέτουν πάρα πολλές νέες και σύγχρονες Μαρίνες και φυσικούς όρμους.

2. Το διεθνές αεροδρόμιο.

Τα τελευταία χρόνια πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες διακινούνται από το αεροδρόμιο του νησιού μας, το οποίο κατοικείται από μόνιμους κατοίκους. Μάλιστα η Κως είναι ο 4ος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα και κατέχει την πρώτη θέση στην αναλογία τουριστών/κατοίκων. Το αεροδρόμιο της Κω απέχει μόλις 25χμ από τη Μαρίνα Κω και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και η αναβάθμιση των υπηρεσιών του από την Fraport, θα αυξήσουν τον αριθμό των επιβατών που διακινούνται.

3. Η εγγύτητα της Μαρίνας από το κέντρο του νησιού.

Μόλις 1,5 χμ χωρίζουν τη Μαρίνα από το ιστορικό κέντρο του νησιού, μία απόσταση που εξυπηρετείται από τη δημόσια συγκοινωνία αλλά και από το άριστο και υποδειγματικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων που διαθέτει το νησί και αποτελεί ένα από τα αρτιότερα και μεγαλύτερα σε όλη την Ελλάδα.

4. Η φυσική ομορφιά του νησιού σε συνδυασμό με την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά και τις άριστες υποδομές του.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες που έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν την ιστιοπλοΐα με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο ιατρικός τουρισμός, μιας και η Κως είναι η γενέτειρα του Πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη και ο συνεδριακός τουρισμός, αφού στην Κω υπάρχουν κάποια από τα μεγαλύτερα και πλέον σύγχρονα συνεδριακά κέντρα στην Ευρώπη.

Ε. Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Στην πορεία που έχει χαράξει η Μαρίνα της Κω, υπάρχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.

Το πρώτο βήμα έγινε με τη λειτουργία του έργου, το οποίο αναμφισβήτητα αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία. Αποδεικνύει τι μπορεί να πετύχει η αυτοδιοίκηση όταν λειτουργεί ευελιξία και αποφασιστικότητα. Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνει:

ΣΤ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η νέα Δημοτική Αρχή γνωρίζει ότι οι συνθήκες ανταγωνισμού, επιβάλλουν τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού και επιχειρησιακού σχεδίου για την αναβάθμιση της Μαρίνας της Κω.

Βασικοί άξονες αυτού του σχεδίου είναι:

Ο Δήμαρχος Κω

Γιώργος I. Κυρίτσης

Διαβάστε ακόμη

Ο Δήμος Κω συνεχίζει με έργα σε όλο το νησί - 363.151 € για οδοποιϊα 2.600 μέτρων, στην περιοχή «Βολκάνια» Κεφάλου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Αύξηση χρηματοδότησης της μελέτης για την κατασκευή διαχωριστικής νησίδας στην επαρχιακή οδό Κως-Αεροδρόμιο

Γιάννης Παππάς, για το Δικαστικό Μέγαρο Κω: «Η υπέροχη συμβολή όσων συνεργαστήκαμε, με σκοπό την υλοποίηση του έργου»

Γ. Παππάς: Αδιάκοπος αγώνας υπέρ των νησιωτών για τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της υγείας

“Let’s do it Greece”: Καθαρισμός την Κυριακή στην παραλία της Καρδάμαινας

Κάθειρξη 9 ετών για την αρπαγή παιδιού

Έτοιμη η προμελέτη για την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Κω